ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Delegeler Kurulu'nda Yeni Yönetim Seçildi

31.03.2005
ABTTF Basın Bürosu-Witten, 29 Mart 2005

Basın Bildirisi

27 Mart Pazar günü Giessen´de toplanan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Delegeler Kurulu, 14. dönemde Federasyon´un yönetimini üstlenecek isimleri belirledi. Delegeler Kurulu´ndan isminde yer alan “Türk” sözcüğü nedeniyle Yunanistan Yargıtay´ı tarafından kapatılan İskeçe Türk Birliği´ne tam destek çıkarken, Yunan Vatandaşlık Yasası´nın 19. maddesi ile vatandaşlıktan çıkarılan Batı Trakya Türklerinin haklı davasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi´ne (AİHM) götürmek üzere prensip kararı alındı.


Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Delegeler Kurulu 27 Mart Pazar günü Almanya´nın Giessen kentinde Almanya geneli ve İngiltere´deki 24 dernekten 182 delegenin katılımı ile gerçekleşti. Delegeler kuruluna dernek ve delegeler bazında bu yüksek katılım, 70 ve 80´li yıllardaki ağır baskıların ardından, son yıllarda yurttaşlık haklarına kavuşmanın verdiği rahatlıkla kurumlarına ilgisi azalan Batı Trakya Türklerinin, yeniden toparlanarak azınlık haklarını almaya kararlı olduğunu gösteriyor.

Batı Trakya davasına hizmet etmiş önderler anısına yapılan saygı duruşunun ardından yapılan divan seçimlerinde başkanlığa, oy birliği ile ilk ABTTF başkanı Cafer Alioğlu getirildi. Kurultay açılış konuşmasını yapan ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu azınlığın tarihi ve sorunlarına değindiktan sonra, Avrupa düzeyinde hak arama mücadelesinin önemine değinerek, “AB içerisinde azınlıklar artik büyük önem kazanıyor, azinliklar kültürün ve medeniyetin önemli bir parçasıdır.. Bu yüzden azınlıklar Avrupa Birliği kurumlarınca koruma altına alinmis bulunuyorlar. AB’ye yeni katılan Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan’da bile bu böyledir.Ancak, bu yeni AB üyesi devletlerin ağabeyi konumundaki Yunanistan maalesef onlara kötü örnek olmakta.Sadece biz değil, Yunanistan’daki tüm azınlıklar baskı altındadır. Bizler Avrupa’nın tam ortasında, Brüksel’in, Strazburg’un, Lahey’in, Zürih’in hemen yanı başındayız. Elimizin altında bu imkanlar varken, neler yapabiliriz diye kendimize sormalıyız. Avrupa’nın orta yerinde yaşamanın imkanlarını iyi değerlendirerek hukuki ve hak arama mücadelesi başlatmalıyız.“ dedi.

Toplantıya konuk olarak katılan DİTİB yönetim kurulu üyesi ve genel muhasibi İrfan Dinç ile Trakya´nın Sesi Gazetesi sahibi Abdulhalim Dede´nin konuşmalarının ardından, Batı Trakya, Türkiye ve diğer ülkelerden gelen kurultaya destek mesajları okunarak gündem maddelerine geçildi.

Üyelikten Çıkarılan Dernekler ve Üye Aidatları

Kurultay gündeminin en önemli tartışma maddelerinden biri, üye aidatlarını ödemedikleri için üyelikleri sona eren derneklerin statüsü konusu oldu. Çıkarma işleminden sonra aidatlarını ödeyen derneklerin kurultay tarafından tekrar üyeliğe kabul edilmesi ile mesele tatlıya bağlanırken, bu tür sorunların tekrar etmemesi için 13. dönem yönetim kurulunun önerisi ile üye aidatlarının düşürülmesi kararı alındı. Genel olarak dostluk havasının hakim olduğu kurultay yoğun tartısmalara da sahne oldu, bir ara yükselen gerilim, DİTİB temsilcisi İrfan Dinç´in yatıştırıcı konuşması ile giderildi.

Derneklere Ödül Töreni

Mart 2004´de Yunanistan genel seçimleri esnasında kimliği belirsiz kişilerce yakılan tarihi Okçular Camii´nin tamiri için ABTTF tarafından başlatılan kampanyaya sağladıkları büyük katkıdan dolayı Meschede, Schweinfurt, Gütersloh ve Witten Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneklerine ve ayrıca Güneydoğu Asya depremi yardım kampanyasına desteğinden dolayı Meschede Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği´ne birer şilt verildi.

