ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Ο Χαλήλ Μουσταφά τραγουδά με το Γιώργο Νταλάρα

03.08.2004
ΕΝΑ μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο επιχειρεί ο Γιώργος Νταλάρας με τη συναυλία υπό τον τίτλο «30ός και 40ός Παράλληλος», που θα δώσει στο Ηρώδειο, στις 2 και 3 Αυγούστου. Πρόκειται για μία εκδήλωση αφιερωμένη στη μουσική της Μεσογείου, στην οποία δόθηκε ο συγκεκριμένος τίτλος γιατί η Μεσόγειος βρίσκεται μεταξύ του 30ου και 40ου παραλλήλου.

Μαζί του εμφανίζονται χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της μουσικής από μεσογειακές χώρες, και συγκεκριμένα η Ντούλσε Πόντες από την Πορτογαλία, που θα ερμηνεύσει fados, συνοδευόμενη στο πιάνο από τον Στέφανο Κορκολή, ο Εντι Νάπολι, εκπρόσωπος του ναπολιτάνικου τραγουδιού, η Μίρα Ανουάρ Αουάντ από το Ισραήλ, που έχει Παλαιστίνιο πατέρα και μητέρα από τη Βουλγαρία, η Μακαρένα Τζιραλντέζ Λοσάντα, η Κομπανία Φλαμένκα με τον Μάρκο Χιμένες και μαζί τους η χορωδία Φον Μουζικάλις, υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα.

Δίπλα στο Γιώργο Νταλάρα θα τραγουδήσει και ο δικός μας, γνωστός στο κοινό της πόλης μας, Χαλήλ Μουσταφά, συνοδευόμενος από το βιολιστή των Balkanatolia Μεχμέτ Μουσταφά.

Το όλο θέμα ξεκίνησε πριν από δύο μήνες με τηλεφωνική επικοινωνία του Γιώργου Νταλάρα στο Χαλήλ Μουσταφά και η κατάθεση της πρότασης για συμμετοχή στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Ο Χαλήλ δέχτηκε με μεγάλη ευχαρίστηση. Μετά από κάποιο διάστημα του ξανατηλεφωνεί ο Νταλάρας και τον ρωτά αν θέλει να τον συνοδεύει κάποιος και του απάντησε ότι θα ήθελε να τον συνοδεύσει και ο Μεχμέτ Μουσταφά, γεγονός που δέχτηκε ο Νταλάρας.

«Με τον Νταλάρα έχουμε ξανασυνεργαστεί και συγκεκριμένα στη συναυλία στην Ξάνθη για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας. Πέραν αυτού όμως υπάρχει επαφή σε προσωπικό και φιλικό επίπεδο και πολλές φορές ευρισκόμενος στην Αθήνα έχουμε συναντηθεί». Ο Χαλήλ Μουσταφά από εκείνη την πρώτη συνεργασία έχει τις καλύτερος εντυπώσεις. «Η συνεργασία μας με τον Νταλάρα ήταν ένα όνειρο, αλλά πέρα από αυτό μας έκανε εντύπωση ο χαρακτήρας του. Για τους μεγάλους καλλιτέχνες μπορούν να ειπωθούν πολλά, όπως ειπώθηκαν και για τον Νταλάρα, ή πολλές φορές να κρίνονται με βάση την εξωτερική τους εμφάνιση, ο Νταλάρας όμως είχε άμεση σχέση με όλους, δεν κρατούσε σε απόσταση τους άλλους ανθρώπους και γενικότερα ήταν πολύ συνεργάσιμος και φιλικός».

Ναό του πολιτισμού στην Ελλάδα χαρακτηρίζει το Ηρώδειο ο Χαλήλ Μουσταφά. «Κατ’ αρχήν όνειρο του κάθε καλλιτέχνη, του κάθε ανθρώπου που ασχολείται με τη μουσική είναι να τραγουδήσει στο Ηρώδειο. Το θεωρώ ναό πολιτισμού της Ελλάδος. Να τονίσω όμως ότι η συγκεκριμένη περίπτωση έτυχε σε μία φάση της ζωής μου που αντιμετωπίζω διαφορετικά τα πράγματα. Αν πριν από δύο χρόνια μου συνέβαινε η ίδια περίπτωση θα το έβλεπα και θα το αντιμετώπιζα εντελώς διαφορετικά. Θα έλεγα ότι κάποια όνειρά μου πραγματοποιούνται. Τώρα όμως βλέπω τη ζωή από εντελώς διαφορετική σκοπιά. Εννοείται ότι μου αρέσει πάρα πολύ, γιατί θα τραγουδήσω μπροστά σε ένα άλλο ακροατήριο και σε ένα μέρος αρκετά σημαντικό, όπως με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός της συνεργασίας με το Νταλάρα, τον οποίο θεωρώ από τους καλύτερους και γιατί όχι τον καλύτερο τραγουδιστής της Ελλάδας. Θέλω όμως να αντιμετωπίζω τα πράγματα περισσότερο προσγειωμένα. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορείς να ελπίζεις τίποτα περισσότερο, γιατί αν το δει κανείς τελείως από πλευράς μειονότητας οι φίλοι μου, η ομάδα μου θεωρούσαμε πάντα πολύ σημαντική τη συμμετοχή μας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και δυστυχώς κάποιο διάστημα δεν δίνονταν ευκαιρίες να γίνει αυτό, κάποιο διάστημα εμείς δεν προσπαθήσαμε αρκετά, ίσως ήρθε η στιγμή να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Και δεν το βλέπω στο πλαίσιο του ένας μειονοτικός τραγουδά με το Νταλάρα.- ίσως αυτή τη συμμετοχή να προσπαθήσουν κάποιοι να την περάσουν με αυτό το νόημα, αλλά, εγώ δεν το βλέπω έτσι και σαν συγκρότημα έχουμε πάψει να το αντιλαμβανόμαστε εδώ και χρόνια από αυτή τη σκοπιά. Όταν ξεκίνησε αυτή η φιλία μεταξύ των δύο στοιχείων για μας έπαψε να είναι ένας λόγος να προσπαθούμε για αυτό. Από τη στιγμή που η φιλία έχει προχωρήσει, δεν υπάρχει λόγος να το χρησιμοποιούμε αυτό και να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα κάτω από αυτό το πρίσμα».

Στη συναυλία ο Χαλήλ θα τραγουδήσει τρία τραγούδια. Το ένα θα είναι του Λιβανελί που το έχει πει και ο Γιώργος Νταλάρας, και συγκεκριμένα ο «Μετανάστης», τα άλλα δύο τραγούδια ακόμα δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί. Ο Χαλήλ κατέθεσε την πρότασή του για τα άλλα δύο τραγούδια στο Γιώργο Νταλάρα, ο ίδιος του έκανε τις δικές του προτάσεις, και το θέμα θα κανονισθεί στην Αθήνα, όπου ο Χαλήλ και ο Μεχμέτ θα βρίσκονται από τις 28 Ιούλη.

Όσον αφορά το άγχος του να τραγουδήσεις σε ένα μεγάλο κοινό και μάλιστα στο Ηρώδειο ο Χαλλήλ τονίζει ότι «δεν αγχωνόμαστε και πολύ γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνουμε στην Αθήνα να παίξουμε και να τραγουδήσουμε. Έχουμε ξανατραγουδήσει, βέβαια σε μικρότερους χώρους».

Παρατηρητής