ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Erken genel seçim hazırlıkları hız kazandı

03.04.2012
Sevgili Batı Trakya Türkleri,

Erken genel seçim arifesinde bulunduğumuz günlerde seçim hazırlıklarını hızlandıran siyasi partiler adaylarını açıklamaya başladılar. Siyasi alanda Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsil etmek isteyen isimlerin üye oldukları partilerden adaylıkları açıklanmaya başlandı. Erken genel seçimde farklı siyasi partilerden aday olan tüm herkese başarılar diliyorum. Batı Trakya’dan binlerce kilometre uzakta olsak da Batı Trakya Türklerinin Avrupa’daki gönüllü elçisi olarak bizler de ülkemizdeki erken seçim heyecanını paylaşıyoruz. Seçme hakkımızı kullanmak üzere oy vermek için ülkemize geleceğiz. Çünkü ülkemizin geleceğinin belirleneceği seçimlerde bizler de vereceğimiz oylarla söz sahibi olmak istiyoruz. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Yunan Parlamentosu’nda temsil edilebilmesi için oy vereceğiz. Eğitim ve din alanında özerk kılınan ancak bu özerkliği bugün fiilen ortadan kaldırılan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yeniden özerk kılınması için uğraş verecek milletvekillerimizi seçeceğiz, geleceğimizi bir anlamda belirleyeceğiz.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim ve din alanında özerk yapısının iade edilmesi için ABTTF olarak bizler de uluslararası alanda verdiğimiz mücadelemize devam ediyoruz. 28 Şubat’ta Berlin’de, Almanya Federal Meclisi’nin AB İşleri Komisyonu’nda Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını dile getirdik. 29 Mart’ta ise Avrupa Parlamentosu’nun bulunduğu Brüksel’deydik. Burada AP Milletvekili Iuliu Winkler’e azınlığımızın sorunlarını anlattık, sorunlarımızın çözülmesi için Yunan Hükümeti’nden ne istediğimizi aktardık.

Uluslararası alanda mücadelemize devam ederken Yunanistan’da kötü ekonomik koşulların ülkeyi etkisi altına alması ile birlikte Batı Trakya Türk Azınlığı olarak aşırı sağın hedefi haline gelmiş bulunuyoruz. Azınlığımıza yönelik ırkçı ve hoşgörüsüz tutum ne yazık ki kimi zaman nefret temelli saldırılara dönüşüyor. İskeçe Türk Birliği’nin giriş kapısına “Türkler Dışarı” yazıldı. Aynı günde gerçekleşen ikinci saldırıda Aşağımahalle’deki Bektaşi türbesinin dış duvarına “En iyi Türk ölü Türk’tür” yazıldı.

Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik artan hoşgörüsüzlük ve ırkçılık tüm ülke geneline yayılmış görünüyor. Özellikle kaçak göçmenlere yönelik tutum, Yunanistan’da hoşgörüsüz ve ırkçı tutumu özetler nitelikte. Son olarak Varda merkezinde mülteciler ile tartışan bir Yunan vatandaşı, evine giderek av silahı ile geri dönüp üç mülteciye ateş açtı. İddiaya göre saldırgan, son dönemde kaçak göçmenler ile ilgili olarak basında yer alan haberlerden etkilendiğini ifade etmiş.

Tüm bu endişe verici olaylar karşısında ülkedeki gergin tansiyonu düşürmesi gerekirken Ortodoks Kilisesi’nden Pire Metropoliti Serafim, Atina’da Müslümanların ibadet etmeleri için bir camii inşa edilmesini öngören yasanın iptali için Danıştay’a başvurdu.
Bugün ülkedemizde yaşananlar oldukça üzücü ve gelecek açısından endişe verici... Avrupa Parlamentosu’nda siyasiler ile bulunduğum temaslarda ve sivil toplum temsilcileri ile yaptığım görüşmelerde her zaman söylediğim gibi ülkemizde ekonomik sorunların yanı sıra aynı derecede önemli ve çözülmeyi bekleyen sorunlar var. Ülkemizin asıl sorunu olaylara bakış açısı... Ülkemizin farklı dile ve dine mensup olanlara düşman değil zenginlik olarak bakmayı öğrenmesi gerek. Umarım erken genel seçim ülkemiz için bu anlamda fırsat oluşturur ve seçim sonrasında ülke olarak hep birlikte yeni bir bakış açısına sahip yeni bir düzen oluşturmayı başarırız.

Saygılarımla.


Halit Habipoğlu
ABTTF Başkanı
GALERİ