ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

2012 yılı Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yılı olsun!

16.12.2011
Sevgili Batı Trakya Türkleri,

Yine bir yılın sonuna gelmiş bulunuyoruz... Batı Trakya Türk Azınlığı’nın tarihinde bir yıl daha geride bırakılıyor, bir sayfa daha kapanıyor. Yılın son günlerini yaşarken bizler de Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu olarak geride bırakmaya hazırlandığımız yılın muhasebesini yapıyoruz. ABTTF olarak Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak amacı ile uluslararası düzeyde pekçok çalışma gerçekleştirdik. Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, Avrupa Parlamentosu ile Federal Almanya Meclisi’nde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını yılmadan dile getirdik. Ancak yılın sonunda geriye dönüp baktığımızda sorunlarımızın yine sonuçlanmadığını görüyoruz. Sonuçlanmak şöyle dursun sorunlarımızın çözümüne yönelik herhangi bir somut adım dahi atılmadı. Ülkemizi yönetenlerin bizlere karşı samimiyetsiz olmaları nedeni ile gerçek anlamda herhangi bir çözüm çabasına şahit olmadık. Ancak bu samimiyetsizliğin asıl sebebi ne? Batı Trakya Türk Azınlığı olarak fazla denebilecek taleplerimiz mi var? Hayır! Azınlık olarak aslında tek istediğimiz Lozan Barış Antlaşması’nın imzalandığı 1923 yılından 1967 Albaylar Cuntası’na kadar olan dönemde olduğu gibi bugün de Lozan ile garanti altına alınan eğitim ve din alanındaki özerkliğimizin tam olarak geri verilmesi... O dönemde olduğu gibi bugün de anadilimizin ve kültürümüzün korunmasını talep ediyoruz. Tek isteğimiz bu!

Sevgili hemşerilerim,

Yeni kurulan milli mutabakat hükümeti ekonomik krize odaklanmış olmasına rağmen Başbakan Yardımcısı Theodoros Pangalos, Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Dinişleri Bakanı Anna Diamandopulu, Dinişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Yorgo Kalantis, Kalkınma, Rekabetçilik ve Denizcilik Bakan Yardımcısı Sokratis Ksinidis ve Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Yannis-Aleksios Zeppos ile bakanlararası düzeyde bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının konusunun Batı Trakya ve Batı Trakya Türk Azınlığı olması oldukça ilginç. Tesadüf müdür bilmem ancak toplantının Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Yunanistan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili kararlarını görüştüğü toplantıdan hemen sonra gerçekleştirilmesi çok ilginç... Zira bu toplantıda Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Yunanistan’dan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dernek kurma özgürlüğü ile ilgili AİHM kararlarını uygulamasını istedi. Bununla birlikte ABTTF’nin AİHM Kararları İnfaz Dairesi’ne gönderdiği mektubu dikkate alan Bakanlar Komitesi, Yunanistan’ı bu konuda incelemeye devam etmeye karar verdi, ilgili makamlardan da bu konuda sürekli bilgi aktarılmasını istedi. Buradan çıkarmamız gereken asıl sonuç şu: Ülkemiz, yüzde 99 oranında ekonomik kriz ile meşgul olsa da Batı Trakya Türk Azınlığı’na da yüzde 1’i ayırmak zorunda! Bunu da Yunanistan kendiliğinden yapmıyor. Bu yüzde 1’i ayırmaya ülkemizi biz zorluyoruz. Birleşmiş Milletler’de, AGİT’te, Avrupa Parlamentosu’nda, Avrupa Konseyi Parlamentler Meclisi’nde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını ısrarla dile getiriyoruz. Sonuç umarım Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yararına olur. Buna karşılık azınlık olarak yer almadığımız toplantılardan bizlerin yararına sonuçlar çıkacağına da inanmak güç... Zira baskı dışarıdan... Bu nedenle ülkemiz Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını çözme konusunda isteksiz... Ama gün gelir ülkemiz bu tutumunu değiştirir... Biz de bunun için çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz.

Tüm herkesin yeni yılını şimdiden kutlarım, her birinize sevdiklerinizle güzel ve mutlu bir yıl diliyorum. 2012 yılının Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yılı olmasını diliyorum!

Sevgilerimle.


Halit Habipoğlu
ABTTF Başkanı
GALERİ