ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Gündem ve Millet’e verilen cezalar BM’de

03.06.2011
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi 17. Oturumu’na (30 Mayıs-17 Haziran 2011) “Yunanistan’da Azınlık Basınının Özgürlüğü ve Gündem ve Millet Gazetelerine Verilen Aşırı Cezalar” başlıklı yazılı bildiri sundu. Yazılı bildiride ABTTF, Büyük Derbent Azınlık İlkokulu’nda görev yapan Yunan öğretmen Hara Nikopulu’nun öğrencilerinden Allah’ın resmini çizmelerini istediği yönünde haber yapan Gündem ve Millet’e karşı açtığı iki tazminat davasında bu iki gazeteye verilen tazminat cezalarının astronomik olarak ifade edilebilecek tutarda olmasını eleştiriyor. Gündem ve Millet’in tazminat tutarlarını ödeyebilecek durumda olmadığını ifade eden ABTTF, bu iki gazetenin de kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu not ediyor. Bu durumun azınlık basınının özgürlüğünü tehdit ettiğini ifade eden ABTTF, tazminat cezalarının davacının sebepsiz zenginleşmesine yol açmamasını gerektiğini not ediyor.

ABTTF, Gündem ve Millet’e verilen aşırı tazminat cezalarını eleştirdi

Büyük Derbent Azınlık İlkokulu’nda görev yaptığı dönemde Hara Nikopulu’nun ders dışı aktiviteleri nedeni ile Öğrenim ve Din İşleri Bakanlığı’nca uyarı aldığını ifade eden ABTTF, Hara Nikopulu ile ilgili haberlerin Gündem ve Millet dahil azınlık basınında ve pek çok internet sitesinde yer aldığını not ediyor. Ancak öğrencilerinden Allah’ın resmini çizmesini istediği yönündeki haberin asılsız olduğunu söyleyen Nikopulu, Gündem ve Millet’e 1 milyon avroluk tazminat davası açtı. Mahkeme Gündem’e 150 bin, Millet’e ise 120 bin avro tazminat cezası verdi. İlk ödemeyi yapamayan Gündem ve Millet’in banka hesaplarının Nisan ayında bloke edildiğini ifade eden ABTTF, temyize taşınan davaların 24 Şubat 2012 tarihine ertelendiğini kaydediyor.

Bildiride AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic’in Bakanlar Kurulu’na sunduğu raporunda Gündem ve Millet davalarını gündeme taşıdığını belirten ABTTF, Mijatovic’in tazminat cezalarının iflasa yol açmaması gerektiğini, aksi takdirde çoğulcu medyanın zarar göreceğini ifade ettiğini kaydediyor. Bununla birlikte ABTTF, Uluslararası Basın Enstitüsü üyesi Güneydoğu Avrupa Medya Kuruluşu’nun (SEEMO) da Gündem ve Millet’e verilen yüksek tazminat cezaları konusunda endişe duyduğunu dile getiriyor. Yazılı bildiride Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından yayımlanan Basın Özgürlüğü İndeksi’nde Yunanistan’ın 2010 yılında büyük bir düşüş yaşayarak 70. sıraya gerilediğini not eden ABTTF, Gündem ve Millet’e verilen cezalar konusunda ilgili mevzuatın yeniden gözden geçirilmesini talep ediyor.


ABTTF’nin BM İnsan Hakları Konseyi 17. Oturumu’na sunduğu yazılı bildirinin tam metnine buradan ulaşılabilir.


ABTTF’nin BM İnsan Hakları Konseyi 17. Oturumu’na sunuğu yazılı bildirinin tam metnini indirmek için buraya tıklayınız.
GALERİ