ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, BM HABITAT 4. DÜNYA KENT FORUMU’NA KATILIYOR

02.11.2008
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 3-6 Kasım 2008 tarihlerinde Çin Halk Cumhuriyeti’nin Nanjing kentinde gerçekleştirilecek olan Birleşmiş Milletler HABITAT 4. Dünya Kent Forumu’na katılıyor. “Daha iyi bir kentsel gelecek” sloganını ilke edinmiş BM HABITAT tarafından gerçekleştirilecek olan 4. Dünya Kent Forumu’nun teması ise “Ahenkli Kentleşme: Dengeli Arazi Gelişiminin Zorluğu”. Sivil toplum örgütleri, tüzel kişiliğe sahip örgütler, kentte çalışan meslek sahipleri, akademisyenler, hükümetler, yerel yönetimler ile yerel hükümetlerin ulusal ve uluslararası derneklerini biraraya getiren bir bienal olan Dünya Kent Forumu’na ABTTF, altı kişilik kalabalık bir heyetle katılıyor. ABTTF, Başkan Halit Habipoğlu, Genel Sekreter Özkan Reşit, Uluslararası İlişkiler Direktörü K. Engin Soyyılmaz, Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Melek Kırmacı, Yunanistan’dan katılacak olan Mimar Rıdvan Molla İsa ve Yapımcı-Yönetmen-Metin Yazarı Metin Edirneli’den oluşan heyet ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sesini dört gün süre ile yaklaşık 10.000 kişiye iletmeye hazırlanıyor.

ABTTF, Birleşmiş Milletler tarafından dünyanın karşılaştığı en acil problemlerinden biri olan hızlı kentleşme ve bunun toplumlar, şehirler, ekonomiler ve politikalar üzerindeki etkisini incelemek amacı ile oluşturulan ve iki yılda bir gerçekleştirilen Dünya Kent Forumu’na katılarak incelemelerde bulunmuştu. ABTTF, ilk olarak 1996 yılında İstanbul’da gerçekleştirilen Habitat II BM İnsan Yerleşimleri Zirvesi’ne katılmış, ardından 2004 yılında Barcelona’da gerçekleştirilen 2. Dünya Kent Forumu’na ve 2006 yılında Kanada’nın Vancouver kentinde gerçekleştirilen 3. Dünya Kent Forumu’na katılarak karşılıklı diyalog temelinde lobi çalışmaları yürütmüştür. Ancak Nanjing kentinde gerçekleştirilecek olan 4. Dünya Kent Forumu’nda ABTTF, tarihinde bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. ABTTF, dünyanın çeşitli yerlerinden Forum’a katılan yaklaşık 10.000 delege ve diğer ziyaretçilere 27 metrekarelik standında Batı Trakya’yı ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yaşantısı ve problemleri ile Batı Trakya’daki Osmanlı mimarisine ait tarihi eserler ile Azınlık’a ait vakıf mallarının kamulaştırılarak elinden alınmasını anlatmaya hazırlanıyor.

Azınlık’a ait vakıf mallarının kamulaştırılması ve tarihi eserlerimizin yok olma tehlikesi gündeme taşınıyor

Altı kişiden oluşan ABTTF heyetinin girişimi Batı Trakya standı ve lobi girişimleri olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Üç kişinin görev alacağı Batı Trakya standında dört gün boyunca sabah ve öğle oturumları olmak üzere Batı Trakya Türk Azınlığı’na ait vakıf mallarının kamulaştırılması sorunu yuvarlak masa toplantılarında katılımcılara aktarılacak. Gün boyunca ABTTF tarafından hazırlanan “Dünden Bugüne Batı Trakya” adlı belgesel gösterimi gerçekleştirilecek. Ayrıca gün boyunca vakıf mallarının kamulaştırılması, Batı Trakya’da Osmanlı mimarisi ve tarihi yapıları ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın güncel yaşamı ile ilgili İngilizce seslendirilmiş üç projeksiyon gösterimi yapılacak. Bununla birlikte Batı Trakya Türk Azınlığı ve sorunları görseller ve afişler ile tüm katılımcılara sergilenecek.

Batı Trakya standını ziyaret edilecek katılımcılara Türk kahvesi ile lokumun ikram edilerek Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan nazar boncukları hediye edileceği standda katılımcılar, ABTTF ve faaliyetleri hakkında tanıtım broşürleri ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunları ile vakıf mallarının kamulaştırılması konularında hazırlanmış dosyalara, Batı Trakya’da yaşanan güncel olaylar ve sorunlar ile ilgili İngilizce haber bültenlerine, bölgeyi ve Batı Trakya Türklerinin yaşamını tanıtan broşürlerin yanısıra İskeçe ve Gümülcine’de bulunan tarihi eserleri tanıtan kitapçıklara erişim imkanına sahip olacaklar. Dahası katılımcılar “Dünden Bugüne Batı Trakya” adlı İngilizce belgeselin dvd’sine sahip olma imkanına sahip olacaklar.

Ayrıca 4.Dünya Kent Forumu’na katılacak olan ABTTF’nin faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler özel olarak hazırlanmış internet sitesine erişebilecekler. Bir tür sanal stand işlevi görecek olan internet sitesi ile ABTTF, foruma katılan 10.000 katılımcının yanısıra dünyanın çeşitli yerlerinden siteyi ziyaret edenlere standı sanal olarak ziyaret etme imkanı sağlıyor.

4. Dünya Kent Forumu’nda gerçekleştirilen diğer toplantılara katılarak Batı Trakya Türk Azınlığı’nı ve sorunlarını diğer katılımcılar ile iletişim sağlayarak bu kişileri ABTTF standına davet edecek olan üç kişilik ABTTF heyeti lobi çalışmalarında bulunacak. Böylelikle ABTTF, azınlık hakları ihalleri çerçevesinde yerleşim, alt yapı ve mimari alanında toplanabilecek sorunların ortadan kaldırılabilmesi için Birleşmiş Milletler HABITAT Organizasyonu dünyadaki toplumların alt yapı, yerleşim gibi sorunlarının küresel ölçekte görüşüldüğü ve gündeme getirildiği tek platform olan Dünya Kent Forumu’nda destek arayacaktır. Kurulacak stand sayesinde ABTTF, Batı Trakya bölgesinde ayrımcılıktan kaynaklanan yerleşim ve altyapı eksikliklerini, güncel hayatta karşılaşılan ayrımcılıklar ile tarihi eserlerin karşı karşıya bulunduğu yok olma tehlikesini dünya kamuoyunun gündemine taşıyarak sivil toplum kuruluşu ve hükümet temsilcilerinin dikkatini bölgeye çekmek için çalışacaktır.
GALERİ