ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

69 yıl sonra Parlamento’da 4 azınlık milletvekili!

28.09.2015
Sevgili Batı Trakya Türkleri,

Son yazımda ülkemizde erken seçim sinyalinin belirdiğini söylemiş, seçimin ne zaman gerçekleşeceğini sormuştum. Aradan yaklaşık 1.5 ay geçti, 20 Eylül’de gerçekleşen seçimlerde Radikal Sol İttifak(SYRIZA) yine birinci parti olarak seçimin galibi oldu. Batı Trakya Türk Azınlığı’ndan farklı partilerden toplam 17 aday vardı. Seçimler sonucunda 69 yıl sonra Batı Trakya Türk Azınlığı Yunan Parlamentosu’nda 4 milletvekili ile temsil edilecek. Seçimlerden çıkan sonuca hepimiz sevindik. Üçü SYRIZA’dan, biri Potami’den olmak üzere meclise seçine dört değerli milletvekilimizi tebrik eder, azınlığımız adına gerçekleştirecekleri çalışmalarda kendilerine başarılar dilerim. Onların başarısı seçildikleri partilerin ön yardı ve dışlama üzerine kurulu devlet politikasının tabularını yok etmelerine bağlı olacak. Bu durum iktidar için de, muhalefet için de geçerli.

Seçim sistemi nedeniyle Yeni Demokrasi Partisi İskeçe ve Rodop ilinde ikinci sırada olmasına rağmen milletvekili çıkaramadı. Yeni Demokrasi Partisi milletvekili olarak uzun dönem parlamentoda görev yapmış Eski Milli Eğitim Bakanı Evripidis Stilyanidis, Rodop ilinde partisi ikinci parti olmasına rağmen milletvekili seçilemedi. Batı Trakya Türk Azınlığı’na karşı açıklamaları ile bilinen, 2014 yılında Avrupa Parlamentosu seçimlerinde DEB Partisi’nin başarısını hazmedemeyerek Batı Trakya’nın elden gittiği endişesiyle parlamentoda Batı Trakya için partiler arası komisyon kurulmasını isteyen Stilyanidis bir anlamda cezalandırıldı. Aynı kaderi Yeni Demokrasi Partisi’nin İskeçe ili adayı Eski Milletvekili Aleksandros Konstos da paylaştı.

Ülkemizi yönetenler bizleri duymak istemiyorlar ancak kader bizden yana görünüyor. Geçen Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, Ocak’taki erken seçimde, son olarak 20 Eylül seçimlerinde verdiğimiz mesajın iyi okunması gerekiyor. Batı Trakya Türkleri ne PASOK’çu, ne NEA’cı, ne de SYRIZA’cı. Bizler AZINLIKÇIyız. Beklentilerimizi seçimlerde verdiğimiz oyla sandığa yansıtıyoruz, karşılık göremediğimiz anda tepkimizi bir sonraki seçimlerde yine sandıkta gösteriyoruz.

Sözlerime son verirken öncelikle Batı Trakya Türklerini sergiledikleri birlik ve beraberlik dolayısıyla kutluyor, yıllar sonra parlamentoya dört milletvekili gönderdikleri için tebrik ediyorum. Ülkemiz Yunanistan’da seçim sonuçlarının hayırlı olmasını temenni ediyor, ülkece yıllardır hüküm sürek kriz ortamının nihayet son bulmasını ümit ediyorum.


Selam ve saygılarımla.



Halit Habip Oğlu
ABTTF Başkanı
GALERİ