ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Uluslararası Etkinlikleri - 2006

10.01.2007
AKPM Ziyareti, Strasburg / Ocak 2006

24-28 Ocak 2005 tarihleri arasında Avrupa Konseyi’ni ziyaret eden ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ve ABTTF Uluslararası Siyasi Çalışmalar Grubu üyesi Mustafa Geveli, parlamenterler ve siyasi görevlilerle görüşerek, Yunanistan tarafından haksız yere vatandaşlıktan çıkarılmış 80 bin Türkün haklarının iadesi için siyasi destek talebinde bulundular.

Konsey’de Yunan delegasyonu ile de görüşme olanağı bulan ABTTF temsilcileri Yunan delegasyon başkanı Elsa Papademetriou’dan Batı Trakya Türklerinin yanında, ülkede yaşayan Makedon, Ulah ve Arnavut azınlıkların kimliklerinin tanınmasını ve azınlıklar üzerindeki baskıların kaldırılarak, haksız yere yurttaşlıkları ellerinden alınmış mağdurların haklarının iade edilmesini istediler. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis ile görüşerek 19. madde mağdurlarının sorunlarını anlatma imkanı bulan ABTTF temsilcileri, ziyaretlerinde vatandaşlıktan çıkarılmış Batı Trakya Türklerinin sorunlarını konu alan raporu İngilizce ve Türkçe olarak ilgililerin dikkatine sundular.


ABTTF – FUEN Batı Trakya Ziyareti/ Nisan 2006


25 -26 Nisan tarihleri arasında Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve Avrupa Ulusları Federal Birliği (FUEN) tarafından Batı Trakya’ya yapılan resmi ziyarette Batı Trakya Türklerinin sorunları mercek altına alındı.

FUEN Başkan Yardımcısı Zlatka Gieler, ABTTF Başkanı Halit Habiboğlu ve ABTTF Genel Sekreteri Mustafa Kasap tarafından, İskeçe Türk Birliği, Rodop Millet Vekili İlhan Ahmet, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Rodop Türk Kadınları Kültür Derneği, Türk Öğretmenler Birliği ve Mustafçova Belediye Başkanı Mücahit Dükkancı’yla yapılan görüşmelerde, Batı Trakya Türklerinin, eğitim, din özgürlüğü, kimlik ve ekonomik sorunları ele alındı.



19. Madde Mağdurları, AKPM Strasbourg / Nisan 2006

AKP İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu’dan, Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu Dönem Başkanı’na Yunan Vatandaşlık Yasası’nın 19. Maddesi’ne yönelik soru önergesi sunuldu.

Nisan ayı itibarıyla Avrupa Konseyi’ne gerçekleştirilen ziyarette, 46 ayrı ülkenin temsil edildiği Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi’nde, Avrupa Birliği üyesi Yunanistan’da yaşanan insan hakları ihlalleri dile getirilerek, 19 madde mağdurları konusunda, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ve Batı Avrupa Birliği Parlamentolararası Avrupa Güvenlik ve Savunma Asamblesi Türk Delegasyonu Üyesi (AKPM) ve AKP İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu tarafından, Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi Bakanlar Kurulu Dönem Başkanlığını yürüten Romanya Dışişleri Bakanı Mihai-Razvan Ungureanu’ya yazılı soru önergesi sunuldu. Avrupa Konseyi Parlamenter Asamblesi’nden soru önergesine yazılı cevap verileceği bildirildi. Görüşmede AKPM Grup Başkanı ve AKP Eskişehir Milletvekili Murat Mercan da yer aldı.



Alvaro Gil-Robles’e Kınama / Mayıs 2006

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği görevini İsveçli Thomas Hammarberg’e devreden Alvaro Gil-Robles’e, görev süresinin dolmasından hemen önce hazırladığı Yunanistan raporunun Batı Trakya Türklerine ilişkin bölümündeki eksik ve yanlışlar nedeniyle Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) tepki gösterdi.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu adına rapora ilişkin bir açıklama yayımlayan başkan Halit Habipoğlu, rapordaki eksik ve yanlıs bilgilerden duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Komiserin 2002 yılında hazırladığı yüzeysel rapora nazaran daha fazla bilgi içeren raporun, ülkedeki Türk azınlığa ilişkin bölümünde Yunanistan’ın resmi tezlerinin aynen kabul edilmesi ve bunların gerçekliğinin sınanmasına girişilmemesi eleştirildi.



