ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya’da geçen üç haftanın ardından…

11.08.2010
Sevgili Batı Trakya Türkleri,

Pek çoğumuzun yaz tatilinin henüz başladığı şu günlerde büyük bir özlem duyduğum memleketimde, Batı Trakya’nın Muratlı köyünde geçirdiğim yaz tatilinin bitmesi ve yeniden evime, Almanya’da dönmüş olmam nedeni ile karmaşık duygular içerisindeyim. Bir yanda doğup büyüdüğüm topraklardan ayrılmak diğer yandan hayatımı kurduğum Almanya’daki evime dönmek… Bu karmaşık duyguyu sanırım Batı Trakya’dan çeşitli nedenlerden dolayı ayrılarak Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yeni bir hayat kurmuş tüm Batı Trakya Türkleri paylaşır. Tüm bu karmaşık duygunun ötesinde sevgili eşim ve üç çocuğum ile birlikte doğduğum, çocukluğumun geçtiği topraklarda, baba evinde olmak ayrı bir his… Geçirdiğim diz ameliyatı nedeni ile her ne kadar zorlu bir tatil de olsa tatilin tadını doyasıya çıkardığımı söyleyebilirim… Dostlarım ile hasret giderdim, akşamları köyümüzün kahvesinde keyifli sohbetler gerçekleştirdim. Muratlı köyü gençlerinin düzenlediği yaz eğlencesine katıldım. Bununla birlikte Batı Trakya Türk Azınlığı’nın lideri merhum Dr. Sadık Ahmet’in 15. ölüm yıldönümü dolayısı ile düzenlenen anma töreninde bulunmaktan büyük bir onur duydum. Anma törenine T.C. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) milletvekillerinin katılması ise anavatan Türkiye’nin bizleri, biz Batı Trakya Türklerini unutmadığının en açık göstergesi… Türkiye’den gelen konuklar onuruna Eşekçili köyünde verilen yemekte Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını uluslararası zemine taşıyarak ABTTF camiası olarak üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirmek için çalıştığımızı ifade etme şansı buldum. Yaz tatilini Batı Trakya’da geçiren ABTTF Yönetim Kurulu üyesi dostlarım Cengiz İsmail, Ramadan Ramadan ve Nazmi Sali ile birlikte Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını duyurma konusunda önemli görevler üstlenen Batı Trakya Türk basını ile akşam yemeğinde buluşarak güncel gelişmeleri değerlendirme fırsatı bulduk.

Tatilim süresince Türk kültürünün yüzyıllardır bu coğrafyada yaşatıldığının ispatı olan Hemetli’de Alantepe Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinliği’ne, Seçek Yaylası’nda Tarihi Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinliği’ne iştirak ettim. Bununla birlikte Batı Trakya Türk Azınlığı üyesi gençlere duyduğumuz güvenin tazelendiği Genç Akademisyenler Topluluğu (GAT) tarafından düzenlenen 1. Gençlik Festivali’ne katıldım. Gümülcine şehir meydanında Emre Aydın’ın şarkıları ile gençlerin doyasıya eğlendiğini görmek heyecan vericiydi.

Değerli arkadaşlar,

Yunanistan’ın en geri kalmış bölgesi olan Batı Trakya’da geçirdiğim yaz tatilinin ülkede yaşanan durumdan bağımsız olarak değerlendirmek eksik bir değerlendirme olacak. Zira Batı Trakya’da geçirdiğim üç hafta süresince insanlarımızın pek çoğunun ekonomik nedenlerden yarının getireceklerinden tedirginlik duyduklarını gözlemledim. Batı Trakya’nın Avrupa’nın ve Yunanistan’ın en geri kalmış bölgesi olduğu gerçeği ile ülkenin geçtiği ekonomik darboğazın etkileri ile birleştiğinde Batı Trakya’da durumun endişe verici olduğunu görmek zor olmayacaktır. Geçmişte pek çok Batı Trakya Türkü öncelikle Türkiye olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerine göç etmek durumunda kaldılar, orada yeni bir hayat kurabilmek için geceli gündüzlü çalıştılar. Geride kalanlar için ise zorlu ekonomik koşullar ve siyasi baskı günlük yaşamın bir parçası haline dönüştü. Bölgenin kalkınması için yapılan yatırımdan çoğunluk yararlanırken azınlık, toplumun kıyısına itildi. Geçmişte yaşanan yanlışlardan ders alınmalı… Ülkesi Yunanistan’a sadakat ile bağlı olan Batı Trakya Türk Azınlığı, Yunanistan ile anavatan Türkiye arasında eşsiz bir köprü oluşturabilir. Çalışkan bir toplum olan Batı Trakya Türk Azınlığı, dinamik bir ekonomiye sahip Türkiye için önemli bir yatırım alanı haline dönüşebilir. Batı Trakya’ya yapılacak yatırım Yunanistan’ın kazancı olacaktır. Yeter ki Batı Trakya Türk Azınlığı’na güvenilsin, destek verilsin…. Nihayetinde kazanan yine bu topraklarda yüzyıllardır birlikte yaşamış Maria ve Ayşe olacaktır… Krizi fırsata dönüştürmek gerek… Bunun için önce önyargıdan, klişeden ve korkudan kurtulmak gerek…

Saygılarımla.

Halit Habipoğlu
ABTTF Başkanı
GALERİ