İskeçe Türk Birliği´ne ve 19. Madde Mağdurlarına Destek

Geçtiğimiz günlerde, isminde yer alan „Türk“ sözcüğü nedeniyle Yunan Yargıtay´ı tarafından kapatılan İskeçe Türk Birliği´ne ABTTF´den tam destek çıktı. Federasyon yönetim kurulu tarafından hazırlanan ve kurultayda oy birliği ile kabul edilen bildiride; „aldığı kapatma kararı ile Türk azınlığın kimliğini yok sayan, buna karşın her fırsatta AB üyesi olmakla övünen ve medeniyetin beşikliği iddiası taşıyan Yunanistan“ın bu tutumu kınanırken, Avrupa´da verilecek mücadelede, İskeçe Türk Birliği´nin arkasında olunacağı belirtilerek „İskeçe Türk Birliği´nin kapatılması kararının Yargıtay´ca onaylanmasını şiddetle kınıyor, Yunan devletini, Yunanistan´da yaşayan Türk, Makedon, Arnavut, Ulah, Yahudi, Katolik ve tüm diğer azınlıkları resmen tanımaya ve onlara hem Avrupa Birliği hukuku, hem de uluslararası hukuktan doğan haklarını vermeye çağırıyoruz“ dendi.

1955´den 1998´e dek yürürlükte kalan ve 65 bin dolayında Batı Trakya Türkünü mağdur eden Yunan Vatandaşlık Yasası´nın 19. maddesi nedeniyle vatandaşlıklarını yitirenlerin haklarının AİHM önünde aranması yönünde harekete geçilmesi için kurultaydan oy birliği ile destek çıktı. 1998´de yürürlükten kaldırılan 19. madde Yunanistan vatandaşları arasında Yunan soyundan olan ve olmayanlar diye bir ayrım yapıyor, Yunan etnik kökeninden olmayanların, ülkeden ayrılmaları halinde idari makamlara onları vatandaşlıktan çıkarma hakkı veriyordu. Uygulandığı dönemde Yunan ordusunda askerlik hizmetini sürdürmekte olan azınlık mensuplarını dahi mağdur etmiş olan madde, artan dış baskılarla 1998´de yürürlükten kaldırıldıysa da, kaldırma işlemi geriye yürütülmediğinden pek çok azınlık mensubu vatansız statüsünde yaşamaya devam etmektedir. Kurultayda 13. Yönetim kurulunun bu konuda hazırladığı projeden bahseden Habipoğlu, konuyu Avrupa adli mercileri önüne götürmeye niyetli olduklarını belirtti ve bu konuda kurultayın oy birliği ile desteğini sağladı.

Heyecanlı Seçimler

13. Dönem yönetim kurulu faaliyet raporunun okunduktan sonra sunulan, saymanlık ve denetleme raporlarının ardından 13. dönem yönetim kurulunun faaliyetleri kurultay tarafından oybirliği ile aklanarak, 14. dönem yönetim, denetim ve disiplin kurulları için seçimlere geçildi. 24 adayın yarıştığı yönetim kurulu seçimlerinde kullanılan 180 oyun yarıdan fazlasını almayı başaran Halit Habipoğlu, Zeynep Adem ve Fahriye Sar ilk turda seçilirken, 162 geçerli oyun kullanıldığı ikinci turda belirlenen sekiz isim şöyle sıralandı: Mehmet Hüseyin, Engin Ahmet, Mustafa Kasap, Sebaytin Mümin, Sami Yusuf, Yavuz Cemali, Engin İsmail ve Aydın Ahmet.
Disiplin Kurulu´na aday olan Şaban Makaracı, Hüseyin Sar ve Şükrü Ademoğlu kurultay tarafından oy birliği ile göreve getirilirken, denetleme kuruluna geçerli oyların mutlak çoğunluğunu almayı başaran Cengiz İsmail, Erol Haşimoğlu ve Sebahattin Hasan seçildi. Yeni seçilen yönetim kurulu üyeleri kurultay sonrası bir araya gelerek, 13. dönemde gerçekleştirilen başarılı faaliyetleri sürdüreceklerini ve ileriye götüreceklerini, her zaman ve koşulda Batı Trakya davasının ve Batı Trakya´daki hemşehrilerinin hizmetinde olacaklarını ifade ettiler.