FUEN 51. Uluslar Kongresi, Bautzen / Mayıs 2006

24-28 Mayıs 2006 tarihleri arasında Almanya’nın Bautzen kentinde toplanan ve Avrupa’nın 33 ülkesinden azınlık temsilcileri ve uzmanların katıldığı, Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN) 51. Uluslar Kongresi’nde ABTTF’de yer aldı. FUEN Başkanı Romedi Arquint, Saksonya Eyaleti Başbakanı Georg Milbradt, Federal Almanya ulusal azınlıklar ve Almanya’ya yerleşmiş dış Almanlar (Aussiedler) dairesi sorumlusu Cristoph Bergner, Brandenburg Eyaleti Bilim, Araştırma ve Kültür Bakanı Johanna Wanka, Bautzen Büyük Şehir Belediye Başkanı Christian Schramm ve Avrupa Konseyi Temsilcisi Françoise Kempf, Avrupa Halkları Gençliği (JEV) Başkanı Aleksander Studen-Kirchner ve Sorb Birliği Başkanı Jan Nuck’un açılış konuşmalarıyla başlayan toplantılarda Batı Trakya Türk azınlığını temsilen ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ve yönetim kurulu üyesi Mehmet Hüseyin ile Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nden Pervin Hayrullah ve Gülseren Ömer katıldı.

Batı Trakya’yı temsilen toplantıya katılan heyetin başkanlığını yapan Halit Habipoğlu, üç yıldır katıldıkları FUEN toplantıları vasıtasıyla Avrupalı diğer azınlıklarla işbirliğini arttırdıklarını, 19. madde mağdurları için başlatılan kampanyalarda diğer Avrupalı azınlıklardan gelen desteğin, bu kurum çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmaların başarısını gösterdiğini kaydetti.



HABİTAT, Kanada Vancouver / Haziran 2006

18-23 Haziran 2006 tarihleri arasında Kanada’nın Vancouver kentinde düzenlenen ve tüm dünyadan 6 bine yakın delegenin katıldığı Birleşmiş Milletler HABİTAT toplantılarında, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) tarafından, altyapı, yerel yönetimler ve eğitim başta olmak üzere Batı Trakya’da yaşanan sorunlar dünya kamuoyuna anlatıldı.

Batı Trakya’da yaşanan sorunlarla ilgili siyasi lobi çalışmalarının yanında, azınlığın bölgede yaşadığı ekonomik ve sosyal sıkıntıların da uluslararası alanda dile getirilmesi gerektiği düşüncesiyle, ABTTF Başkanı Halit Habiboğlu ve ABTTF Lobi Çalışma Grubu ve Ankara Batı Trakya Türk Birliği eski Genel Sekreteri Barış Hasan’ın katıldığı Birleşmiş Milletler HABİTAT toplantılarında katılımcılara Batı Trakya ile ilgili ayrıntılı bilgi verildi.



Parlamenterden ABTTF işbirliğine olumlu yanıt / Temmuz 2006

Yunanistan ve Türkiye’deki azılıklar konusunda Avrupa Konseyi’ne bir rapor hazırlayan Fransız
parlamenter Michel Hunault, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) birlikte çalışma önerisine olumlu yanıt verdi.

Avrupa Konseyi Parlementerler Meclisi (AKPM) tarafından Türkiye ve Yunanistan’da yaşayan azılıklar konusunda bir rapor hazılaması için görevlendirilen Fransız Parlamenter Michel Hunault , ABTTF’nin önerisi üzerine, hazılayacağı rapor süresince ABTTF ile iletişimde kalmak ve AKPM’de sunacağı rapor öncesi ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu’yla bir görüşme yapmak istediğini belirtti.

Avrupa Konseyi’nin Yunanistan ve Türkiye delegasyonlarının, ülkelerinde yaşayan Türk ve Rum azınlıklarıyla ilgili Avrupa Komisyonu Parlamenterler Meclisi’ne sundukları soru önergelerinin ardından, Konsey, soru önergeleri çerçevesinde her iki ülkede yaşayan Rum ve Türk azılıklar konusunda bir rapor hazırlaması için Fransız Parlamenter Michel Hunault’u görevlendirmişti.



BM ECOSOC (NGO) Üyeligi / Temmuz 2006

1988 yılında kuruluşundan bugüne Batı Trakya Türklerinin Avrupa´da gönüllü elçiliği görevini yürüten Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi´ne 7. Türk sivil toplum örgütü olarak kabul edildi. ABTTF, Birleşmiş Milletlerce tanınmış ilk Batı Trakya Türk kuruluşu olma özelliğini de taşıyor. Federasyon Birleşmiş Milletler´in merkezlerinin bulunduğu New York, Viyana ve Cenevre kentlerinde temsilcilik açabilecek. Özel statülü sivil toplum örgütü olarak ECOSOC´a dahil olan ABTTF, azınlıklar ve Batı Trakya Türk azınlığını ilgilendiren konularda BM´ye danışmanlık yapacak, elde edilen yeni statü ile ABTTF Birleşmiş Milletler´in uluslararası toplantılarında yer alarak, sunum yapabilecek.


