ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Artık yalnızca 150.000 değiliz, 100 milyon nüfuslu Avrupa’nın ulusal azınlıklarının desteği bizimle!

13.06.2013
Sevgili Batı Trakya Türkleri,

Birkaç gün önce Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) ve Dostluk, Eşitlik, Barış(DEB) Partisi ile birlikte azınlığımızın demokratik hak ve özgürlükler mücadelesinde yeni bir sayfa açmış olduk. 6-9 Haziran 2013 tarihlerinde Batı Trakya’ya gerçekleştirdiğimiz ziyaret ile bölgeye üçüncü keşif ziyaretimizi gerçekleştirmiş olduk. Bu sefer Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN) Direktörü Jan Diedrichsen ile Romanya’da Macar azınlığın siyasi partisi olan Romanya Macarları Demokratik İttifakı(RMDSZ) Başkan Yardımcısı Lazslo Borbely, Borbely’nin Basın Danışmanı Hilda Fleischer ile partinin Uluslararası Genel Sekreteri Lorant Vincze’yi Batı Trakya’mıza getirdik. Bildiğiniz gibi daha önce FUEN Başkanı iki kez Batı Trakya’yı ziyaret etmiş, ilk ziyaretinde Şahin köyünde devlet anaokuluna gitmedikleri için ilkokula kayıt edilmeyen çocuklarımızın anneleri ile görüşmüştü. FUEN Başkanı oradaki ziyarette çok anlamlı bir söz söylemiş, bu annelerimizi “Yılın Annesi” ödülüne layık olduklarını söylemişti. Bu sözleri ile FUEN Başkanı bizleri çok etkilemiş, samimiyetiyle kalbimizi kazanmıştı. Şimdi de FUEN Direktörü bölgemizi ziyaret etti. Diedrichsen, gördüklerinden, duyduklarından çok etkilendiğini, azınlığın durumunu kalpten hissederek anladığını söyledi. FUEN üyesi olan ve Avrupa’da 1.3 milyon nüfusu ile en büyük azınlık grubu olan Romanya’daki Macar azınlığın siyasi partisi RMDSZ’nin temsilcileri de gördüklerinden çok etkilendiler. Romanya’daki Macar dostlarımızdan biri, Laszlo Borbely, Romanya’de hükümette pekçok kez bakanlık yapmış bir isim. Şimdi de Borbely, Romanya Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun başkanlığını yapıyor. Daha önce gerçekleştirdiğimiz keşif ziyaretlerinde de olduğu gibi bu ziyaretimizde de yabancı misafirlerimiz azınlığımın içinde bulunduğu durumu, neler çektiğini çok güzel anladılar. Hatta azınlığımızın Avrupa Birliği’nde en kötü şartlar altında olan azınlık olduğunu söylediler.

Batı Trakya’mıza ziyaretin iki boyutu vardı. Bunlardan ilki azınlın kurumlarının temsilcileri ile görüşmek ve azınlığımızın sorunlarını doğrudan kendilerinden dinlemekti. İkincisi ise Lizbon Anlaşması ile AB vatandaşlarının birlik düzeyinde karar alma sürecine katılmasını sağlamak amacıyla oluşturulan “Avrupa Vatandaş Girişimi” çerçevesinde Avrupa Birliği’nde yaşayan ulusal ve dilsel azınlıkların korunması için bir yasal çerçeve oluşturmak amacı ile başlatılacak olan 1 milyon imza kampanyasını tanıtmaktı. FUEN ve RMDSZ ortaklığında başlatılacak olan bu girişim ile Avrupa’da yaşayan nüfusu yaklaşık 100 milyon nüfusa sahip ulusal ve dilsel azınlıkların haklarının Avrupa Birliği düzeyinde korunma altına alınması için ilk adım atılmış olacak. FUEN, Haziran 2013’te gerçekleştirilecek kongrede bu girişimi ilan edecek. Girişim başladıktan sonra ise AB alanında 1 yıl içinde 1 milyon imza toplanacak. Bu 1 milyon imza kampanyasında Batı Trakya Türkleri olarak bizler de yer alacağız. Yıllardır sorunlarımızın ülkemizin hükümeti tarafından çözülmesi bekledik, olmadı. Şimdi de Avrupa’nın diğer azınlıkları ile birlikte haklarımızın AB düzeyinde korunması için bu kampanyada olacağız.

Batı Trakya’mıza ziyaretimizde partnerimiz olan DEB Partisi’ni azınlık kurumlarına gerçekleştirdiğimiz ziyaretler ve 1 milyon imza kampanyasını tanıtmak amacı ile düzenlediğimiz toplantıları böylesine güzel organzie ettiği için canıgönülden tebrik ediyorum. Bazılarına göre her ne kadar ufak tefek eksikler olsa da sonuç itibari ile oldukça güzel bir organizasyondu.

Sevgili Batı Trakya Türkleri,

Artık azınlığımız yalnız değil! Artık azınlığımız diğer AB ülkelerinde yaşayan azınlıklar ile dayanışma içinde. Artık azınlığımız bizleri anlamak istemeyen ülkemizin 10 milyonunun 150.000’i olmanın ötesinde bizlerle dayanışma içinde olan 100 milyonun 150.000’i. ABTTF’nin uluslararası alanda sahip olduğu güç DEB Partisi’nin bölgedeki azınlığı birleştirici gücü ile bütünleşti, önümüzde azınlığımız için yeni ufuklar belirdi.

Selamlar, saygılar.


Halit Habipoğlu
ABTTF Başkanı
GALERİ