ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

AVRUPA’DA BATI TRAKYA LOBİSİ OLUŞUYOR

17.02.2008
Sevgili Batı Trakyalılar,

Sizlere daha önce söz verdiğimiz gibi ABTTF olarak 2008 yılına hızlı bir başlangıç yaptık ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM)’nin bu seneki ilk oturumlarına iştirak ettik. Memnuniyetle gördükki, Avrupa’da artık bir Batı Trakya lobisi oluşuyor.

AKPM’deki bir çok parlamenter Batı Trakya Türklerinin sorunların dan yakinen haberdar ve ilgileniyorlar. Bizden önceki abilerimi zin zorlamaya başladığı bu kapılar artık açılıyor. Bizi en çok etkileyen sahnelerden biri ise eski bir parlamenterin bizi görür görmez ABTTF’yi tanıması oldu. Demekki geçmişte yapılan girişimlerin olumlu izleri hala hafızalarda tazeliğini koruyor.

Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, son AKPM ziyaretimiz belki de Batı Trakya Türk Azınlığı için şu ana kadar gerçekleştirilen en kapsamlı ve en verimli girişimlerden biriydi. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği’ne yeni seçilen Thomas Hammerberg bizi bizzat kabul etti ve Batı Trakya sorunuyla yakından ilgilendiğini açıkladı. Hammerberg özellikle 19. madde konusunda hassasiyetini belirtti ve bu konuda bilgili olduğunu, sorunla yakından ilgilendiğini gördük.

Irkçılığa ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu (ECRI) Sekreteri Işıl Gachet ile de önemli bir görüşme gerçekleştirdik. Bilindiği üzere ECRI geçmişte de Azınlığımız ile ilgili raporlar yayınlamıştı ve insan hakları alanında Avrupa’daki en saygın kurumlardan birisi. Bu yılın Ekim ayında da yine Yunanistan’la ilgili bir rapor yayınlayacaklar ve Batı Trakya’daki hak ihlallerini de tekrar gündeme getirecekler. Bizler de ABTTF olarak ECRI’nin çalışmalarına katkılar sunacağız. Ziyaretimiz bize şunu gösterdi ki, ABTTF Avrupa çapında siyasiler, parlamenterler ve kurumlar tarafından ciddi şekilde muhatap alınan bir sivil toplum kuruluşu haline gelmiş durumda.

Bilindiği üzere geçmiş dönemde Avrupa Konseyi’ne Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili 2 tane önerge sunuldu ve bu önergeler AKPM’de büyük bir çoğunlukla kabul edildi. Şimdi bu önergele-rin raporları hazırlanacak ve AKPM’ye sunulacak. Hazırlanacak olan bu raporların raportörlüklerine getirilen Fransız parlamenter Michel Hunault ve Letonyalı parlamenter Boriss Cilevics raporlarını hazırlarken Yunanistan’ı ziyaret edecekler. Cilevics’ in Batı Trakya’yı da ziyaret edip etmeyeceği henüz kesin olmamasına rağmen Hunault Batı Trakya’yı ziyaret edecek ve Azınlığımızla bizzat görüşerek sorunlarımızı yerinde inceleyecek.

Bunların hepsi son derece umut verici gelişmeler ve inanınız bu gelişmeler ABTTF’nin geçmişten beri yürüttüğü lobi faaliyet leri sonucunda gerçekleşiyor. Avrupa’daki Batı Trakya Türkleri nin ve derneklerinin göstermiş olduğu kararlılık, birlik ve beraberlikten aldığımız güçle uluslararası kurumlar nezdinde sürekli girişimlerde bulunuyoruz. Bu girişimlerimizde Batı Trakya’da ki yetkililerimiz ve toplum önderlerimizle de yakın bir iletişim ve güçlü bir işbirliği içinde hareket ederek Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını en üst noktalara taşıyoruz.

Bundan sonra da Federasyonumuzun kuruluşundan beri koyduğumuz hep bir adım daha ileriye gitme hedefini kararlılıkla izleyeceğiz. ABTTF olarak önümüzdeki aylarda gerçekleştireceğimiz daha büyük faaliyetler ve yapacağımız daha büyük ataklarla Avrupa ve Dünya kamuoyu gerek ABTF’yi gerekse de Batı Trakya Türk Azınlığı’nı daha yakından tanıyacak. İnanıyorum ki, bu şekilde kararlı ve sağlam adımlar atmaya devam ettiğimiz sürece Batı Trakya Türklerinin sorunlarını çözme noktasına geleceğiz.

Halit HABİPOĞLU
ABTTF Başkanı
GALERİ