ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde

07.10.2008
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 1 Ekim 2008 tarihinde Başkan Halit Habipoğlu ve Uluslararası İlişkiler Sorumlusu K. Engin Soyyılmaz’dan oluşan bir heyetle Fransa’nın Strazburg kentinde bulunan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne (AKPM) resmi bir ziyarette bulundu. 4. Olağan Genel Oturumu’nun gerçekleştirildiği dönemde AKPM’ye yapılan resmi ziyaret kapsamında Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim sorunu ile Yunan Vatandaşlık Yasası’nın 19. Madddesi hükmüyle Yunan vatandaşlığından olarak çıkarılan Batı Trakya Türkleri konularına gündeme getirdi.

ABTTF Heyeti, AKPM’ye yapılan resmi ziyaret kapsamında ilk görüşmede Letonyalı parlamenter Boriss Cilevics ile görüşerek Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim alanında yaşadığı problemlerin yanısıra Yunan Vatandaşlık Yasası’nın 19. Maddesi ile vatandaşlıktan çıkarılan Batı Trakya Türkleri hakkında bilgilendirmede bulundu. 8. maddesinde 19. Madde ve mağdurlarına da atıfta bulunan Doc. 11261 no’lu önergeyi sunan ve ilgili önergenin kabul edilmesiyle Avrupa azınlıkları ile ilgili raporu hazırlayacak ve halihazırda hazırlamakta olan Cilevics ile AKPM Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komitesi sekreteri Catherine Maffucci-Hugel’in de bulunduğu görüşmede ABTTF, eğitim alanında yaşanan sorunlar aktarılırken Büyük Derbent Köyü’nde Yunan öğretmen Hara Nikopolu ile yaşanan sorun konusunda Yunan hükümetinin tutumu ile 3518/2006 sayılı Yasa’nın yürürlüğe girmesinin ardından iki dilli Azınlık anaokulları ile ilgili talep konusunda Yunan hükümetinin kayıtsız ve haksız tutumu ifade edildi.

AKPM’ye resmi ziyaret kapsamında ikinci görüşme, ECRI Yönetici Sekreteri Isıl Gachet ile gerçekleştirildi. Eğitim konusunda son dönemde yaşanan olaylar ile ilgili olarak ABTTF, Yunanistan’ın karşılıklılık ilkesini bahane ederek ikili ve uluslararası antlaşmalarla garanti altına alınan Batı Türk Azınlığı’nın eğitim haklarını sistematik olarak ihlal ettiğini belirtti. Ayrıca ABTTF heyeti Yunan hükümetinin Batı Trakya’daki seçim bölgelerini birleştirerek Türk belediyelerin sayısını azaltmayı, Azınlık’ın oylarını bölmeyi ve nihayetinde siyasi temsilini engellemeyi amaçladığını ifade ederek Avrupa Konseyi’nin Yunanistan’ın Azınlık’a yönelik ayrımcı politikalarına karşı ivedilikle dur demesi gerektiğinin altını çizdi.

Azınlığımızın sorunlarının çözümüne yönelik lobi faaliyetleri kapsamında ziyaret edilen AKPM’deki üçüncü görüşme Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Danışmanı Dr. Silvia Grundmann ile gerçekleşirildi. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammerberg’i temsilen Danışman Grundmann’ı Yunanistan’da bağımsız adaylara da uygulanan yüzde 3 genel seçim barajı ile eğitim alanında son dönemde yaşanan problemler konusunda bilgilendirdi. Görüşmenin devamında ABTTF heyeti, 19. Madde ve mağdurları konusunda Grundmann’ı detaylı olarak bilgilendirken Yunanistan’da vatansız statüsünde yaşayan 400 kişi olduğunu ifade etti.

ABTTF heyeti, AKPM’ye resmi ziyaret kapsamında son olarak “Türkiye’deki Gayrimüslimler ile Trakya’daki Müslüman Azınlığın İnsan Haklarına Saygı” adlı raporu hazırlayan AKPM raportörü Fransız parlamenter Michel Hunault’ı temsilen Ocak 2008 AKPM ziyaretinde de kendisiyle görüşülen AKPM Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komitesi Yardımcı Sekreteri Isild Huertin ile görüştü. 16-19 Haziran 2008 tarihleri arasında Batı Trakya’yı ziyaret ederek Azınlık temsilcileri ile görüşen Hunault’a iletilmek üzere ABTTF heyeti Huertin’e 19. Madde Mağdurları ile ilgili kitapçık ile Federasyon’un Azınlığımız ve sorunları hakkında önceden hazırlamış olduğu bilimsel çalışmaları sundu. ABTTF Başkanı Habipoğlu Huertin ile görüşmesinde Büyük Derbent küyündeki Yunanlı öğretmen olayı, yeni eğitim yasası ve iki dilli anaokulları konusu ve İskeçe Merkez Türk Azınlık Okulu ile ilgili detaylı bilgiler vererek Eğitim Bakanı’nın Batı Trakya bölgesinden olmasına rağmen Türk Azınlık’ın sorunlarını görmezden geldiğini ve eğitim konusunda yaşanan bu son olaylarla Yunan hükümetinin Azınlık’ın eğitim sorunlarını çözmek bir yana tırmandırdığının altını çizdi.

AKPM’ye gerçekleştirilen ziyaret ile ilgili olarak ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, “Azınlığımızın sorunlarının çözümüne yönelik lobi faaliyetleri kapsamında gerçekleştirdiğimiz AKPM ziyareti oldukça olumlu geçmiştir. ABTTF’nin Avrupa Konseyi nezdinde düzenli olarak sürdürdüğü lobi faaliyetleri artık sonuç vermeye başlamıştır. Hoşgörüsüzlüğe ve Ayrımcılığa Karşı Avrupa Komisyonu(ECRI)’nun Nisan veya Mayıs 2009’da yayımlayacağı Yunanistan ülke raporunun dördüncüsünün hazırlanmasında ABTTF, gerçekleştirdiği lobi faaliyetlerinde aktardığı bilgiler dolayısıyla önemli katkı sağlamaktadır. Raporu hazırlamakla görevli Aline Usanese’nin Atina’da Azınlık temsilcileri ile gerçekleştirdiği toplantıda ABTTF’nin aracı rol oynaması Federasyonumuzun, Avrupa Konseyi’nde yoğun lobi faaliyetleri sayesinde güvenilir bir sivil toplum örgütü olarak kabul edildiğini göstermektedir. Bu durum Batı Trakya Türkleri adına verdiğimiz demokratik hak ve özgürlükler mücadelesinde bizleri daha da cesaretlendirmektedir.” açıklamasında bulundu.
GALERİ