ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

“Aksiyon ABTTF’den, reaksiyon Yunan devletinden”

03.11.2015
Sevgili Batı Trakya Türkleri,

Ülkemizde 20 Eylül’deki erken genel seçimlerden sonra anavatanımız Türkiye de 1 Kasım’da erken seçime giderek tercihini belirledi. Sandıktan çıkan sonucun anavatanımız için hayırlı olmasını temenni ederim.

Değerli soydaşlar,

Batı Trakya Türk Azınlığı’mız haklı tepkisini ülkemizde ve uluslararası düzeyde farklı vesilelerle ortaya koyuyor. Batı Trakya’mızda son olarak İskeçe Merkez Türk İlkokulu’ndaki öğrenci ve bu öğrencilerin velileri azınlık okulundaki öğretmen ve kitap eksikliğini protesto etmek için eylem gerçekleştirdi, sonunda başarılı da oldu.

Bizler ise uluslararası düzeyde azınlığımızın sorunlarını dile getirmek için çalışıyoruz. ABTTF olarak azınlığımızın “240 İmam Yasası” olarak adlandırdığı yasaya karşı tepkimizi yıllardır Birleşmiş Milletler’de ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nda gerçekleştirdiğimiz yazılı ve sözlü sunumlarda dile getiriyoruz. Son olarak Mayıs 2015’te Gümülcine’de 20 ülkeden 150 delegenin katılımıyla düzenlenen FUEN Kongresi’nde de 240 İmam Yasası’nın din alanındaki özerkliğimize bir darbe olduğunu dile getirdik. Son olarak 10-11 Ekim’de Kavala’daki İmaret’te Yunanistan Eğitim, Araştırma ve Din İşleri Bakanlığı bünyesinde yürütülen “Yaşam Boyu Eğitim” programları çerçevesinde “Kültürler Arası Din Eğitimi ve İslam Çalışmaları: Yunanistan ve Avrupa’da Zorluklar ve Beklentiler” isimli konferansta da 240 İmam Yasası olarak bilinen 4115/2013 sayı ve tarihli yasa çerçevesinde Batı Trakya’daki devlet okullarında İslam din dersinin öğretilmesi konusu tartışıldı. Uluslararası nitelikteki konferansa Avrupa’nın farklı ülkelerinden teolog ve akademisyenler konuşmacı olarak katılırken dinleyiciler yalnızca Yunanlardı. 240 İmam Yasası ile ilgili devlet görüşünün savunulduğu konferansta bir anlamda Yunan devleti kendi kendine gelin güvey olmuş oldu.

Değerli dostlar,

1+1 hesapladığınızda 2 ediyor, değil mi? Bakın, ABTTF olarak yıllar önce AGİT’e giderek sorunlarımızı dile getirdik, onlar da AGİT’e geldiler. Biz BM’de, onlar da BM’de. Biz Avrupa Halkları Federal Birliği’ne (FUEN) üye olduk, onlar da FUEN ile iletişime geçerek kendi pozisyonlarını dile getirmek istediklerini belirttiler. Bizler Mayıs 2015’te FUEN Kongresi’ne ev sahipliği yaptık, şimdi de onlar Kavala’da uluslararası bir konferans düzenlediler.

İlk olarak Yunan makamları bizimle ilgili karar alıyor, ancak bunu bizi dikkate almadan, bizi dinlemeden yapıyor. Ardından Batı Trakya Türk Azınlığı olarak ülke içinde ve dışında tepkimizi dile getiriyoruz, onlar da bizim gibi BM’de ve AGİT’te bu konuda cevap vermek durumunda kalıyorlar. Sonuç itibariyle ülkemizin iyi niyetli bir yaklaşım sergilemediği ortada. Uluslararası düzeyde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda da biz aksiyon gerçekleştiriyoruz, onlar ise reaksiyon vermek durumunda kalarak bilindik görüşlerini tekrar etmekten öteye geçemiyorlar.

Son olarak Ekim’de Varşova ve Viyana’da gerçekleştirilen AGİT toplantılarında da yalnızca Batı Trakya Türkleri olarak yer almadık, bu kez FUEN üyesi kuruluşlar olarak Ahıska Türkleri, Batı Trakya Türkleri ve Rodos-İstanköy Türkleriyle bir takım olarak toplantıda bulunduk. ABTTF olarak uluslararası alanda kazandığımız deneyim sayesinde bugün bu alanda tanınan bir sivil toplum örgütü haline geldik. Çekirdek ekibimiz artık bu alandığı uzmanlığını bizimle aynı kaderi paylaşan azınlıklar ve topluluklar için kullanır hale geldi. ABTTF bugün artık bizim gibi hakları için mücadele eden diğer azınlıklar ve topluluklar için de bir referans oluşturuyor. Bunun bir örneğini de geçtiğimiz günlerde Gümülcine’deki kongrede FUEN’e üye olan Arnavutluk’ta yaşayan Makedon azınlığın çatı kuruluşu “Ilinden”-Tiran Başkanı Nikolla Gjurgjaj başkanlığındaki heyetin Witten’deki ABTTF Genel Merkezi’ne gerçekleştirdiği ziyaret ile yaşadık. Bu ziyarette Gjurgjaj, ABTTF’nin başarılı faaliyetlerini yakından takip ettiğini belirterek uluslararası platformlarda yürüttüğü çalışmaların örnek alınacak nitelikte olduğunu dile getirdiler. İşte bu bizim başarımız! Artık bizimle benzer kaderi paylaşan diğer azınlıklar ve topluluklar için de örnek oluşturuyoruz. Bu, ABTTF olarak ne denli doğru bir yolda ilerlediğimizin en güzel kanıtı!

Selam ve saygılarımla.


Halit Habip Oğlu
ABTTF Başkanı
GALERİ