ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Futbol dolu günler ve Batı Trakya Türkleri

11.07.2012
Sevgili Batı Trakya Türkleri,

1 Temmuz itibari ile 2012 yılını yarılamış olduk. Pek çoğumuz bir yıldır dört gözle beklediğimiz tatile nihayet kavuştu. Çoğumuz Batı Trakya’mıza, vatanımıza gitti. Kimimiz ise tüm yılın stresini ve yorgunluğunu atmak, yeni enerji ile dolmak amacı ile tatil köylerine gitti. Ne yazık ki ben yakın geçmişte geçirdiğim diz ameliyatı nedeniyle bu yıl ailemle birlikte köyüme, Batı Trakya’ya gidemeyeceğim. Bu yüzden burukluk yaşıyorum. Ancak yine de evimde, Almanya’da doyasıya dinleneceğim ve bol bol kitap okuma fırsatı bulacağım.

Sevgili dostlar,

Haziran’da Avrupa Futbol Şampiyonası’nda mücadele eden Yunanistan’ın elenmesine üzüldük. Bununla birlikte aynı tarihlerde Avrupa’da yaşayan azınlık kuruluşlarının futbol takımları Europeada isimli futbol turnuvasında Almanya’nın Bautzen şehrinde buluştu. Sorb azınlığının ev sahipliğinde, Saksonya Eyaleti Başbakanı Stanislaw Tillich’in himayesinde düzenlenen turnuvaya Batı Trakya Türkleri olarak ABTTF üyesi derneklerimizden ve İskeçe Türk Birliği’nden oluşan Batı Trakya Türkleri takımı olarak katıldık. Turnuvaya katılan 20 takım arasından 11’inci olduk. Turnuva boyunca oynanan maçlarda ve düzenlenen diğer kültürel etkinliklerde Batı Trakya’yı tanıttık. Turnuvada Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dernek kurma özgürlüğü sorununa ve bu alanda önemli bir sembol olan İskeçe Türk Birliği’nin hukuk mücadelesine dikkat çektik. Yine Haziran’da ABTTF üyesi Feuchtwangen Batı Trakya Türk Kültür Derneği’nin ev sahipliğinde 18. Dr. Sadık Ahmet Futbol Turnuvası’nı gerçekleştirdik. Burada gün boyunca on takım top koşturdu, turnuvada Kelsterbach Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği şampiyon oldu. Turnuvada Batı Trakya Türk Azınlığı’nın unutulmaz lideri Dr. Sadık Ahmet’in ailesi her yıl olduğu gibi bu yıl da bizleri yalnız bırakmadı. Dr. Sadık Ahmet’in oğlu Levent Sadık Ahmet, Almanya’da bizlerle birlikteydi. Bununla birlikte Dr. Sadık Ahmet’in kurucusu olduğu DEB Partisi’nin temsilcilerinin Almanya’ya gelerek turnuvada bizimle olması bizleri çok ama çok mutlu etti. DEB Partisi, bundan böyle hep bizimle olacaklarını, bizleri hiç yalnız bırakmayacakları sözünü verdi. Bu da yıllardır özlediğimiz ve beklediğimiz işbirliği olduğu için DEB Partisi’ni bu sözü bizler için özel bir anlam oluşturdu.

Haziran ayında Yunanistan yine tarihi bir seçime tanıklık etti. 6 Mayıs seçimlerinde olduğu gibi Batı Trakya Türk Azınlığı olarak yine üç Türk milletvekili seçtik. Koalisyon hükümetinin kısa zamanda kurulması ülkemizin istikrarı açısından oldukça olumlu. Bununla birlikte Yunan Meclisi’nde yer alan partiler gölge bakanlarının isimlerini kamuoyuna açıkladılar, bu isimler arasında Rodop PASOK Milletvekili ve Rodop ilinde en çok oyla seçilen Ahmet Hacıosman’ın isminin de Makedonya-Trakya gölge bakanı olarak bulunması oldukça sevindirici. Hükümetin programının açıklanmasıyla birlikte yeni dönemde Dışişleri Bakanı görevini üstlenen Avramopoulos’un Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili olarak Türk azınlığın ülkenin resmi olarak tanınmış tek resmi azınlık olduğu gerçeğini göz ardı eden açıklamalarda bulunması gözden kaçmadı. Oysa çözüm bekleyen o kadar çok sorun var ki... Şimdi diyeceksiniz, “Bugüne dek hangi hükümet sorunlara çözüm odaklı bir yaklaşım sergiledi?” Cevap, hiçbiri... Ancak sizce de zamanı gelmedi mi? Yıllardır çözüm bekleyen sorunlarımız yok mu?

Sevgi ve saygılarımla.


Halit Habipoğlu
ABTTF Başkanı
GALERİ