ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, UPR Paralel Raporu’nu ilgili makamlara iletti

11.08.2011
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Birleşmiş Milletler Evrensel Periyodik Gözlem (Universal Periodic Review) Çalışma Grubu tarafından yayımlanan Yunanistan Ülke Raporu’na cevap niteliğinde bir paralel rapor hazırlayarak ilgili makamlara sundu.

Çalışma Grubu, 9 Mayıs 2011 tarihinde Yunanistan Ulusal Raporu’nu görüşmüş; Yunanistan, Çalışma Grubu’na üye ülkelerin sorularını yanıtlamıştı. Çalışma Grubu, Yunanistan ile ilgili gözlem raporunu yaklaşık üç ay sonra yayınlamıştı. Sonrasında ABTTF, Çalışma Grubu’nun raporunda Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili yer alan konulara cevap niteliğinde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın görüşünü dile getiren bir paralel rapor sundu. Çalışma Grubu’nun Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları konusunda yalnızca inceleme altındaki ülkenin sunduğu veri ve bilgilere dayanması nedeni ile ABTTF, paralel bir rapor hazırlayarak raporda dile getirilen hususlar konusunda eleştirilerini dile getirdi, raporda eksik ve/veya yanlı olarak yer bulan konulara açıklık getirdi.

Vakıflar Yasası

Vakıflar Yasası ve vakıf mallarının idaresi ve yönetimi konusunda mevcut mevzuat ile ilgili eleştirilerini açıkça dile getiren ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın görüşü alınmadan hazırlanan yasanın sorunlarını çözmekten çok uzak olduğunu belirtti. ABTTF, ilgili yasanın azınlığın kendisine ait vakıf mallarını doğrudan kontrol etme ve kullanmasına izin verecek şekilde değiştirilmesini istedi.

19. Madde sorunu

Yunan Vatandaşlık Kanunu’nun eski 19. Maddesi ile ilgili olarak vatansızlar ve başka bir ülkenin vatandaşlığına geçenler olmak üzere ilgili maddenin uygulanması neticesinde oluşan sorunları detaylı şekilde aktardığı paralel raporunda ABTTF, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg’in ve ECRI’nın konu ile ilgili yorumlarını ayrıca belirtti. Bununla birlikte yeniden vatandaşlığa alınma konusunda ABTTF, 19 Ocak 2011 tarihinde PASOK İskeçe Milletvekili Çetin Mandacı’nın soru önergesinden yola çıkarak Vatandaşlık Komitesi’nin gecikme olmaksızın toplanması talep etti.

Dernek kurma özgürlüğü ve AİHM kararlarının uygulanması sorunu

Dernek kurma özgürlüğü ile ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç Azınlık Gençleri Derneği ile ilgili kararlarının uygulanması konusunda yaşanan problemleri dile getirdiği raporunda ABTTF, Çalışma Grubu’nun Yunanistan’ın Avrupa Konseyi AİHM kararlarının uygulanması bölümü ile bu konuda yapıcı bir diyalog kurulduğunu iddiasına karşılık pratikte henüz bir çözümden bahsedilemeyeceğini belirtti.
Rodos ve İstanköy Türkleri

Rodos ve İstanköy’ün Lozan Barış Antlaşması’nın imzalandığı dönemde Yunanistan’a ait olmamasının bu adalarda yaşayan Türklerin azınlık haklarından yararlanmamalarına bir gerekçe olarak gösterilemeyeceğini belirten ABTTF, Rodos ve İstanköy’de yaşayan Türklerin müftü ve ibadete açık cami sayısı sorunları konusunu gündeme getirdi. Bununla birlikte ABTTF, anadilde eğitim sorununa dikkat çekerek Yunanistan’ın bu soruna adalarda yaşayan Türklerin kurdukları STK’lar ile işbirliği içerisinde çözüm üretmesini talep etti.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “ABTTF, Çalışma Grubu’nun raporunda eksik veya yanlış bir biçimde yer alan her husus ile ilgili olarak görüşünü açıkça dile getirmiş olup böylelikle Batı Trakya Türk Azınlığı’nın kendisi ile ilgili konularda söz sahibi olması hedeflemektedir. Bu nedenle bu paralel raporu hazırlayarak ilgili makamlara iletmiştir. ABTTF, bundan sonraki süreci de yakından takip edecek, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sesi olmak için çabalamaya devam edecektir.” açıklamasında bulundu.
GALERİ