ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Brüksel’de “Azınlık Dillerinin İmajları” konulu seminere katıldı

04.06.2010
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Finlandiya’da yerleşik İsveç Kültür Vakfı tarafından 1 Haziran 2010 tarihinde Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen “Azınlık Dillerinin İmajları’’ konulu seminere katıldı. Avrupa Vakıf Merkezi (EFC) Vakıf Haftası çerçevesinde Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili ve aynı zamanda Avrupa Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller İnter-Grubu Eşbaşkanı Carl Haglund’un ev sahipliğinde düzenlenen seminere, Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsilen ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ile Uluslararası İlişkiler Direktörü K.Engin Soyyılmaz katıldı.

Azınlık dillerine olumlu bir imaj kazandırmanın yolları tartışıldı

Azınlık dillerine nasıl olumlu bir görünüm kazandırılması ve geliştirilmesinin ele alındığı, moderatörlüğünü Avrupa Komisyonu’nda görevli Johan Häggman’ın yaptığı seminere aralarında AP milletvekilleri, Avrupa Birliği (AB) yetkilileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile akademisyen ve uzmanların da olduğu yüze yakın kişi katıldı. Yunanistan’dan Makedon azınlığından bir temsilci ile Ulah azınlığı üyesi Sotiris Bletsas da seminere katılanlar arasındaydı.

Açış konuşmasını İsveç Kültür Vakfı Konsey Başkanı Wivan Nygård-Fagerudd’un yaptığı seminerde Eğitim, Kültür, Çokdillilik ve Gençlikten Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Androulla Vassiliou, Avrupa’nın dilsel çeşitliğinin Avrupa’nın temel özelliklerinden biri olduğunu, bu özelliğinin korunması ve geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Avrupa’da 23 resmi dilin ve yaklaşık 60 bölgesel/azınlık dilinin mevcut olduğunu söyleyen Vassiliou, bölgesel ve azınlık dillerini desteklediğini korunması ve geliştirilmesine yönelik AB medya programları ile AB kültür programı gibi proje ve programlar hakkında özet bilgilendirmede bulundu.

Seminer ile ilgili bilgilendirme amaçlı giriş konuşmasını AB Komisyonu’nda görevli Johan Häggman gerçekleştirdi. Devamında AP Milletvekili, İnter-Grup Eşbaşkanı Carl Haglund, Finlandiya’da İsveççe yayımlanan “Peppar” isimli dergi ile yine İsveççe sahneye konan “Playme” isimli müzikalin Finlandiya’da yaşayan İsveçli gençlere ulaştırılması konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sonrasında AP Milletvekili, Inter-Grup Eşbaşkanı Kinga Gal, Karpat Havzası’nda bir arada yaşamayı trend haline getirme konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Gal, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Macar azınlıklar hakkında bilgi vermekle birlikte azınlıklar ve azınlık sorunlarının AB düzeyinde yeteri kadar tartışılmadığını dile getirdi. Azınlıkların çoğunlukla esit şansa eşit şansa sahip olabilmeleri için azınlık dillerinin desteklenmesi gerektiğini dile getiren Gal, azınlıklar konusunun sivil toplum örgütlerinin oynadığı kilit rol sayesinde birlik düzeyinde daha fazla gündeme getirilmesi gerektiğini belirtti. Mayorka Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Joan Mir, Katalanlar ile Katalanca’nın tarihi hakkında kısa bir bilgilendirmede bulunduktan sonra Balear adalarında Katalanca’nın imajı hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

Öğleden önceki oturumda ise Brüksel’de bulunan Namur Üniversitesi Çok Dillilik Bölümü Başkanı Jeroen Darquennes, azınlık dillerinin imajını etkileyen unsurlar ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda Darquennes, imaj fenomeninin günümüzde medya ile şekillendiğini ifade ederek azınlık dillerinin olumlu bir imaja sahip olmalarında medyanın önemli bir rol oynadığının altını çizdi. Devamında İsveç-Fin Kültür Merkezi İdari Direktörü Gunvor Kronman, Finli gençlere İsveç dilini ve kültürünü tanıtmak ve öğretmek amacı ile kuruluşlarının uyguladığı “Svenka.nu (İsveççe, Şimdi)“ isimli proje hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

Öğle yemeğinin ardından gerçekleştirilen oturumda Gal Dili Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Meirion Prys Jones, “Galce projeler aracılığı ile gençler için nasıl çekici hale getirilebilir?” temalı bir sunum gerçekleştirdi. Jones, Galce’nin gençlere spor, müzik ve enformasyon teknolojisi aracılığıyla „pazarlanması“ konusunda görüşlerini dile getirdi. Devamında Avrupa Azınlıkları Federal Birliği (FUEN) Direktörü Jan Diedrichsen, Alman azınlıkların imajının projeler aracılığı ile iyileştirilmesi konulu bir sunum gerçekleştirdi. Diedrichsen, FUEN ile Avrupa Azınlıkları Gençliği (YEN) hakkında bilgi verdiği sunumunda RML2future isimli Avrupa’da çokdillilik ve dilsel çeşitlilik ağı, Voices of Europe isimli azınlık şarkıları programı ile Avrupa’da yaşayan dilsel azınlıkların katılacağı Europeada isimli Avrupa futbol festivalinden bahsetti.Siyasetçilerin desteği/siyasi irade ve yeteri kadar mali güç olmadan azınlıklar ve sorunları konusunda Avrupa’da bir sonuca ulaşılamayacağının altını çizen Diedrichsen, toplantı ve konferanslarda konuşulan ve tartışılan konuların bir sonuç doğuramayacağını üzülerek dile getirdi.

Kahve molasının ardından gerçekleştirilen üçüncü oturumda AP Milletvekili Oriol Junqueras, Katalanca’nın gençler arasında yarattığı dinamizm ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Junqueras, Katalanca’nın dokuz milyon kişi tarafından konuşulan canlı bir dil olduğunu ifade etti. Tartışma oturumunun ardından seminer, İsveç Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Björn Teir’in kapanış konuşması ile sona erdi.
GALERİ