ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

2015’in kısa özeti: SYRIZA’nın yarattığı hayal kırıklığı!

04.12.2015
Sevgili Batı Trakya Türkleri,

Yine bir yılı arkamızda bırakmaya hazırlanıyoruz. Azınlık olarak arkamıza bıraktığımızda 2015 yılında Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN) Kongresi’ne Batı Trakya’mızın ev sahipliği yapması ile ülkemizdeki erken genel seçimlerde azınlıktan 4 milletvekilinin seçilmesi dışında sevindiri bir gelişme olmadığını görüyoruz. İktidar partisi SYRIZA’dan üç azınlık milletvekili olmasına, hatta SYRIZA’nın Ocak 2015’teki seçimlerde ülkede en çok oy aldığı bölgenin Rodop, Eylül 2015’teki seçimlerde ise İskeçe olmasına rağmen azınlığımız açısından herhangi bir olumlu gelişme maalesef yaşanmadı. Bırakın azınlığımızdan bir bakan yardımcısının atanmasını, ilk seçimlerinden ardından Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Bakan Yardımcısı olarak ANEL’den Panayotis Siguridis’in, her iki seçimden sonra Makedonya-Trakya Bakan Yardımcısı olarak ANEL’den Maria Kolia-Tsaruha’nın atanması kış gününde yüzümüze çarpan bir bardak soğuk su gibiydi. Ayrıca Nisan 2015’te Doğu-Makedonya Trakya Eyalet Eğitim Müdürlüğü’ne Dedeağaçlı ANEL üyesi Panayotis Keramaris’in getirilmesi azınlığımızın çıkarlarının göz önünde bulundurulmadığının başka bir göstergesi oldu.

Eğitim ve dini özerkliğimizin 1967’ye kadar olduğu gibi iadesini bir yana bırakın, hükümetin 2015 yılında 240 İmam Yasası’nı uygulamaya koyması, devlet okullarında Yunanca İslam dersi verilmesi, azınlık okullarımızda kitap ve öğretmen atamalarında yaşanan problemler nedeniyle çok sıkıntılı günler yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz. Bunlar yıl içinde yaşadığımız problemlerden yalnızca birkaçı. Tek tek saymaya kalksam liste çok uzar. Bu tablo yıllardır değişmeyen bir tablo maalesef. Yeni bir durum ile karşı karşıya değiliz yani. Ancak SYRIZA iktidarından umutluyduk. Zira ilk seçimler öncesinde Gümülcine’de konuşan SYRIZA lideri Çipras bize umut vermiş, ekonomik ağırlıklı konuşmasında azınlık eğitimini destekleme sözü vermişti. Umutluyduk, çünkü SYRIZA’da siyaset yapan insanlarımız da SYRIZA’nın gerçek bir değişiklik yaratacağı konusunda güvenimizi artırmışlardı. Maalesef hep birlikte yanılmışız. Ne var ki bu sonuç karşısında depresyona girmek ya da umutsuzluğa kapılmak gerekmiyor. Çünkü hepimiz bu mücadeleye uzun bir yolda olacağımızı bilerek başladık. Yolculuğumuzda Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler gibi duraklarda azınlığımızın sorunlarını dile getiriyoruz. Geçmişle kıyasladığımızda da bizi dinleyenler, sesimize kulak verenler çoğalıyor. Aynı zamanda artık aynı kaderi paylaştığımız azınlıklar da bizimle dayanışma sergiliyorlar. Onun içi yolumuza duraksamadan devam edeceğiz.

Sevgili dostlar,

Şimdiden herkesin yeni yılını en içten tebriklerimle kutlar, yeni yılın herbirimize sağlık, mutluluk, huzur getirirken azınlığımıza da aydınlık dolu günler getirmesini temenni ederim.

Selamlarımla.


Halit Habip Oğlu
ABTTF Başkanı
GALERİ