ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Ülkenin kaderini değiştiren Mayıs

14.05.2012
Saygıdeğer Batı Trakya Türkleri,

Mayıs, Hıdrellez ile hatırlanan, baharın coşkusunun yaşandığı bir ay... Birçoğumuzun çocukluk anıları Hıdrellez’de yaşadığımız özel anlar ile süslü... Çocukluğumuzda yaşadığımız Hıdrellez kutlamalarını unutmak asla mümkün değil... Bu Mayıs ayını Hıdrellez’den daha heyecanlı kılan ise ülkemizdeki erken genel seçimler oldu. Ülkemiz ve Batı Trakya Türk Azınlığı açısından erken genel seçimler tarihe not düşülen bir seçim oldu. Bu seçimde Batı Trakya Türk Azınlığı, on altı yıldan sonra ilk kez üç Türk milletvekili çıkardı. Ülkemizde bir önceki dönemde iktidarın sahibi PASOK, bu seçimde üçüncü parti olurken Radikal Sol İttifak (SYRIZA) ikinci parti oldu. Seçim sonuçları bakımından en üzücü olan ise Altın Şafak’ın Meclis’e girmesi oldu. Faşist eğilimleri ile bilinen bu aşırı milliyetçi partinin Meclis’te yer alması ülkemizin için oldukça üzücü...

Yunanistan’da şu ana kadar koalisyon hükümeti kurulabilmiş değil, kurulması da oldukça zor görünüyor. Ancak koalisyon kurma çalışmaları devam ediyor. PASOK Lideri Evangelos Venizelos, Yeni Demokrasi Partisi ve Demokratik Sol Parti’yi (DİMAR) 2014 yılında gerçekleştirilecek Avrupa Parlamentosu seçimlerine kadar yönetecek geniş tabanlı bir hükümet kurulması konusunda ikna etmiş görünüyor. Ancak DİMAR Başkanı Fotis Kouvelis, bu koalisyona SYRIZA’nın da dahil olmasını istiyor. Umarım ülkede koalisyon hükümeti daha fazla zaman kaybedilmeden kurulur. Yunanistan’da idari ve mali sistemin yeniden yapılandırılacağı yeni dönemde iktidarın, iktidarı oluşturan siyasi partilerin azınlık politikasını da yeniden yapılandırması ve Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik yeni bir bakış açısı ve politika geliştirmesi gerekiyor.

Sevgili hemşerilerim,

Diasporada yaşayan Batı Trakya Türkleri olarak Mayıs ayına 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları ile başladık. Derneklerimizin gerçekleştirdiği kutlamalara katıldık, bu bayramı hep birlikte kutladık. Mayıs’ın ikinci haftasında ise Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda lobi çalışmaları gerçekleştirdik. Mayıs’ın üçüncü haftasında ise Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği ile birlikte üyesi olduğumuz FUEN’in Moskova’da gerçekleştirilecek kongresinde “Batı Trakya Türkleri” heyeti olarak yer alacağız. Bununla birlikte aynı hafta Batı Trakya Kadın Platformu’nun düzenleyeceği Batı Trakya Türkleri Kadın Kurultayı’na dört kişilik heyetle katılacağız.

Mayıs ayı gerçekten hem ülkemiz hem de Batı Trakya Türk Azınlığı açısından epey hızlı ve heyecanlı başladı, öyle de devam edecek.

Sevgi ve saygılarımla.


Halit Habipoğlu
ABTTF Başkanı
GALERİ