ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Federasyon olarak ilk kez mübarek Ramazan’da iftar sofrasında buluştuk

04.07.2014
Sevgili Batı Trakya Türkleri,

Onbir ayın sultanı mübarek Ramazan ayına girmiş bulunuyoruz, Ramazan ayı tüm İslam alemine, Batı Trakya Türk Azınlığımı’za hayırlı olsun. Federasyon olarak biz de ilk kez derneklerimizin yöneticileri ve hemşehrilerimizin katılımıyla bir iftar sofrası düzenledik. Ramazan ayının ilk gününde, 28 Haziran 2014 Cumartesi günü Federasyon’unumuzun kuruluşunda yedi kurucu dernekten biri olarak ilk yıllarda önemli bir role sahip olan Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’mizin ev sahipliğinde bir iftar verdik. Pekçok üye derneğimizin yöneticileri ile Kelsterbach çevresinde yaşayan Batı Trakya Türklerinin katıldığı iftar sofrasında birlik, beraberlik ve dayanışma duyguları hakim oldu.

Sevgili hemşehrilerim,

Ayrıca her yıl olduğu gibi okulların yaz tatiline girmesiyle birlikte bazılarımız aileleri ile birlikte tatile, bazılarımız memleketimiz Batı Trakya’ya, bazılarımız ise başka yerlere gittiler. Herkese aileleri ve sevdikleri ile birlikte iyi tatiller dilerim. Bizler de Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN) üyesi kuruluşlar olarak Dostluk, Eşitlik, Barış(DEB) Partisi ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği(BTAYTD) ile ortaklaşa 19-22 Haziran 2014 tarihlerinde Batı Trakya’ya keşif ziyareti gerçekleştirdik. FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen, FUEN Başkan Yardımcısı Paul Dieter Küssner ve ben, Almanya’daki Dan azınlığı ile Danimarka’daki Alman azınlığı temsilcileri, Avrupa Yerel ve Azınlık Dillerinde Yayımlanan Günlük Gazeteler Derneği’ni (MIDAS) Başkan Yardımcısı Bojan Brezigar ile 5 azınlık gazetecisi ve 2 doktora öğrencisinden oluşan toplam 16 kişilik heyet Gümülcine ve İskeçe’de Batı Trakya Türk Azınlığı medya temsilcileri ve Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu(BTTADK) üyeleri ile toplantılar gerçekleştirdik, İskeçe ve Gümülcine’de gerçekleştirdiğimiz köy ziyaretlerinde yabancı heyeti azınlığımız ile buluşturduk. FUEN, MIDAS ile Alman ve Dan azınlığın temsilcileri ülkemizde bizlere karşı uygulanan ayrımcılık ve hissedilen baskı karşısında şaşkınlık içerisinde kaldılar. Öyle görünüyor ki azınlık temsilcileri ülkelerine döndüklerinde kendi azınlık gazetelerinde yapacakları haberler ile önce kendi bölgelerinde, ardından yaşadıkları ülkelerde azınlığımızın sorunlarını dile getirecekler. Bunun bir örneğini keşif ziyareti heyetinde yer alan Herman Hatto Schmidt, İtalya’daki Alman ve Ladin azınlıklarının gazetesi Dolomiten’de keşif heyeti öncesinde yaptığı haber ile gösterdi. 16 Haziran’da yayımlanan yazısında Shcmidt, Dedeağaç’ta mescide yapılan çirkin saldırıyı ve Batı Trakya Türk Azınlığı’mızın sorunlarını detayları ile aktardı. Son yazılarımda dile getirdiğim gibi artık yalnız değiliz! Nüfusu yaklaşık 100 milyon bulan Avrupa’nın diğer ulusal azınlıkları ile dayanışma içerisindeyiz. Son keşif ziyaretinde de bunun böyle olduğunu yaşadık. Sözde değil gerçekte de Avrupa’nın diğer azınlıkları ile dayanışma içerisinde olduğumuzu gösterdik. Artık Almanya’daki Dan ve Sorb azınlıkları, Danimarka’daki Alman azınlığı, İtalya’daki Alman, Ladin ve Sloven azınlıkları, Romanya’daki Macar ve Alman azınıkları ve daha pekçoğu bizim yanımızda, bizimle dayanışma sergiliyorlar!

Bu vesile ile herkese sevdikleri ile birlikte iyi bir yaz tatili diler, tüm İslam aleminin ve Batı Trakya Türklerinin mübarek Ramazan Bayramı’nı şimdiden en kalbi duygularımla kutlarım.


Selam ve saygılarımla.



Halit Habip Oğlu
ABTTF Başkanı
GALERİ