ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yeni çalışma yılına hızlı bir başlangıç yaptık

13.09.2011
Sevgili Batı Trakya Türkleri,

Geçen hafta Almanya Anayasa Mahkemesi, Yunanistan’a sunulan yardım paketinin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle sunulan şikâyet dilekçelerini reddetti ve hükümet kararının anayasaya aykırı olmadığına karar verdi. Ancak bu durum ülkemiz Yunanistan ile ilgili tartışmaların devam etmesini engelleyemedi. Alman Hükümeti, avro kurtarma fonunun kapsamının genişletilmesini zor bir seçimle onayladı. Ancak Şansölye Angela Merkel, koalisyon milletvekillerini henüz ikna edemedi. Hristiyan Birlik Partisi (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birliği Partisi’nin (CSU) meclis gruplarının yaptığı ön oylamada Merkel çoğunluğu sağlayamadı.

Öte yandan ülkemiz Yunanistan’da geçen hafta sonunda iflasın açıklanacağı yönündeki söylentiler doğru çıkmasa da halkın öfkesi sokaklara taşmış durumda. Protesto eylemleri Selanik’e taşındı. Selanik Uluslararası Ticaret Fuarı açılışına katılan Başbakan Papandreu’yu protesto eden işçi ve memur sendikaları Selanik’te büyük bir eylem gerçekleştirdi. Ekonomik krizden çıkmanın yollarını ararken ülkemiz Yunanistan, ekonomik krizin neden olduğu siyasi protestolar karşısında zor günler yaşıyor. Ülkemizin gittikçe bir çıkmaza doğru sürüklendiği hissi tüm ülkeyi sarmaya başladı. Bu durum şüphesiz Batı Trakya Türk Azınlığı ile birlikte tüm ülkeyi endişeye sürüklüyor. Ülkemiz için kontrollü iflas dillendirilmeye başlandı. Kontrollü iflas seçeneği ise Yunanistan’ın avrodan atılarak yeniden drahmiye dönülmesi anlamına geliyor. Bu durum ise zaten kötü bir dönemden geçen halkın geleceğe dair endişelerine benzin döküyor.

Bu noktada sonuç ne olursa olsun, yani Yunanistan avro alanında kalsın veya avro alanından atılarak drahmiye dönmek zorunda kalsın, ülkemiz diğer seçenekleri de yok saymamalı. Ülkemiz Meriç’in ötesinde, Ege’nin karşı yakasındaki komşusu Türkiye ile işbirliğini artırmayı düşünmeli… Anavatan Türkiye’nin sahip olduğu büyük pazar ülkemizce dikkate alınmalı… Benzer kültürel özellikleri paylaştığımız anavatan Türkiye’den gelecek yatırım ülkemizi de kalkındıracaktır. Bu durum da başta iki kültürü ayna anda yaşayan biz Batı Trakya Türklerini sevindirecektir.

Arkadaşlar,

Ülkemiz Yunanistan için kontrollü iflas tartışmalarını endişe ile takip ederken bizler için öncelikle lobiciliğin merkezi Brüksel’de olmak üzere Strazburg, Cenevre ve hatta Berlin’de hareketlilik başladı. Yaz tatilinin sona ermesi ile birlikte yoğun bir çalışma dönemine adım atmış bulunuyoruz. Lobi faaliyetleri bakımından önemli lobi merkezlerinde çeşitli kademelerde görev yapan isimler ile ikili görüşmeler gerçekleştirmek için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bununla birlikte uluslararası düzeyde gerçekleştirilecek toplantılar için ön hazırlıklarımıza başladık. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi tarafından Varşova’da düzenlenecek İnsani Boyut Uygulama Toplantısı ile Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde düzenlenecek olan Azınlık Sorunları Forumu ile ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ayrıca ABTTF Brüksel Temsilciliği’miz de resmi tatilin sona ermesi ile birlikte yeniden hareketlenen Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen toplantılara katılıyor. Çalışma yılının başlaması ile birlikte AP Liberaller ve Demokratlar İttifakı Grubu tarafından AP’de düzenlenen “Yunanistan’ı Yeniden Düzenlemek: Rekabetçi Ekonominin Yeniden İnşa Edilmesi” konulu toplantıya katıldık. Burada AB Komisyonu Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Komiser Olli Rehn’e Trakya Ekonomi Forumu’nun Batı Trakya’nın serbest ticaret bölgesi ilan edilmesi ile ilgili başvurusuna Komisyon’un yaklaşımını sorduk. Bununla birlikte Yunanistan Bölgesel Kalkınma, Rekabet ve Denizcilik Bakanı Mihalis Hrisohoidis’e Yunanistan’ın yeniden inşa edildiği bu dönemin Batı Trakya’ya yatırım yapmak için bir fırsat olup olmadığını da sorduk. Herhangi bir aracı olmaksızın birinci ağızdan elde ettiğimiz cevaplar bizler için büyük bir anlama sahip… Zira ABTTF Brüksel Temsilciliği’nin açılması ile birlikte Avrupa Parlamentosu’nda doğrudan kendi sesimizi duyurma, kendi adımıza konuşma imkânını edindik. Bu, biz Batı Trakya Türklerinin başarısıdır…

Yeni dönem ile ilgili hazırlıklarımız gerçekleştirirken geleceğimiz olan gençlerimiz tarafından bizim çatımız altında kurulan Genç ABTTF de önemli bir adım attı. Avrupa Azınlıkları Gençliği’ne (YEN) üyelik başvurusunda bulunan Genç ABTTF, böylelikle Avrupa’nın diğer azınlık gençleri ile tanışmak istiyor. Geçtiğimiz günlerde YEN, Genç ABTTF’nin başvurusunu değerlendirmek üzere Witten’deki merkez ofisimizi ziyaret etti. Edindiğimiz bilgilere göre YEN, Genç ABTTF’nin başvurusunu Ekim ayında Almanya’nın Bautzen şehrinde düzenlenecek olan Gençlik Lideri Semineri’nde görüşerek karara bağlayacak. Kararın, gençlerimiz için olumlu olacağına eminim. Gençlerimiz bizim geleceğimiz… Onların yetişmesi demokratik hak ve özgürlükler mücadelemizin gelecekte de devam etmesi demek…

Sevgi ve selamlarımla.


Halit Habipoğlu
ABTTF Başkanı
GALERİ