ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Galip Galip ve Ahmet Mehmet’ten soru önergesi

02.04.2003
Rodop milletvekilleri Galip Galip ve Ahmet Mehmet tarafindan 2 Nisan 2003 tarihinde Milli Egitim ve Din Isleri Bakani'na gönderilen, Prof.Anna Frangoudaki sorumlulugundaki Müslüman Çocuklarin Egitimi Programina iliskin soru önergesinin Türkçe çevirisi .

Galip GALIP
Ahmet MEHMET
PASOK RODOP MILLETVEKILLERI

Atina, 02.04.2003

Milli Egitim ve Din Isleri Bakanligi'na

Dagitim: Sayin Anna Frangoudaki

Müslüman Çocuklarin Egitimi Programi Sorumlusu

"Avrupa Birligi tarafindan finanse edilen ve çocuklarimizin mümkün olabilecek en iyi ve en hizli sekilde Yunanca ögrenmeleri amacini tasiyan Müslüman Çocuklarin Egitimi Programi bundan yaklasik 4 yil önce uygulamaya konulmustu.

Sözkonusu programi memnuniyetle kabul ettik. Bunun nedeni sadece çocuklarimizin dogru ve süratli bir biçimde Yunan dilini ögrenmelerini istememizden ibaret degildi. Ayni zamanda azinlik çocuklarinin gerçek ve saglam temellere dayali bilgilere sahip kilinmalarina yardimci olunmasi için bu konuda tutarli arastirma ve çalismalar yapilacagina inaniyorduk.

Ancak, bu proje çerçevesinde bugüne kadar kullanilan metodlar tamamiyla farkli bir dogrultuya yönelmistir. Iskeçe'deki okullara daha önce verilmis olan ve bu yil da Rodop Ilindeki okullara dagitilan bazi kitaplar incelendiginde, çocuklarimizin Yunanca'yi bu kitaplar araciligiyla en iyi sekilde ögrenmelerinin mümkün olmayacagi görülecektir.

Kitaplarda yer alan "Lesitsa", "Maika", "Poiko", "Moiko" gibi kelimeler Yunanca olmadiklari gibi, Türkçe de degildirler.

Bu kelimelerin tamamiyla Slav kökenli olduklarini söyleyebilecek durumdayiz ve bu durum (projenin maksadi hakkinda) kuskuya yol açmaktadir. Acaba neticede çocuklarimiz hangi dili ögrenecekler? Slavca mi, Yunanca mi?

Sözkonusu program uygulanmaya basladigindan beri olumlu gelismeler kaydedilmedigini vurgulamak istiyoruz. Ilkokul III.Sinif kitabinda oldugu gibi, yukarida sözünü ettigimiz slavca kelimelerin yer aldigi kitaplarla sonuç alinmasini nasil bekleyebiliriz ki...

Bati Trakya azinlik mensuplari büyük endise içindedirler. Bu uygulamaya büyük tepki dogmustur. Simdi bu konuda yapilmasi gereken ve bizim de arzu ettigimiz islem, Devlet Ders Kitaplari Basimevi tarafindan bu kitaplarin bir an önce toplatilmasidir. Zira biz bu programla baska amaçlarin güdüldügüne inaniyoruz.

Azinligin seçilmis temsilcilerinden, yani milletvekilleri, Belediye Baskanlari ve Il Meclisi üyeleri gibi sahsiyetlerden olusan 34 kisilik Danisma Kurulu, bu uygulamaya müdahale edilmesi ve tepki gösterilmesi hususunda karar almis bulunmaktadir.

Yazimizin basinda da belirtmis oldugumuz üzere, çocuklarimizin Yunan dilini saglam temellere dayali, dogru dürüst egitim kitaplarindan ögrenmeleri hususunda mutabik odugumuzu beyanla azinlik çocuklarinin egitimini ilgilendiren bu hassas konuda karsilasilan ciddi sorunun bir an önce çözüme kavusturulmasi için duruma müdahale edeceginize inaniyoruz.

Saygilarimizla

Rodop milletvekilleri
Galip S.Galip
Ahmet Mehmet"