ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın 7 Kasım 2010 başarısı

12.11.2010
Saygıdeğer Batı Trakya Türkleri,

Büyük bir heyecan ile aylardır beklenen bölgesel ve yerel seçimleri geride bırakmış bulunuyoruz. Bölgesel ve yerel seçimler Batı Trakya Türk Azınlığı için genel anlamı itibari ile olumlu şekilde sonuçlandı. Oy sayısına ve dağılımına bakılacak olursa Türk’ün oyu yine Türk’e gitti. Batı Trakya Türk Azınlığı, PASOK ya da Yeni Demokrasi Partisi ya da başka bir çoğunluk partisinin listesinden veya Batı Trakya Türk Azınlığı’nın İskeçe ve Gümülcine’de oluşturduğu bağımsız listeler ile seçime katıldı. Her iki durumda da Batı Trakya Türk Azınlığı’ndan seçilenler oldu. Bölgesel ve yerel seçimleri kazanan tüm adaylarımı tebrik ederim; üç buçuk yıllık görev süreleri boyunca bölgesel ve belediye yönetimde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sesini duyurmalarını temenni ederim.

Değerli hemşerilerim,

7 Kasım 2010 bölgesel ve belediye seçimlerini diğerlerinden ayıran iki özellik var. İlki Yunanistan’da idari yapının kökten bir değişikliğe uğramasına sebep olan Kallikratis Yasası’nın bölgesel ve belediye seçimleri ile uygulamaya geçmiş olması. Biliyorsunuz, Kallikratis Yasası’nın uygulamaya konduğu bölgesel ve belediye seçimleri ile valilikler ortadan kaldırıldı; bugün valiliklere ait görev, yetki ve sorumluluklar yeni oluşturulan belediyeler ile seçimle iş başına gelmiş bölge genel sekreterliklerine aktarıldı. İkinci olarak ise Batı Trakya Türk Azınlığı “İskeçe Belediyesi’nde Eşitlik” listesinde olduğu üzere Gümülcine’de de “Eşitliğe İlk Adım” Listesi ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını doğrudan duyurmak amacı ile bağımsız listeler ile seçime gitti. İskeçe Belediyesi’nde İskeçe Belediyesinde Eşitlik Listesi, Gümülcine’de Eşitliğe İlk Adım Listesi üçüncü sırada yer aldılar. Bu küçümsenemeyecek derecede önemli bir başarı… Bununla birlikte çoğunluk partilerinden aday olarak seçimleri kazananların olduğunu da hesaba katmak gerek. Başka bir ifade ile “Eşitliğe İlk Adım” Listesi ya da “İskeçe Belediyesi’nde Eşitlik” Listesi ile Batı Trakya Türk Azınlığı, diğer siyasi partiler ile aynı oranda eşit olarak Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarına çözüm bulmak için çalışmalı. Diğer yandan çoğunluğa ait listelerde yer alan ve azınlık tarafından seçilen Türkler ise öncelikle üyesi oldukları listeler içerisinde azınlığın sorunlarına çözüm bulmak için çaba göstermeli, bir anlamda lobi oluşturmalı.

Değerli arkadaşlar,

Evet, Batı Trakya Türk Azınlığı olarak yerel yönetimde söz sahibi olmak amacı ile uzun yıllardır çoğunluğa ait listelerden aday olarak azınlığın sorunlarına çoğunluğun içerisinde yer alarak çözüm bulmaya çalıştık. İstenilen düzeyde çözüm odaklı eşitlik anlayışına dayalı bir diyalog mekanizması ne yazık ki oluşturulamadı. Şimdi de Batı Trakya Türk Azınlığı olarak İskeçe ve Gümülcine’de bağımsız listeler ile seçime gitme kararı aldık. Ancak bu demek değildir ki çoğunluk oluşturduğu listelere ya da çoğunluk partilerine olan güvenimizi tümden yitirmiş bulunuyoruz. Bunun en açık ispatı ise Yassıköy Belediyesi’nde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın çoğunluğu oluşturmasına karşılık burada Kriakos Amucas’ın en fazla oy olarak ilk sırada yer alması… Buna karşılık Doğu Makedonya-Trakya Bölge Meclisi için çoğunluğun listelerinde yer alan Türklerin aldıkları oy sayısının aşırı milliyetçi kesimi rahatsız etmesi anlaşılır gibi değil… “Bölge elden gidiyor” zihniyeti ile hiçbir yere varılamaz. Çoğunluk bu zihniyetten kurtulmalı. Burada da PASOK hükümetine büyük görevler düşüyor! Ekonomik alanda büyük bir sorumluluk üstlenerek kararlı bir şekilde davranan PASOK hükümeti, benzer bir tavrı siyasi alanda azınlığa yönelik olarak gerçekleştirmeli!


Halit Habipoğlu
ABTTF Başkanı
GALERİ