5. Uluslararası Batı Trakya Türkleri Kurultayı, İstanbul / Eylül 2006

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 15- 17 Eylül 2006 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen 5. Uluslararası Batı Trakya Türkleri Kurultayı’na, Yönetim Kurulu üyeleri, ABTTF uzmanları ve ABTTF çalışanlarının yer aldığı 19 kişilik bir heyetle katıldı.

İstanbul Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği tarafından organize edilen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen Kurultay’a ilgi büyüktü.

Kurultay’da, ABTTF’nin, Türkçe, Almanca, İngilizce, ve Yunanca olmak üzere dört farklı dilde hazırladığı haber bültenleri ve bilimsel çalışmalarının, basın izleme raporları ve daha bir çok çalısmasının yer aldığı ABTTF standı, Kurultay katılımcıları tarafından büyük ilgi gördü.

Ayrıca ABTTF Yönetim Kurulu üyeleri ve uzmanları, Yerel Yönetimler-Siyasal ve Sivil Örgütlenme’, ‚İnsan Hakları ve Hukuk’, ‚Eğitim ve Kültür’, ‚Din İşleri ve Vakıflar’, ‚Uluslararası İlişkiler Basın ve Enformasyon’ ve ‚Ekonomi’ alanlarında oluşturulan 6 farklı komisyonda da.birer sunum yaptılar.



7. Kuzey Güney Avrupa Ekonomik Forumu, Oslo / Eylül 2006

Avrupa İlişkileri Enstitüsü (INEA) ve Norveç Dışişleri Bakanlığı tarafından bu yıl 7.’si organize edilen Kuzey Güney Avrupa Ekonomik Forumu, 28-29 Eylül 2006 tarihleri arasında Norveç’in başkenti Oslo’da gerçekleştirildi. Yaşanan son gelişmeler nedeniyle bu yıl ‚Dinlerarası Hoşgörü’ konusunun da işlendiği Foruma, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ve İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mehmet Emin Aga’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesindeki davaları nedeniyle, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) da davet edildi.

Tek sivil toplum örgütü olarak 7. Kuzey- Güney Avrupa Ekonomik Forumu’na davet edilen ABTTF, 38 ülkeden 150 delegasyonun katıldığı toplantıda, Batı Trakya’da ihlal edilen din özgürlüklerini dile getirdi.

Dinlerarası Hoşgörü ve Avrupa Birliği’nin ekonomik sorunlarının ele alındığı iki gün boyunca, ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ve tercüman Nesrin Hatzimehmet tarafından yapılan kulis çalışmalarında, Kuzey Güney Avrupa Ekonomik Forumu katılımcılarına, Batı Trakya azınlığının yaşadığı din sorunları anlatıldı.



AKPM Ziyareti, Strasbourg / Ekim 2006

Ekim ayında Avrupa Konseyi’ni ziyaret eden ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ve ABTTF Uluslararası Siyasi Çalışmalar Grubu üyesi Mustafa Geveli, Avrupa Konseyi Parlamenteri Michail Hunault, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği Direktörü Manuel Lezertua, Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Genel Sekreteri Günther Schirmer ve AKPM Türk Delegasyon Başkanı Murat Mercan başta olmak üzere bir çok Parlamenter ve yetkiliyle görüşmelerde bulundu. Yapılan görüşmelerin bir kısmında, daha önceki ziyaretlerde ele alınan konuların takibi yapılırken, yeni görüşmelerde de Batı Trakya Türk azınlığı ve azınlığın Yunanistan’da yaşadığı sorunlar konusunda bilgilendirme yapıldı.

ABTTF’nin, Avrupa Konseyi tarafından Yunanistan ve Türkiye’deki azınlıklarla ilgili hazırlayacağı rapor konusunda, işbirliği içinde çalışma teklifine olumlu yanıt veren Parlamenter Michel Hunault’la yapılan görüşme sonrası, 2007 yılı Ocak ayında, Batı Trakya Türklerini ziyaret etmek üzere, ABTTF’in düzenleyeceği bir organizla Yunanistan’a gidilmesine karar verildi.



AGİT İnsani Boyut Toplantıları, Varşova / Ekim 2006

ABTTF, 2-13 Ekim 2006 tarihleri arasında Varşova'da gerçekleştirilen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) toplantılarının ilk gününde Batı Trakya Türk azınlığının yaşadığı ‘vatandaşlık ve siyasi katılım’ ikinci günü ise ‘örgütlenme ve insan hakları’ konularını dile getirdi.

Devlet yetkililerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşları (STK) ve akademisyenlerin katıldığı AGİT’e Batı Trakya Türklerini temsilen, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nundan (ABTTF) Özkan Reşit ve Yüksek Tahsillier Derneği katıldı.

Yunan delegasyonu, toplantılar boyunca Türk ve Makedon azınlık tarafından dile getirilen azınlık sorunlarına cevap vermekte güçlük çekti.
GALERİ