ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya’da büyük bir seçim heyecanı yaşanıyor

22.10.2010
Sevgili Batı Trakya Türkleri,

7 Kasım 2010 yerel seçimlerinin giderek yaklaştığı bir dönemde tüm ülke genelinde olduğu gibi Batı Trakya’da da seçim rüzgârına kapılmış durumda. Ülkenin idari yapısını kökten şekilde değişikliğe uğratan Kallikratis Yasası’nın uygulanacağı seçimlerin ardından Yunanistan’da yeni bir dönem başlayacak. Yerel seçimler ile birlikte valilikler ortadan kalkacak, bugün valiliklere ait görev, yetki ve sorumluluklar yeni oluşacak belediyeler ve seçimle işbaşına gelecek bölge genel sekreterliklerine aktarılacak. Yerel seçimlerin çok sayıda önemli değişik getirmesi dolayısı ile 7 Kasım 2010 seçimleri yaşamsal bir öneme sahip. Ancak seçimlerde nasıl ve ne şekilde oy kullanacağına ilişkin bilmemiz gereken pek çok şey var. Bu nedenle ABTTF, 7 Kasım 2010 seçimlerinde oy kullanma usulü ile bir çalışma hazırlayarak kamuoyunun bilgisine sundu. Bu çalışmada Kallikratis Yasası ile getirilen değişikliklerin Batı Trakya’ya etkisi ayrıntılı bir şekilde incelenmekle birlikte yerel seçimlerde hangi bölgede ne şekilde kaç oy kullanılacağı örnekleri ile anlatılıyor.

Saygıdeğer Batı Trakyalılar,

Seçim ile ilgili hazırlıkların büyük bir hızla devam ettiği bu dönemde Batı Trakya Türk Azınlığı, İskeçe ve Gümülcine’de bağımsız listeler ile seçime gitme kararı aldı. Batı Trakya Türk Azınlığı, Gümülcine’de Rodop Eski Vali Yardımcısı Sibel Mustafaoğlu’nun başkanlığında “Eşitliğe İlk Adım” listesi, İskeçe’de ise İskeçe Türk Birliği Folklor Öğretmeni Hüseyin Ahmetoğlu başkanlığı’nda “İskeçe Belediyesi’nde Eşitlik Listesi” ile seçimlere gidecek. Her iki seçim bölgesinde de Batı Trakya Türk Azınlığı çok ama çok dikkatli olmalı. Zira istatistikî veriler dikkatle incelenecek olursa İskeçe’de İskeçe Belediyesi Eşitlik Listesi ve Gümülcine’de Eşitliğe İlk Adım listesinin yüzde 50+1 oy oranı alarak seçimleri kazanması mümkün görünmüyor. Ancak oy oranlarının birbirine yakın olduğu hiçbir listenin yüzde 50+1 oy oranını yakalayamadığı durumda ikinci haftaya gidilecek. Böylesi bir durum ise Batı Trakya Türk Azınlığı için iyi bir fırsat anlamına gelebilir. İyi bir pazarlık süreci izlenmesi durumunda Batı Trakya Türk Azınlığı İskeçe ve Gümülcine’de yerel yönetimde daha büyük bir rol oynama şansını yakalamış olacak. Batı Trakya Türk Azınlığı, İskeçe ilinde Kozluca, Ilıca, Sinikova ve Mustafçova’nın birleştirilmesi ile oluşan Mustafçova Belediyesi’nde; Kozlukebir, Sirkeli, Hemetli ve Mehrikoz’un birleşmesi ile oluşturulan Kozlukebir Belediyesi’nde Batı Trakya Türk Azınlığı Türk adayların oluşturduğu listeler ile seçimlere gidecek. Bu iki bölgede de Batı Trakya Türk Azınlığı’nın çoğunluğu oluşturması dolayısı ile burada Türk adaylardan birinin seçimleri kazanmasına kesin gözü ile bakılıyor. Buna karşılık Susurköy, Arabacıköy ve Yassıköy belediyelerinin birleştirilmesi ile oluşturulan Yassıköy Belediyesi için Kiriakos Amucas adaylığını ilan etmiş durumda… Bu aday karşısında ise Yassıköy Belediyesi için yarışan iki Türk aday var: Mustafa Mustafaoğlu ve İsmet Kadı…Yassıköy Belediyesi’nde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın tek bir listede birleşerek seçime gitmesini dilerdim ancak bu tabloda Yassıköy’de seçimlerin ilk haftada bitmesi mümkün görünmüyor. Ama ikinci tura kalacak Türk adayın etrafında birleşilmesi durumunda bu bölgede de Batı Trakya Türk Azınlığı seçimi kazanacaktır.

Valiliklerin ortadan kalkması ile birlikte valiliklere ait görev, yetki ve sorumlulukların belediyelere aktarılacak olması nedeni ile seçim rüzgârı oldukça sert esiyor. Yeni dönemde belediyelerin öneminin artacak olması rekabetin de güçlü olmasına neden oluyor. Batı Trakya Türk Azınlığı üyesi pek çok kişi seçimlerde aday olarak yarışacak. ABTTF adına tüm adaylara seçimlerde şimdiden başarılar diliyorum.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yerel yönetimde doğrudan söz sahibi olması için
7 Kasım 2010’da Türk’ün oyu Türk’e!


Halit Habipoğlu
ABTTF Başkanı
GALERİ