ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, AGİT toplantılarında

15.09.2005
ABTTF Basın Bürosu, Witten-14.09..2005

Basın Bildirisi:

Batı Trakya Türkleri Sorunlarını AGİT Toplantılarına Taşıyor

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı(AGİT) bünyesinde Varşova´da düzenlenen “İnsani Boyut Toplantıları”na katılacak olan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu temsilcisi, Yunanistan´da yaşayan Türk azınlığın Kimlik ve Siyaset alanında maruz kaldığı haksızlıkları ve vatandaşlıktan çıkarılmış Batı Trakya Türklerinin sorunlarını dile getirecek.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 19-30 Eylül 2005 tarihleri arasında Polonya´nın başkenti Varşova´da düzenlenecek olan AGİT İnsani Boyut Toplantılarına katılacak. ABTTF adına Siyaset ve Lobi Çalışma Grubu üyesi ve Hannover Çevresi Batı Trakya Türkleri Birliği Başkanı Özkan Reşit toplantıların ilk iki gününde düzenlenecek oturumlarda Batı Trakya Türklerinin sorunlarını dile getirecek.

Toplantıların birinci gününde gerçekleştirilecek „Demokratik Kurumlar“ başlıklı oturumlarda söz alacak olan Özkan Reşit, toplantının öğleden önce gerçekleştirilecek bölümünde azınlığa siyasi alanda getirilen engellemeleri dile getirecek. 1993´den itibaren getirilen % 3´lük ulusal baraj uygulaması ile açıkça azınlığın bağımsız temsilciler çıkarmasının önüne geçildiğini vurgulayacak olan Reşit, azınlığın yoğun bulunduğu bölgelerde yerel yöneticileri belirlemesini engellemek üzere yapılan seçim bölgesi birleştirmelerini gündeme getirecek. ABTTF temsilcisi, toplantıların ikinci bölümünde ise Yunan Vatandaşlık Yasası´nın 19. maddesiyle vatandaşlıktan çıkarılan 46.638 Batı Trakya Türkünün sorunlarını devlet, sivil toplum ve azınlık temsilcilerine aktaracak.

Toplantıların ikinci gününde gerçekleştirilecek „Temel Hürriyetler“ başlıklı sabah oturumunda ise, isminde Türk sözcüğü yer aldığı için kapatılan dernekler üzerinden Türk azınlığın örgütlenme hürriyeti ve azınlığın kendi kimliğini belirleme hakkı katılımcıların dikkatine sunulacak. Özkan Reşit, yapacağı konuşmanın ardından Avrupa kamuoyundan Yunanistan´ı, 10 yıla yakın süredir imzalamış olmasına rağmen, bir türlü meclis onayından geçirmediği „Azınlıkların Korunmasına Dair Çerçeve Sözleşme“yi meclis onayından geçirmeye zorlamalarını isteyecek. Söz konusu sözleşme azınlık kimliklerinin yalnız korunması ve dile getirilebilmesi hakkını değil, aynı zamanda bu kimliğin geliştirilmesi için tedbirler alma yükümlülüğünü de devletlere getiriyor. Ülkesinde yaşayan azınlığı yalnız „Müslüman azınlık“ olarak tanımlayarak, „Türk“ kimliklerini reddeden Yunanistan´ın bu ihlalinin sürdürülebilirliğini ortadan kaldırılacak bu sözleşmenin yürürlüğe konması için ABTTF yoğun çaba gösteriyor. Konuya ilişkin bir açıklama yapan ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu „Uluslararası antlaşmaları gösteriş için imzalanmadığını ispat için ülkem Yunanistan´ı bu sözleşmeyi imzalamaya davet ediyorum“ demişti.

ABTTF temsilcisi Özkan Reşit, AGİT toplantısına kurum olarak iyi hazırlandıklarını ve haklarını en iyi şekilde arayacaklarını belirterek „Toplantıda kurumum adına yapacağım üç konuşmanın her biri dinleyicilere Almanca, İngilizce, Rusça ve Türkçe olarak dağıtacağız. Bu yolla toplantıda dile getireceğimiz sorunlarımızın en geniş alanda duyulmasını hedefliyoruz, diğer yandan katılımcıların dikkatine sunacağımız yabancı dilde bülten ve broşürlerimizle uluslararası kamuoyunun dikkatini azınlığımızın diğer sorunlarına da çekmek istiyoruz“ diye konuştu.
GALERİ