ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İNSAN HAKLARI KONSEYİ'NİN SON RAPORU YAYINLANDI

04.01.2008
10-28 Aralık 2007 tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi 6. Oturum raporu yayınlandı. İnsan Hakları Konseyi 6. Oturum Genel Kurulu’nda alınan kararların açıklandığı raporda dünya çapında insan hakları ihlallerinin giderilmesine yönelik çabalar vurgulanırken en dikkat çekici noktalardan birisini de din özgürlüğü ihlallerinin gündeme getirilmesi oluşturdu.

Son raporun en önemli yanı daha öncekilerden farklı olarak bu kez dini özgürlükler konusundaki ihlallere de değinilmesi oldu. Raporun “Dine ve İnanca Dayalı Her Türlü Hoşgörüsüzlük ve Ayrımcılığın Önlenmesi” başlıklı son bölümünde ülkelerdeki bütün farklı inanç gruplarının ve azınlıkların dini özgürlüklerinin yasalarla garanti altına alınması yönünde devletlere çağrı yapılıyor.

Raporda dini özgürlükler konusu geniş biçimde yer alıyor

Raporda Batı Trakya Türk Azınlığı’nı en çok ilgilendiren konu ise dini kurumların özgürlüklerinin tanınması yönünde yapılan çağrı oldu. Batı Trakya’da hala en önemli sorunlardan birisi olan müftülükler konusunu yakından ilgilendiren karara göre İnsan Hakları Konseyi öncelikli olarak farklı dinlere ve inançlara mensup toplumların dini kurumlarını kurma ve yönetme haklarının temel bir insan hakkı olduğunu vurguladı. Birleşmiş Milletler’e üye devletlerden farklı inanç gruplarının kendi dini kurumlarını özgürce yönetme hakkına saygı göstermesi istenirken bu hakkı ulusal yasalar ve düzenlemelerle de garanti altına almaları gerektiği özellikle vurgulanıyor. Raporda azınlıkların kendi dini kurumlarını yönetme hakkına yönelik herhangi bir kısıtlamanın kabul edilemez olduğu ve devletlerin azınlıkların dini kurumlarını özgürce yönetme hakkını tanıması gerektiği belirtildi. Son yıllarda dini konularda hoşgörüsüzlüğün de artış gösterdiği açıklanırken devletlerin bir an önce gerekli önlemleri almaları ve yasal düzenlemeleri yapmaları talep edildi.

ABTTF’nin Birleşmiş Milletler nezdinde diğer sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle yürüttüğü çalışmaların da raporda din özgürlüğü ihlallerinin vurgulanmasında etkisi olduğu belirtiliyor. ABTTF daha önce katıldığı İnsan Hakları Konseyi oturumlarında Akademik Araştırmalar Direktörü Barış Hasan’ın sunduğu Batı Trakya’daki insan hakları ihlalleriyle ilgili önergeyi kabul ettirmeyi başarmış ve bu önergede müftülükler sorunu vurgulanmıştı. ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu da raporun yayınlanmasının ardından bir açıklama yaparak “ABTTF olarak Birleşmiş Milletler nezdindeki girişimlerimizde müftülükler konusundaki sorunlarımızı sürekli gündeme getirdik. Bu son raporda da devletlere dini özgürlükler konusunda çağrı yapılmasına katkımız olduğunu düşünüyorum” şeklinde görüşlerini ifade etti.

Bu kararlar Batı Trakya’daki müftülükleri Azınlığın yönetmesine izin vermeyen Yunanistan’ı da yakından ilgilendiriyor. Birleşmiş Milletler kararlarına ve diğer uluslararası antlaşmalara rağmen Batı Trakya Türk Azınlığı’na müftülükleri yönetme konusunda kısıtlama getirilirken son açıklanan İnsan Hakları Konseyi raporunun ardından müftülükler konusunun tekrar gündeme gelmesi bekleniyor. Bu konuda Yunanistan’ın uluslararası hukuka uyması yönündeki baskıların artabileceği belirtildi. Son yıllarda azınlık hakları konusunda uluslararası toplumun oldukça gerisinde kaldığı iyice ortaya çıkan Yunanistan’ın 2008’de herhangi bir adım atıp atmayacağı ise merakla bekleniyor.
GALERİ