ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan’da “azınlık” olmak çok zor!

22.05.2009
Saygıdeğer Batı Trakya Türkleri,

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) olarak Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sesini duyurmak amacı ile çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. 26-29 Nisan 2009 tarihleri arasında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin II. Olağan Oturumu’na katılarak lobi faaliyetlerinde bulunduk. Hatırlayacaksınız, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi “Türkiye’deki Gayri-Müslim Azınlıklar ile Trakya(Doğu Yunanistan)’daki Müslüman Azınlığın Din Özgürlüğü ve Diğer İnsan Hakları” konulu raporunu yayımladı. Raporu kaleme alan AKPM üyesi Fransız parlamenter Michael Hunault ile AKPM’ye gerçekleştirdiğimiz resmi ziyaret esnasında görüşme fırsatı edindik. Ve raporda eksik ve yanlış bilgiler bulunması nedeni ile Hunault’a rapor ile ilgili olarak Türk Azınlık’ın yorum ve görüşlerini aktaran yazılı bir metni sunduk. Bahse konu raporun Haziran ayında gerçekleştirilecek III. Olağan Oturum sırasında AKPM Genel Kurulu gündemine alınarak tartışılmasını bekliyoruz. Rapor, Genel Kurul gündemine alınır ise Batı Trakya tarihinde ilk kez Türk Azınlık ve sorunları ülke sınırları dışında uluslararası zeminde gerçek anlamda tartışılacak. Yanı sıra Mayıs 2009’da AKPM Azınlık Hakları Alt Komitesi üyesi İsviçreli parlamenter Andreas Gross ile diğer on dört üye tarafından “Rodos ve İstanköy’de Türk Azınlık’ın durumu” konulu karar teklifi sunuldu. Karar teklifi görüşülür ve kabul edilir ise bahse konu Türk Azınlık’ın durumunu incelemek üzere bir rapor hazırlanacaktır.

Uluslararası zeminde yaşanan olumlu gelişmelerin aksine ülkemiz Yunanistan’da ne yazık ki yeşeren umutlarımız karşısında hayal kırıklığı yaşıyoruz. İskeçe Asliye Hukuk Mahkemesi, İskeçe Türk Birliği’nin (İTB) 1983 öncesi statüye kavuşması amacı ile açılan dava ile ilgili olarak red cevabı verdi. 27 Mart 2008 tarihinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Yunanistan’ı mahkûm eden kararının ardından İTB, iç hukukun öngördüğü usüle uygun olarak derneğin resmiyetinin iade edilmesini talebi ile dava açmış, ancak İskeçe Hukuk Mahkemesi “hayır” cevabı vermiştir. Benzer şekilde “Güney Meriç Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği”nin resmi kayıt başvurusunu Dedeağaç Mahkemesi, “azınlık” kelimesi ile kastedilen grubun muğlâk tanımı gerekçesi henüz reddetmiştir. Ne yazık ki bağımsız ve tarafsız olması gereken yargı, Avrupa İnsan Haklar Mahkemesi’nin aksi yöndeki üç kararına karşın Türk Azınlık’ın dernek kurma özgürlüğünü hiçe sayıyor. Bu kabul edilemez durumu ivedilikle Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg ile Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu (ECRI) temsilcileri Avukat Aline Usanase’ye ilettik.

Hukuki alanda yaşanan adaletsizliği ne yazık ki siyasi alanda da yaşıyoruz. 7 Haziran 2009’da Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Yunanistan’ı temsil edecek 22 milletvekilinin belirlemek üzere sandık başına gidilecek. Seçimi kazanma konusunda asıl önemli olan ise Türk adayın kaçıncı sıradan aday gösterildiğidir. Ancak Yeni Demokrasi ya da PASOK’un seçim listelerinde Rıdvan Ahmetcik ile Sibel Mustafaoğlu’na ancak son sıralarda yer vermeleri nedeni ile Türk adayların seçilmesi nerede ise imkânsızdır. Türk Azınlık karşısında barışçıl ve diyalog yanlısı bir tutum izleyen Sol İttifak Partisi (SİRİZA) dahi Gümülcine’den Sosyolog Dilek Habip’i ancak sekizinci sıradan aday göstermiştir. Bu durum ise Habip’in Avrupa Parlamentosu üyesi olarak seçilmesini daha da zorlaştırmaktadır.

Türk Azınlık, vatandaşı olduğu ülkesi olarak sadakat ile bağlı olduğu Yunanistan’da siyasi ve hukuki sisteme gün geçtikçe daha az güven duymaktadır. Mevcut sistem, Yunanistan’da farklılıkları hoşgörü ile karşılayarak barış içinde bir arada yaşamaya izin vermemektedir. Farklılıkları kültürel zenginliğin doğal bir parçası olarak kabul etmekten çok uzak olan Yunanistan’da siyasi ve hukuki sistem Türk Azınlık’ı “öteki”leştirmek sureti ile sistemin dışına itmeye çabalamaktadır. Ancak Türk Azınlık, ülkesine sadakat ile bağlı olmaya devam ederek hak ettiği düzene kavuşmak amacı ile demokratik mücadelesine kararlılık ile devam etmelidir, edecektir de! Şüpheniz olmasın.


Halit Habipoğlu
ABTTF Başkanı
GALERİ