ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Bulgaristan’da başmüftülük sorunu devam ediyor

04.08.2010
30 Temmuz 2010 tarihinde Bulgaristan’da yaşayan Türk azınlık, Başmüftü Mustafa Aliş Hacı’ya destek vermek amacı ile başkent Sofya’da bir miting düzenledi. Bulgaristan’ın çeşitli bölgelerinden miting için Sofya’ya gelen yaklaşık 3500 kişi Başmüftü olarak Nedim Gencev’in atanmasını protesto etti. Mitingde Başmüftü Hacı, 1989 yılında olduğu gibi bugün de barışçıl protestolarını yapmak üzere toplandıklarını söyledi. Jivkov yönetiminin devrildiği 10 Ekim 1989 tarihinin Bulgaristan’da demokrasinin başlangıç tarihi olduğunu belirten Hacı, Müslümanlar için de bir 10 Ekim gününün gelmesini istediklerini söyledi.

29 Temmuz günü protestocular, Bakanlar Kurulu ve Parlamento’ya Başmüftü Hacı’yı destekleyen 213 bin Müslüman’ın imzaladığı bir protesto bildirisini teslim ederek parlamento binasına kadar yürüyüş yapmışlardı. Protesto yürüyüşünü Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi milletvekilleri ziyaret ederek sorunları dinlediler. Bulgaristan Yüksek Temyiz Mahkemesi, bir süre önce Bulgaristan Müslümanları tarafından seçilen başmüftüyü ve diğer müftülerin meşruluğunu ortadan kaldırarak eski komünizm döneminin şaibeli ve sorunlu müftüsü Nedim Gencev’i başmüftü olarak kabul etmişti. Bulgaristan’da yaşayan Müslümanlar bunun üzerine miting düzenlediler, imza kampanyası düzenlediler. Şu ana kadar hiçbir cemaat, cami veya imam devlet tarafından atanan müftüyü kabul etmedi.

Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “Bulgaristan’da yaşanan başmüftülük sorunu demokrasi ile bağdaşmayan hukuk dışı bir durumdur. Bulgaristan Müslümanları haklı mücadelelerini kararlılıkla sürdürmelidir. Batı Trakya Türk Azınlığı da uzun yıllardır devam eden müftü sorunu ile mücadele etmektedir. Bugün de seçilmiş müftüler sorunu hala çözülememiş bir sorun olarak varlığını devam ettirmektedir. Din ve ibadet özgürlüğünün ihlali anlamına gelen bu durumun hem Yunanistan hem Bulgaristan’da bir an önce son bulmasını umut ediyorum” açıklamasında bulundu.
GALERİ