ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

YUNANİSTAN BAŞBAKANI KOSTAS KARAMANLIS TÜRKİYE'Yİ ZİYARET ETTİ

24.01.2008
Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’in Türkiye ziyareti 23 Ocak Çarşamba günü başladı. Ankara’ya beraberinde Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ve kalabalık bir heyetle giden Karamanlis Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından karşılandı. Karamanlis daha sonra Başbakanlık Binası’nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi törenle karşılandı. Törenin ardından iki başbakan ve iki ülke heyetleri arasında resmi görüşmelere geçildi.

Görüşmelerde Türkiye ve Yunanistan arasındaki sorunlar masaya yatırılırken Kıbrıs, Ege, Azınlıklar ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik süreci başlıca konuları oluşturdu. Kıbrıs konusunda 2008 yılı içerisinde gelişmelerin yaşanmasına yönelik beklentiler dile getirilirken Ege konusunda daha önce iki ülke dışişleri bakanları tarafından yürütülen çalışmaların desteklenmesi ve güven arttırıcı önlemlerin kararlılıkla uygulanması hususlarında görüş birliğine varıldığı bildirildi.

Karamanlis’in ziyaretinin bir diğer önemli gündem maddesi olan Azınlıklar konusu da resmi görüşmelerde gündeme geldi. Yunanistan Başbakanı Karamanlis'in özellikle İstanbul Fener Rum Patrikhanesi ve Heybeliada Ruhban Okulu’nun durumunu gündeme getirdiği öğrenildi. Görüşmelerde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının konuşulup konuşulmadığı ise netlik kazanmadı.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları daha derin görüşülmeli

Resmi görüşmelerin ardından iki ülke başbakanının düzenlediği ortak basın toplantısında da mevcut sorunların çözümüne yönelik kararlı adımların atılacağı yönünde mesajlar verilirken Başbakan Erdoğan kısa olarak Azınlıklar konusuna değindi. Erdoğan Azınlıkların iki ülke arasında dostluk köprüsü olduklarını belirterek Azınlıkların sorunlarının çözümü hususunda büyük ölçüde bir mutabakat bulunduğunu belirtti. Başbakan Erdoğan „biz özellikle şuna inanıyoruz, Azınlıklar ülkelerimiz arasındaki en önemli köprüdür. Azınlıklarımızın sorunlarını çözme konusunda mutabakat mevcuttur. Dışişleri bakanlarımız yoğun bir şekilde çalışarak bu sorunları çözme yönünde adımları hızlı bir şekilde atacaklar. Gerek Türkiye’deki, gerekse de Batı Trakya’daki sorunları çözdükçe inanıyorum ki aramızdaki köprü daha da güçlenecektir“ şeklinde konuştu.

Türk Azınlık vakıflarının sorunları çözüm bekliyor

Karamanlis’in Ankara temaslarıyla ilgili bir açıklama yapan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu da bu ziyaretlerin iki ülke arasındaki sorunlar ve Azınlık sorunlarının çözümü konusunda önemli ve memnuniyet verici olduğunu ancak Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının daha derin görüşülmesini beklediklerini ifade etti. Habipoğlu „öncelikle Başbakan Karamanlis’in Türkiye’yi ziyaret etmesi umut vericidir. Ancak basından edindiğimiz bilgilere göre İstanbul Rum Azınlığı’nın durumu görüşülmesine rağmen Batı Trakya Türk Azınlığı yeterince görüşülememiştir. Bu bizleri biraz üzmüştür. Umut ediyoruz ki Batı Trakya konusu basına açıklanmayan resmi görüşmelerde gündeme gelmiş ve derinlemesine görüşülmüştür“ şeklinde görüşlerini ifade etti. Yunanistan’daki yeni vakıflar yasa tasarısına da değinen Habipoğlu „ülkemiz Yunanistan’da vakıflarla ilgili yeni yasa tasarısı hazırlanırken Türk Azınlığın görüşleri hiç alınmamış ve Türk Azınlık yetkilileriyle görüşülmemiştir. Azınlığımızın hazırlayıp hükümete sunduğu öneriler dikkate dahi alınmamıştır. Bu konuda iyi niyetli olmamıza rağmen hükümetin Azınlığımıza danışmaması üzücüdür. Vakıflarla ilgili yasa Azınlığımızla istişare içinde hazırlanmalıdır“ dedi. Ayrıca, iki ülke arasındaki gelişmelerin Azınlıkların sorunlarının çözümüne de olumlu yansımasını beklediklerini açıklayan Habipoğlu „Başbakan Karamanlis’den İstanbul Rum Azınlığı konusunda göstermiş olduğu hassasiyeti kendi ülkesinin vatandaşları olan Batı Trakya Türk Azınlığı konusunda da göstermesini bekliyoruz“ şeklinde konuştu.

Başbakan Karamanlis Ankara’daki temaslarını tamamlamasının ardından 24 Ocak Perşembe günü öğleden sonra İstanbul’a geçerek İstanbul Fener Rum Patrikhane’sini ziyaret etti ve 25 Ocak Cuma günü Başbakan Erdoğan ile birlikte Türk – Yunan İş Forumu toplantısına katıldı. Başbakan Karamanlis başkanlığındaki Yunanistan heyeti 25 Ocak Cuma günü akşam saatlerinde Atina’ya döndü.