ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

2008’e Hızlı Girdik!

18.01.2008
Sevgili Batı Trakyalılar,

ABTTF olarak yepyeni bir yıla tüm gücümüzle, umut dolu, hızlı bir şekilde girdik. Yeni yılın daha ilk günlerinden itibaren derneklerimizle birlikte 20. kuruluş yılımızı kutlamaya başladık. 2008’in başında son derece önemli misafirlerimizi Almanya’da ağırladık. İskeçe milletvekilimiz Sn. Dr. Çetin Mandacı ve İskeçe müftümüz Sn. Ahmet Mete 5-8 Ocak tarihlerinde düzenlediğimiz Batı Trakya etkinliklerine katıldılar. Önce Witten Derneğimizin Aile Gecesine iştirak ettiler, daha sonrada Meschede Derneğimizin ev sahipliğinde düzenlediğimiz Batı Trakya panelinde kendilerini Batı Trakyalılarla buluşturduk. Müftümüz Ahmet Mete ile birlikte Kuzey Ren-Vestfalya Eyalet Parlamentosu’na da bir ziyaret düzenledi.

Milletvekilimiz Çetin Mandacı ve Müftümüz Ahmet Mete Almanya’da önemli mesajlar verdiler. Öncelikli olarak Batı Trakya mücadelesinde Avrupa’da bizler, kendileri Yunanistan’da ve Türkiye’deki derneklerimiz olmak üzere güç birliği içinde olmamız gerektiğini vurguladılar. Kendilerinin Batı Trakya’dan kalkıp Almanya’ya kadar gelerek burada ABTFF olarak bizlerle birlikte olmaları çok önemliydi. Biz ABTTF olarak Batı Trakya’daki siyasetçilerimiz ve toplum önderlerimizle işbirliği içinde olmaya her zaman özen gösteriyoruz. Keza İskeçe milletvekilimiz ve İskeçe müftümüzün Almanya’ya gelip etkinliklerimize katılması bu güç birliğinin bir kanıtıdır. Geçmiş dönemlerde böyle bir tabloyu yaşamamıştık ama bundan sonra umuyoruzki bu tablolara çok şahit olacağız. Yunanistan’daki, Türkiye’deki ve Avrupa’daki bütün Batı Trakya Türkleri el birliği içinde daha güçlü olacağız.

Bu arada tabiiki Batı Trakya’daki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Milletvekillerimiz Azınlığımızın sorunlarını sürekli soru önergeleriyle meclis gündemine taşıyorlar. Eski dönemi aratmadıklarını söyleyebiliriz. Özellikle eğitim konusunda Batı Trakya Türk Azınlığı’nın ciddi sorunlarını yakın tarihte sık sık gündeme taşıdılar. Keza İskeçe milletvekilimiz Çetin Mandacı bütçe görüşmeleri esnasında yaptığı konuşmada bölgemizin ekonomik ve sosyal sorunlarını parlamento gündemine taşıdı.

Bu olumlu gelişmeler olurken bir yandan da önümüzdeki günlerde yeni gelişmeler Batı Trakya’yı bekliyor. Yeni vakıflar yasasının Ocak ayı sonunda meclise geleceği belirtiliyor. Yeni vakıflar yasası ile ilgili tartışmalar gün geçtikçe büyüyor ancak bizim tek bir isteğimiz var: yüzyıllardan beri özgürce yönettiğimiz vakıflarımızın yönetimi tamamen bize, Azınlığa ait olmalı. Kimse vakıflarımıza karışmamalı. Çünkü bütün modern demokrasilerde Azınlık grupları kendi kurumlarını kendi yönetir, devletle buna müdahale etmez. Demokrasinin ve insan hak ve özgürlüklerinin gereği budur. Öte yandan yeni basın yasasının etkileri Batı Trakya’da da hissedilmeye başlandı. Gazetelerimiz ve radyolarımız sıkıntılı günler geçiriyor tabiiki. Bunun farkındayız. Ancak gördükki, Gündem gazetesi 20 sayfa olmuş ve içeriği zenginleşmiş. Bu da haber zenginliği açısından olumlu diye düşünüyorum.

Batı Trakya’da bunlar olurken bizler de ABTTF olarak Avrupa’daki mücadelemize 2008’de de var gücümüzle, hız kesmeden devam ediyoruz. İlk olarak Ocak ayında Strasbourg’da düzenlenecek Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) oturumlarına katılacağız ve orada Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını güçlü bir şekilde dile getireceğiz ve ümit ediyoruz ki bu çabalarımız yıl içerisinde olumlu sonuçlara vesile olur.

2008’in daha ilk günlerindeki bu yoğun faaliyetlerimiz bu yılın Batı Trakya ve ABTTF olarak ne kadar yoğun geçeceğinin bir habercisi aslında. Ocak ayındaki lobi faaliyetlerimizi sonraki aylardaki bütün ilgili toplantılar izleyecek ve ABTTF olarak Avrupa çapında elimizden gelen gayreti göstermeye her zaman olduğu gibi devam edeceğiz. Bu noktada tabiiki en önemli güç kaynağımız tabiiki siz sevgili hemşehrilerimiz. 2007’nin sonlarında ve 2008’in başlarında Almanya çapındaki derneklerimizin düzenlediği aile gecelerinde sergilenen güçlü birlik beraberlik tabloları bizlere ilham veriyor. Bu gecelerimizde katılımlar kimi zaman binlere ulaştı ve Batı Trakya Türkleri davalarına sahip çıktıkları yönünde dosta düşmana mesaj verdiler deyim yerindeyse. ABTTF olarak bize verdiğiniz bu gücü 2008 yılında da Batı Trakya için en faydalı şekilde değerlendireceğimizden hiç kimsenin kuşkusu olmasın!

2008 yılı içinde, ABTTF’nin çalışmaları ve gerek Yunanistan’daki yetkililerimizin gerekse de Türkiye’deki derneklerimizin ve hemşehrilerimizin gayretleri umuyorum ki Batı Trakya’daki sorunların çözümü yönünde önemli adımlar atmamızı sağlayacaktır. Siyasi mücadelemizi demokrasi ve insan hakları çerçevesinin dışına çıkmadan ve samimiyetle yürüttüğümüz sürece Batı Trakya Türkleri haklı davalarında başarıya ulaşacaklardır. Bu vesileyle yeni yılınızı en içten dileklerimle tekrar kutlar, 2008 yılında bütün Batı Trakyalılara sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim.

Halit HABİPOĞLU
ABTTF Başkanı
GALERİ