ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Ramazan ayında ilk kez iftar programı düzenledi

30.06.2014
ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu: Mübarek Ramazan ayı derneklerimizin bölgelerinde verecekleri iftarlar ile Batı Trakya Türkleri arasındaki birlik, beraberlik ve dayanışmayı güçlendirecek

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF), ilk kez onbir ayın sultanı mübarek Ramazan’ın ilk günü, 28 Haziran 2014 Cumartesi günü iftar sofrası ve programı düzenledi. ABTTF, Federasyon’un kuruluşunda Kelsterbach’ın yedi kurucu dernekten biri olarak ilk yıllarda önemli bir role sahip olması dolayısıyla ilk iftar sofrasını Kelsterbach Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’mizin ev sahipliğinde gerçekleştirdi.

ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, ABTTF Genel Sekreteri Gökhan Kocaveli ile ABTTF Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Kasap’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen iftar programına Kelsterbach Batı Trakya Türkleri Azınlık Birliği, Kelsterbach Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Gießen Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma Derneği, Höchst i. Odw. Batı Trakya Türk Kültür Merkezi, Hannover ve Çevresi Batı Trakya Türkleri Aile Birliği, Schweinfurt Batı Trakya Türk Aile Birliği, Feuchtwangen Batı Trakya Türk Kültür Derneği ile Stuttgart ve Geniş Çevresi Batı Trakya Türkleri Aile Birliği’mizin başkan ve yöneticileri katıldılar.

İftar programına Kelsterbach DİTİB Kelsterbach Fevzi Çakmak Camii İmam Hatibi Rifat Sağlam, Kelsterbach DİTİB Kelsterbach Fevzi Çakmak Camii Başkanı Sami Vurucu ve T.C. Frankurt Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşeliği Din Görevlisi Ramazan Dağlı, Kelsterbach Belediyesi Başkan Yardımcısı Ayhan Isıklı ve Kelsterbach Belediyesi Yabancılar Meclisi üyeleri de iştirak ettiler. Kelsterbach’ta yaşayan Batı Trakya Türklerinin aileleri ile birlikte katıldığı iftar programında Kelsterbach Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Yörük selamlama konuşması gerçekleştirdi, programa katılamayan ancak mesaj gönderen T.C. Frankfurt Başkonsolosu Ufuk Ekici’nin ve ABTTF’nin ilk başkanı Cafer Alioğlu’nun mesajlarını okudu.

Kelsterbach Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’mizin ev sahipliğinde üye derneklerimizin yöneticilerinin katıldığı iftarda birlik ve beraberlik duyguları hakim oldu

Onbir ayın sultanı Ramazan ayınını tüm İslam alemi için hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasına başlayan ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, ABTTF olarak ilk kez düzenledikleri iftar sofrasını ABTTF’nin kuruluşundan ve ilk yıllarında önemli bir rol üstlenmiş Kelsterbach Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’mizin ev sahipliğinde gerçekleştirdiklerini ifade etti. Ramazan ayının Batı Trakya Türk Azınlığı’mız açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirten ABTTF Başkanı, mübarek Ramazan’ın Batı Trakya Türkleri arasındaki birlik, beraberlik ve dayanışmayı güçlendireceğini ifade etti. ABTTF Başkanı Habip Oğlu, Ramazan ayı boyunca derneklerimizin vereceği iftar sofraları ile kuruldukları bölgelerde yaşayan Batı Trakya Türklerini biraraya getireceğini belirtti.

28 Haziran 2014 tarihinden tam 100 yıl önce, 28 Haziran 1914’te Bosnalı Sırp milliyetçisi Gavrilo Princip’in, Saraybosna’yı ziyareti sırasında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Veliahtı Franz Ferdinand’ı öldürdüğünü ve Birinci Dünya Savaşı’nı başlatan “Saraybosna Suikasti”nin gerçekleştiğini belirten Habip Oğlu, 1. Dünya Savaşı sonucunda savaşın mağluplarından Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalanarak dağıldığını ve sonrasında yaşayan Kurtuluş Savası neticesinde Osmanlı İmparatorluğu’nun mirası olarak Batı Trakya Türk Azınlığı’nın 1923 tarihli Lozan Barış Antlaşması ile Yunanistan’a bırakıldığını kaydetti. Lozan Barış Antlaşması ile eğitim ve din alanında özerk olduğu garanti altına alınan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın 1967 Albaylar Cuntası’na kadar özerk yapısının korunduğunu söyleyen Habip Oğlu, 1974’te Albaylar Cuntası’nın sona ermesi ile demokrasiye yeniden dönüş gerçekleştiğini ancak demokrasinin maalesef Batı Trakya Türk Azınlığı’na gelmediğini belirtti. Batı Trakya Türk Azınlığı’mızın dini ve eğitim özerkliğinin iade edilmesi için hala mücadele verdiklerini kaydeden Habip Oğlu, son yıllarda nüfusu yaklaşık 100 milyonu bulan Avrupa’nın diğer ulusal azınlıkları ile dayanışma içerisine girdiklerini belirtti. Bu amaçla 2012’den bu yana bölgeye keşif ziyaretleri gerçekleştirdiklerini söyleyen Habip Oğlu, ABTTF’nin Batı Trakya Türk Azınlığı’mızın bir nevi dışişleri bakanlığı konumuna geldiğini belirtti. Bunun ancak Batı Trakya Türklerinin birlik ve beraberliği sayesinde gerçekleştiğini söyleyen Habip Oğlu, Ramazan ayında yaşattıkları birlik, beraberlik, samimiyet ve dayanışmanın daim olmasını arzuladığını dileyerek tüm misafirlere hayırlı Ramazanlar diledi.

Protokol konuşmalarının ardından ilahiler ve sohbet gerçekleştirildi, ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti yapıldı. Akşam ezanının okunması ile oruçlar açıldı, dualar edilerek iftar yemeği hep birlikte yendi. Kelsterbach’taki iftar programının ardından ABTTF yöneticileri ve iftara katılan üye derneklerimizin yöneticileri ev sahibi Kelsterbach derneğimizin lokaline geçerek hep birlikte 2014 Dünya Kupası maçı izlediler.


GALERİ