ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Almanya´daki Batı Trakya Türkleri Müftülük Seçimlerinde Oy Hakkı İstiyor

26.11.2006
Eylül ayında vefat eden İskeçe seçilmiş müftüsünün yerine geçecek müftünün seçim hazırlıkları sürerken, Witten´de bulunan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, seçimlerde Almanya´daki İskeçeli Batı Trakya Türklerinin oy kullanması için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Eylül ayında vefat eden İskeçe seçilmiş müftüsü Mehmet Emin Aga´nın yerine geçecek müftünün seçimi için Batı Trakya´da hazırlıklar sürüyor. Ekim ayında gerçekleştirilen seçimler nedeniyle ileriye alınan seçim tarihinin önümüzdeki günlerde kesinleşmesi bekleniyor. Seçim yöntemi ve adayların tespiti için toplantılar sürerken, Almanya´nın Witten kentinde faaliyet gösteren Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu Almanya´da yaşayan İskeçeli Batı Trakya Türklerinin de oy kullanabilmeleri için çalışmalar başlattıklarını, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu önünde bulunan önerilerinin hayata geçmesi halinde, Almanya´daki 28 Batı Trakya Türk Derneği´nde sandıklar kurulacağını söyledi.

Batı Trakya´da müftülükler dini alanda olduğu gibi hukuki ve toplumsal alanda da geniş yetkilere sahip, nikah kıyma ve miras bölüşümü gibi konularda yetkilere sahip olan müftüler, teokratik esaslar üzerine kurulu bir devlet olan Yunanistan´da Ortodoks Kilisesi´nin gücü karşısında toplumsal önderliği ellerinde bulundurarak, Türk azınlığın varlığını sürdürebilmesi için önemli bir denge unsuru teşkil ediyorlar. Türk azınlığın hak arama mücadelesinde önemli yere sahip olan müftülerin önlerinin kesilmesi için Yunanistan´ın 1913 Atina Antlaşması´ndaki yükümlülüklerine uymayarak, müftüleri kendi başına atama yoluna gittiğini söyleyen Habipoğlu, „İskeçe ve Gümülcine´de halkımız kendisine dayatılmak istenen atanmış müftüleri benimsemeyerek kendi müftülerini seçme yoluna gitti“ dedi. Sözlerine „Ülkemiz Yunanistan seçtiğimiz müftüleri benimsemeyerek kendileri hakkında hukuki kovuşturmalara tabi tuttu. AİHM kararlarıyla bu kovuşturmalar durmasına rağmen, müftülerimizin statüleri hala tanınmış değil. Aradan geçen yirmi yıla yakın sürede Yunanistan´da birşeylerin değiştiğini ve seçtiğimiz müftülerin tanınacağını umuyoruz“ şeklinde devam eden Habipoğlu, Batı Trakya Türk toplumunun ayrılmaz bir parçasını teşkil eden Avrupa Birliği´nin diğer ülkelerinde yaşayan Batı Trakya Türklerinin de oy kullanmalarının müftülerin meşruiyet zemini genişleteceğini söyledi.

Avrupa genelinde yaşayan 30 bin kadar Batı Trakya Türkünün % 85´e yakını ve ABTTF üyesi 29 Batı Trakya Türk Derneği´nin 28´i Almanya´da bulunuyor. Kuzey Ren Vestfalya, Bayern ve Hessen eyaletlerinde yoğunlaşan derneklerde gerçekleştirilmesi istenen seçimlerin tüm derneklerde mi yoksa ana merkezlerde mi gerçekleştirileceği konusu, Azınlık Danışma Kurulu´ndan çıkacak karar çerçevesinde kesinleştirilecek.
GALERİ