ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

BATI TRAKYALILARIN ZAFERİ

25.04.2008
Sevgili Batı Trakyalılar,

Yıllardır sürdürdüğümüz haklı mücadelede Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) kazanılan ikinci bir dava ile bir başarı daha elde etmiş bulunuyoruz. Ekim 2007’de AİHM’nin “Evros İli Azınlık Gençliği Derneği” ile ilgili “Yunanistan'ın örgütlenme ve toplantı özgürlüğüyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 11. maddesini ihlal ettiği” kararı ile elde edilen ilk başarının ardından AİHM, 27 Mart 2008 tarihinde, ülkemiz Yunanistan’ı ikinci kez mahkûm etti. İsminde “Türk” kelimesi geçtiği için kapatılan İskeçe Türk Birliği ile kurulmasına izin verilmeyen Rodop Türk Kadınları Kültür Derneği açtıkları davaları kazandılar. Yıllardır süren kimlik sorununa AİHM son noktayı koydu. Artık Yunan Müslümanı değil Müslüman Türk Azınlığıyız. Bizler, Yunan kökenli Müslümanlar değil Müslüman Türkler olduğumuzu ülkemizin yöneticilerine defalarca söyledik. Üzücü olan ülkemiz Yunanistan’a sadakat yemini ile bağlı olan tarihin hiçbir döneminde ayrılıkçı şiddete başvurmamış Yunan vatandaşı Batı Trakya Türk Azınlığı’nın etnik kimliğinin Türk olduğunun ülkemiz tarafından kabul edilmesi için ülkemizi AİHM’ye şikâyet etmeye mecbur bırakılmamızdır. “Hak verilmez, alınır” anlayışı doğrultusunda yürüttüğümüz haklı mücadelede izlediğimiz barışçıl yol, doğru yoldur. Büyük bir azim ve kararlılık ile devam ettiğimiz bu yolda ülkemiz Yunanistan’a bizlerin “Türk” olduğunu teyit etmeleri için biraz zaman gerekiyor. Çeyrek asırdır Müslüman Azınlık tanımının bir günde Müslüman Türk Azınlık olarak değiştirilmesini beklemek safdillik olur. Önemi yok, yeterli zamana sahibiz. Dahası zaman lehimize işliyor. Uluslararası hukuk bizimledir. Artık daha güçlüyüz.

AİHM’de yürüttüğümüz hukuk mücadelesinin yanı sıra siyasi mücadelemizde de önemli başarılara imza atmış bulunuyoruz. Ülkemizde bizleri Parlamento’da temsil eden milletvekillerimiz, vali yardımcılarımız, belediye başkanlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ile diasporada yaşayan Batı Trakya Türklerini temsil eden ABTTF’nin yürüttükleri çalışmalar ile uluslararası arenada siyasi mücadelemizi yürütüyoruz. Bildiğiniz gibi yolumuza konulan taşlar ve girmeye mecbur bırakıldığımız çıkmaz sokaklar nedeni ile ülkemizde başarı elde etmek mümkün değil. Dışarıda, ABTTF’nin kararlı ve azimli çalışmaları neticesinde siyasi mücadelemizde yavaş da olsa yol kat ediyoruz. Hukuki mücadelemizde olduğu gibi siyasi mücadelemizde de başarılı olabilmemiz için anlaşılan başkalarının ülkemizin yöneticilerine bizlerin Türk olduğunu ilan etmeleri gerekiyor.

Daha önceki yazılarımda da belirtmiş olduğum üzere artık yalnız değiliz. Bize destek veren uluslararası kurum ve kuruluşların yanı sıra dostlarımızın varlığı bizi daha güçlü kılıyor. 13 Mart 2008 tarihinde ABTTF’nin 20.Kuruluş Yılı Etkinlikleri kapsamında BM İnsan Hakları Konseyi’nin 7.Oturumu’na paralel bir etkinlik ile ’”İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Paralelinde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Sorunları’’ konulu bir panel düzenledik. 202 ülkenin ve 2000’in üzerindeki sivil toplum kuruluşunun temsilcilerinin katıldığı BM İnsan Hakları Konseyi 7.Oturumu’nda düzenlediğimiz panel ile Azınlığımızın sorunlarını BM gündemine böylelikle taşıdık. Ayrıca Konsey’e 19.Madde hükmüyle Yunan vatandaşlığından çıkarılan Batı Trakya Türkleri hakkında sunduğumuz yazılı bildiri Konsey tarafından kabul edildi ve yayımlandı.

Tüm bunlar Batı Trakya Türkleri için oldukça umut verici gelişmelerdir. ABTTF’nin yirmi yılı aşkın süredir yürüttüğü kararlı lobi çalışmaları sayesinde bugün sesimizi daha geniş bir kitleye ulaştırmış durumdayız. Avrupa’daki Batı Trakya Türklerinin ve derneklerinin sergilediği birlik ve beraberlik bizlere güç veriyor. Bu güç bizi daha da kamçılıyor. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını uluslararası platformda dile getirmek amacı ile sürekli çalışıyoruz. 17 Nisan 2008’de Avrupa’nın kalbi ve beyni Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda düzenlediğimiz panel ile Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim hakkı ve dernek kurma özgürlüklerini ihlal ettiğini dile getirdik. Yine 19–22 Haziran 2008 tarihlerinde ülkemiz Yunanistan’da azınlığımızın eğitimi ve medya konulu bir konferans düzenleyeceğiz. Burada Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelecek olan uzmanlar ve katılımcılar ile dostlarımıza insanlarımızı, örf ve adetlerimizi tanıtacağımız gibi sorunlarımızı, bizlere yapılan haksızlıkları dile getireceğiz.

Azınlığımızın dünyadaki sesi olarak ABTTF, büyük bir kararlılık ve azim ile yürüttüğü çalışmalarına artık daha güçlü devam edecek. Avrupa’da ve uluslararası arenada oluşturduğumuz lobi sayesinde Avrupa ve dünya kamuoyuna sesimizi daha geniş kitlelere daha güçlü bir şekilde iletebileceğiz. Sizlerin desteği ile her geçen gün biraz daha güçlenerek yolumuza devam edeceğiz. İnanıyorum ki, birlik ve beraberlik içinde olduğumuz sürece Batı Trakya Türklerinin sorunlarının tamamıyla çözüleceği gün uzak değildir.

Halit HABİPOĞLU
ABTTF Başkanı
GALERİ