Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης
Χαλήτ Χαμπίπογλου, Πρόεδρος της Ε.Ο.Τ.Δ.Θ: Έχουμε καθορίσει τα πρώτα βήματα της καινούριας στρατηγικής που θα αναπτύξουμε σε επίπεδο της Κ.Σ.Σ.Ε.
Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ. πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη εργασίας μεταξύ 23-25 Απριλίου 2012 στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στην επίσημη επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε παράλληλα της Τακτικής Γενικής Εαρινής Συνεδρίασης της Κ.Σ.Σ.Ε, ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Τ.Δ.Θ Χαλήτ Χαμπίπογλου και ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Ο.Τ.Δ.Θ Κ. Ενγκίν Σοϊγιλμάζ, ανέπτυξαν τα επίκαιρα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επιθέσεις μίσους που πραγματοποιούνται κατά της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και στο πρόβλημα ίδρυσης – αναγνώρισης σωματείων.
Αυτοί που επηρεάστηκαν περισσότερο από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης
Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον πρώην πρόεδρο της Κ.Σ.Σ.Ε και νυν μέλος της Τουρκικής Αντιπροσωπείας της Κ.Σ.Σ.Ε Μεβλούτ Τσαβούσογλου και την Πρόεδρο της Τουρκικής Αντιπροσωπείας Κ.Σ.Σ.Ε, Νούρσουνά Μεμέτζαν, ο Πρόεδρος Χαμπίπογλου μετέφερε τις επίκαιρες εξελίξεις που αφορούν την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης.
Ενώ στην συνάντησή του με τον Boriss Cilevics, (μέλος Νομικών Θεμάτων και Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κ.Σ.Σ.Ε), ο Πρόεδρος Χαμπίπογλου τόνισε, ότι λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και της ύφεσης που επικρατεί στη χώρα, η ανεργία βρίσκεται σε ανοδική πορεία, και ότι η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι από τις ομάδες που επηρεάστηκαν περισσότερο από αυτήν την κατάσταση.
Έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις μίσους κατά της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την απασχολούμενη στη Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI), δικηγόρο Aline Usanese, ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Τ.Δ.Θ Χαλήτ Χαμπίπογλου, μετέφερε την αύξηση των επιθέσεων μίσους κατά της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Ο Χαμπίπογλου, στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις επιθέσεις που δέχθηκε η Τουρκική Ένωση Ξάνθης και ο Μπεκτασίδικος Τεκές (μαυσωλείο) στην Ξάνθη τον Μάρτιο του 2012.
Η Ελλάδα εμμένει στην μη εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Στη συνάντησή του με την Προϊσταμένη του Τμήματος Εκτελέσεων των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ειρήνη Κίτσου-Μυλωνά, ο Πρόεδρος Χαμπίπογλου είπε πως σχετικά με την υπόθεση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, ο Άρειος Πάγος εξέδωσε αρνητική απόφαση. Ο Χαμπίπογλου θύμισε πως η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις τρεις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορούν την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, καθώς και την απόφαση περί του Σπιτιού Μακεδονικού Πολιτισμού. Ο Χαμπίπογλου είπε επίσης, πως στην ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Τσετίν Μαντατζή για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ε.Δ.Δ.Α, το Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Ε.Δ.Δ.Α.