ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Türk azınlıkları FUEN çatısı altında birleştirmek için ilk adımları attık!

12.11.2013
Sevgili Batı Trakya Türkleri,

Ülkemizde Eylül ayında neo-Nazi Altın Şafak Partisi’ne üye bir kişinin Pavlos Fissas isimli bir genci öldürmesinin ardından Altın Şafak hakkında başlatılan soruşturma partiye yapılan hazine yardımının kesilmesi ve bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması sonucunu doğurdu. Bununla birlikte ülkede artan gerilim Altın Şafak’ın Atina bürosuna yapılan silahlı saldırıda iki Yunanlının yaşamını yitirmesi ile doruğa ulaştı. Şiddetin beraberinde şiddeti getirmesi ve ülkedeki barış ve huzur ortamını iyiden iyiye tehdit etmesi kaos tehlikesini de beraberinde getiriyor. Ülkenin tüm kesimleri soğukkanlıkla hareket etmeli, hiçbir şekilde kendi adaletini sağlamak amacıyla şiddete başvurmamalı.

Sevgili hemşehrilerim,

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) olarak nispeten daha az yoğun geçen yaz günlerinin ardından sonbaharda yine yoğun bir çalışma temposu içine girdik. 9 Ekim’de Brüksel’e gerçekleştirdiğim ziyarette Batı Trakya Türklerinin dostu, geçen yılın Ekim ayında Batı Trakya’yı ziyaret eden François Alfonsi ile birlikte AB Komisyonu Başkan Yardımcısı ve AB Adalet, Temel Haklar ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komiser Viviane Reding ile görüştük. Görüşmede Alfonsi, bir yıl önce bölgeye gerçekleştirdiği ziyarette Batı Trakya Türk Azınlığı’nın durumunu yerinde gözlemlediğini dile getirdi, azınlığımızın durumunun çok vahim olduğunu söyleyerek izlenimleri Reding’e aktardı.

5 Kasım’da Brüksel’e gerçekleştirdiğim son ziyarette ise diyalog içerisinde olduğumuz Avrupa Parlamentosu milletvekillerine Batı Trakya’da yaşanan son gelişmeleri aktardım. Bunun dışında Brüksel’de Avrupa’da ırkçılık alanında yaptığı çalışmalar ile tanınan Avrupa Irkçılık Karşıtı Ağı(ENAR)’nın Direktörü Michael Privot ile yaptığım görüşmede ABTTF’nin çalışmalarını aktardım. Ayrıca Brüksel’de müstakil sanayici ve işadamlarının derneği olan MÜSİAD’ın Brüksel Temsilcisi Alperen Özdemir ile yaptığım görüşmede Batı Trakya’yı ve azınlığımız aktardım, Türkiye ve Yunanistan arasında sınır oluşturan bu bölgeye yapılacak yatırım için işadamlarına ihtiyacımız olduğunu aktardım.

Brüksel ziyaretimi diğerlerinden farklı kılan ise Türkiye’nin AB’ye katılım müzakereleri çerçevesinde yeni bir faslın açılması için Brüksel’de bulunan Türkiye Cumhuriyeti AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile gerçekleştirdiğim görüşme oldu. Sayın Bakan’ın gündeminin çok yoğun olmasına rağmen bizlere vakit ayırması ve ABTTF’nin Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirdiği çalışmaları dikkatle dinlemesi anavatanımızın hükümetinin bizlere verdiği değeri ve duyduğu güveni bir kez daha göstermiş oldu.
ABTTF Başkanı olarak gerçekleştirdiğim görüşmelerin yanı sıra Haziran 2013’te Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN) Başkan Yardımcısı seçilmem dolayısı ile bir dizi görüşme gerçekleştirdim. İlk olarak 26-27 Ekim tarihlerinde Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Akmescit’te düzenlenen Kırım Tatarları Milli Kurultayı’na katıldım, bu kurultayda yapılan seçimlerde Kırım Tatar Milli Meclisi’nin yeni başkanı Refat Çubarov oldu. Sonrasında 7-10 Kasım tarihlerinde Rusya’da yaşayan Alman azınlığının organize ettiği 12. Rusya Almanları Uluslararası Forumu’na FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen ile katıldım. Moskova’da Ahıska Türklerinin temsilcisi Uluslararası Mesket Türkleri Cemiyeti VATAN’ın başkanı Cavit Aliyev ile görüştük, Ahıska Türklerinin sorunlarını onlardan dinledik. Böylelikle 25 Eylül’de Brüksel’de gerçekleştirilen FUEN Başkanlık Divanı’nda alınan karar üzerine Balkanlar ve FUEN Sekretaryası’nda Üye Koordinatörü ve İçişlerden Sorumlu Jenni Ali-Huokuna’nın desteği ile FUEN’e üye kuruluşlar ile diyaloğun sağlanmasından sorumlu Başkan Yardımcısı olmam sonrasında ilk çalışmalarımı gerçekleştirdim. Bu toplantıda FUEN çatışı altında “Türk Azınlıkları Çalışma Grubu” kurulması kararının alınması üzerine Kırım Tatarları ve Ahıska Türklerine yaptığımız ziyaretler ile Kafkaslar’dan Balkanlara kadar Türk azınlıklarının FUEN çatısı altında birleştirilmesi yolunda ilk adımları attık.

Saygı ve selamlarımla.


Halit Habip Oğlu
ABTTF Başkanı
GALERİ