ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

2009 yılına veda…

08.12.2009
Sevgili Batı Trakya Türkleri,

2009 yılının bitmesine yalnızca sayılı günler kaldı. Yılı geride bırakmaya hazırlandığımız günlerde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Batı Trakya Türk Azınlığı’nı ve sorunlarını uluslararası düzeye taşımaya devam ediyor. 20 Kasım 2009 tarihinde ABTTF öncülüğünde Batı Trakya Türkleri olarak Avrupa Birliği Dönem Başkanı İsveç’in Parlamentosu’na, Riksdag’a, çalışma ziyaretinde bulunduk. Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Ahmet Kara ve BAKEŞ Asbaşkanı Cemil Kabza ile birlikte gerçekleştirdiğimiz resmi çalışma ziyaretinde Milletvekili Mehmet Kaplan ve Milletvekili Anne Ludvigsson ile görüşerek Türk Azınlık’ın sorunlarını doğrudan dile getirme şansı bulduk. Yıl boyunca Batı Trakya Türk Azınlığı’nın güncel sorunlarını ağırlıklı olarak Avrupa olmak üzere küresel düzeyde uluslararası kurum ve kuruluşlar temelinde gerçekleştirdiğimiz yazılı ve sözlü sunumlar aracılığı ile dile getirdik. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, BM Azınlık Sorunları Forumu, BM Her Türlü Irk Ayrımcılığının Önlenmesi Komitesi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Tamamlayıcı ve İnsani Boyut Toplantılarında yıl boyunca yazılı bildiriler ve sözlü sunumlar gerçekleştirdik. Yanı sıra BM Azınlıklar Bağımsız Uzmanı Gay McDougall, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg, Avrupa Konseyi Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komitesi üyesi Fransız Parlamenter Michel Hunault tarafından Yunanistan’da azınlıkların insan ve azınlık haklarını konu alan raporlara karşı tutum raporları hazırladık. Dahası Irkçılık ve Hoşgörüsüzlük Karşıtı Avrupa Komisyonu, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Yunanistan’ı konu alan raporlarına karşı raporlar hazırlayarak Türk Azınlık’ın görüşlerini aktardık. Uluslararası çalışmalar ve lobi etkinlikleri kapsamında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne düzenli aralıklarla resmi çalışma ziyaretlerinde bulunduk. Yine ABTTF olarak Almanya Federal Meclisi Bundestag’ta milletvekilleri ile görüşerek Azınlık’ın sorunlarını dile getirdik. Bölgede gerilime neden olan olaylar karşısında yetkili kurum ve kuruluşlara yönelik mektup hazırlayarak anında tepki göstermeyi amaçladık. Bu doğrultuda Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’ya, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg’e, AGİT Demokratik Kuruluşlar ve İnsan Hakları Ofisi Direktörü Janez Lenarcic’e hitaben mektup kaleme aldık. 4 Ekim 2009 seçimleri öncesinde Yunanistan Eski Başbakanı Kostas Karamanlis’e hitaben Batı Trakya’da yaşanan gerilime son vermesini talep eden bir açık mektup hazırlayarak imza kampanyası düzenledik. 2009 yılını yoğun bir çalışma temposu ile geçiren ABTTF, 2010 yılı için de yoğun bir çalışma programı hazırladı. 2010 yılında da Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını uluslar arası düzeye taşıyarak Azınlık’ın sesini duyurmaya devam edecek.

Saygıdeğer hemşerilerim,

4 Ekim 2009 erken genel seçimlerini Yeni Demokrasi Partisi’nin kaybetmesi nedeni ile Kostas Karamanlis’in istifasının ardından YDP, Genel Başkanı’nı belirlemek üzere 29 Kasım’da sandık başına gitti. Oyların yüzde 50.18’ini alan Andonis Samaras, Eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ve Selanik Valisi Panayotis Psomiadis’i geride bırakarak YDP’nin Genel Başkanı oldu. Samaras, Batı Trakya Türk Azınlığı karşıtı sert tutumu ile bilinen bir isim. Sert tutumunun değişmediğini de Dedeağaç’taki seçim konuşmasında açıkça gösterdi. Samaras’ın genel başkan seçilmesi karşısında parti içinde muhalefet sesleri yükselmeye başladı. Bunlardan biri de YDP Rodop ili üyesi Eski Milletvekili İlhan Ahmet. Demokratik kurallara uygun şekilde gerçekleştirilen seçimler sonucunda YDP, Samaras’ı seçti. Ancak Batı Trakya Türk Azınlığı karşıtı çizgisi ve sert söyleminin yanı sıra Samaras, sıkı bir Türkiye karşıtı. Bu nedenle de Batı Trakya Türk Azınlığı üyesi kişiler Samaras’a sıcak bakmıyorlar. YDP üyesi Türk Azınlık’tan kişiler Samaras’ın parti başkanı olmasına karşı çıkan isimler. İlhan Ahmet’in partiden istifa etmesi de bu duruma açıkça işaret ediyor.

Sevgili dostlarım,

2010 yılı Batı Trakya Türk Azınlığı için oldukça hareketli geçecek görünüyor. Samaras döneminde YDP’nin daha da sağa kayarak azınlık karşıtı bir tutum izlemesi beklenirken PASOK iktidarı vatandaşları ile ilgili bir konuyu başka herhangi bir ülke ile görüşmeyeceğini söyleyerek Batı Trakya Türk Azınlığı konusunu Türkiye ile görüşmeyeceğini açıkça belirtti. PASOK iktidarında Yunanistan ile Türkiye arasında esen olumlu rüzgârın bizleri de etkilediği bir ortamda sorunların çözümü için uluslararası düzeyde çalışmalarımıza ve lobi etkinliklerine ABTTF olarak devam edeceğiz.

Hemşerilerim,

Nerede hayat varsa orada umut da vardır. Enerjimize ve gücümüze inanarak sorunların çözümü için hep birlikte çalışmamız yeterli olacaktır. 2010 yılına sevdikleriniz ile mutlu huzurlu bir yıla başlangıç ile girmenizi senenizin aynı güzellikte geçmesini diliyorum.

İdeal denen şey bir yıldıza benzer, ona hiçbir zaman ulaşamayız ama tıpkı denizcilere olduğu gibi bize de yolumuzu gösteren odur. Yeni yılda tüm ideallerinize kavuşmanız dileğiyle mutlu yıllar...

Halit Habipoğlu
ABTTF Başkanı
GALERİ