ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

YUNANİSTAN’DA CESUR VE KARARLI SİYASETE İHTİYAÇ VAR

01.03.2008
Sevgili Batı Trakyalılar,

Bilindiği üzere, dolaylı da olsa Batı Trakya Türk Azınlığı’nı da ilgilendiren Kıbrıs meselesiyle ilgili gelişmeler oldu yakın zamanda. Kıbrıs Rum Kesimi’nde 24 Şubat günü başkanlık seçimleri yapıldı ve ilk kez Komünist Parti’den bir aday, Dimitris Hristofias ülkeyi yönetmek üzere başkan seçildi. Başarısının altında yatan en önemli sebep gerçekçi olması ve mevcut sorunların temeline inerek topluma gerçekleri söylemesiydi.

Bu dünyada yaşayan biz insanların tek bir isteği var: huzurlu bir gelecek. Açıkça söylemeliyim ki, ülkemiz Yunanistan’da da böyle cesaretli siyasetçilere ve liderlere ihtiyaç var. Son dönemlerde gözlemlediğime göre ülkemizdeki iki büyük parti oy kaybına uğrarken Sol İttifak halkın daha çok güvenini alıyor ve puan kazanıyor. Bunun nedeni de sorunları görüyor olmaları ve sorunları gündeme getiriyor olmaları. Örneğin Azınlığımız ile diyalogdan bahsediyorlar ve ellerini uzatıyorlar. Bir kaç örnek vereyim bu konuda. İskeçe Türk Birliği’nin 80. kuruluş yılı etkinliklerine katılan tek parti onlardı. Partinin yöneticileri son zamanlarda İskeçe Türk Birliği’ni sık sık ziyaret ediyor. Yoksa bir daha ki seçimlerde ülkemiz, Kıbrıs Rum Kesimi’nde olduğu gibi, bir yol ayrımıyla karşı karşıya kalabilir. Bunun farkına varıyorlar.

Yunanistan’da artık gerçekçi ve mevcut sorunları iyi görerek sorunların çözümü hususunda kararlı adımlar atacak bir siyasete ihtiyaç var. Bizlerin de ülkemiz Yunanistan’ı bu şekilde kararlı ve gerçekçi bir siyasetin uygulanması için ikna etmek için çabalamamız ve gerektiğinde de yönlendirmemiz gerekiyor. Bizler hem Batı Trakya Türklerinin Avrupa’daki gönüllü elçisi olan ABTTF olarak hem de diasporada yaşayan Batı Trakya Türkleri olarak üzerimize düşen bu yönlendirme görevini layıkıyla yerine getirdiğimize inanıyoruz.

Kısa bir zaman zarfı içerisinde Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili 4 ayrı rapor Avrupa’nın gündemine yerleşecek. Bu sayede, ülkemizin azınlıklara maalesef hala üvey evlat muamelesi yaptığı ve hatta hala düşman gözüyle baktığı bir kez daha kanıtlanmış olacak. Bu raporlar, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri’nin raporu, Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu (ECRI) raporu, AKPM üyesi Letonyalı parlamenter Boriss Cilevics’in Yunanistan’daki azınlıklarla ilgili raporu ve AKPM üyesi Fransız parlamenter Michel Hunault’un Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili raporu olacak.

Bütün bu raporlardan daha da önemlisi ABTTF 17 Nisan’da Avrupa’nın kalbi olan Avrupa Parlamentosu’nda düzenleyeceği panel ile ülkemiz Yunanistan’ı doğru yola girmesi için yönlendirme görevini en üst düzeyde yerine getirmiş olacak. Bu açıdan bakıldığında Avrupa Parlamentosu’nda, bütün Avrupa’nın gözleri önünde ülkemiz Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı’nın maruz kalmış olduğu hak ihlalleri bir kez daha ortaya konulacak. Bu şekilde umuyoruz ki, Yunanistan’da sorunların çözümü hususunda arzu ettiğimiz cesur siyaset uygulamaya geçirilebilir ve azınlıkların sorunları çözüme kavuşturulabilir.

Halit HABİPOĞLU
ABTTF Başkanı
GALERİ