Atina'ya cami projesinde yeni umut
- Yunanistan'ın başkentinde ibadet yeri ile ilgili yasal düzenleme yapılması, Müslümanların camiye kavuşabilmesi için yeni umut oldu
- Yunanistan Deniz Kuvvetleri’nin mülkiyetindeki 17 dönümlük arazide bulunan eski bir hangar camiye dönüştürülecek
- Cami minaresiz ve 350 kişi kapasiteli olacak
GÜMÜLCİNE (AA) - MEHMET HATİPOĞLU - Yunanistan'da ibadet yeri ile ilgili yasal düzenlemenin parlamentoda onaylanması, Atina’daki Müslümanların camiye kavuşması yönünde yeni umut yarattı.
Yenilenebilir yeni enerji kaynaklarının desteklenmesi ve dağıtımıyla ilgili torba yasa tasarısı kapsamında önceki gün parlamentoya getirilen düzenleme koalisyon hükümetinin büyük ortağı Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) ve bazı muhalefet milletvekillerinin oyu ile kabul edilmişti.
Aleksis Çipras başkanlığındaki SYRIZA’nın, bu konuda fikir ayrılığına düştüğü koalisyon ortağı Bağımsız Yunanlar Partisi’nin (ANEL) itirazlarına rağmen meclise getirdiği yasal düzenlemede, ibadet yeri yapımıyla ilgili en son 20 Eylül 1995'te çıkarılan yasada bazı değişiklikler yapılması öngörülüyor.
Torba yasanın 35. maddesinde yer alan 3 paragraflık düzenlemede Atina banliyölerinden Votanikos bölgesindeki Eleona semtinde inşa edilecek ibadet yeri çevresindeki yolların düzenlenmesi, inşaat alanında var olan bazı eski yapıların yıkılması, yeşil alan oluşturulması, çocuklar için oyun alanı ve park yeri yapılması gibi maddeler yer alıyor.
- Caminin minaresi olmayacak
Avrupa Birliği destekli ESPA fonundan yaklaşık 1 milyon avroluk bütçe tahsis edilen ve Altyapı, Taşımacılık ve Ağlar Bakanlığına bağlı Altyapı Genel Sekreterliğinin sorumluluğu altında uygulanması planlanan projeye göre, Eleona semtinde Yunanistan Deniz Kuvvetlerinin mülkiyetindeki 17 dönümlük arazide eski bir hangardan dönüştürülecek olan caminin minaresi olmayacak.
Alanda bulunan 5 eski binadan biri restore edilerek 350 kişilik ibadet yeri haline getirilecek. Binanın dışındaki bazı mekanlar da ibadet edilebilecek şekilde düzenlenecek. Diğer eski yapılar ise yıkılarak bunların yerine tuvalet ve abdest alım yerleri yapılacak. İbadet yeri aralarında Yunanistan Eğitim Bakanlığı ve Atina Belediyesinin temsilcilerinin de bulunduğu 7 kişilik kurul tarafından yönetilecek. Yönetim kurulunda üniversite temsilcileri ve 2 Müslüman üye de yer alacak. Binada, ibadet yeri yöneticileri için özel ofisler olacak.
- Cami tartışması 1890’dan beri devam ediyor
Ülkedeki fanatik çevrelerin tepkisini çeken Atina’da cami projesi daha önce 4 kez parlamentoda onaylanmasına rağmen, itirazlar nedeniyle bugüne kadar bir türlü hayata geçirilemedi.
Atina’da cami yapımına olan itirazların Yunanistan Danıştayı tarafından reddedilmesinin ardından söz konusu projenin SYRIZA hükümeti tarafından yeniden parlamentoya getirilmesi, içinde başkent Atina’nın da bulunduğu Attiki bölgesinde yaşayan binlerce Müslüman için yeni bir umut oldu. Ancak camisi bulunmayan tek Avrupa başkenti olan Atina’da, cami tartışması uzun süredir devam ediyor.
Atina’da Müslümanlar için cami yapımı konusu ilk olarak 1890’da çıkarılan 1851 sayılı yasa ile gündeme geldi. Önce Pire’de Osmanlı hükümetine devredilmesi kararlaştırılan kamuya ait bir arazide “Türk Camisi” adıyla cami inşa edilmesi kararlaştırıldı. Bu gerçekleşmeyince, 1934 yılında Atina’da Mısır Enstitüsü ve cami yapılmasına karar verildi. Bu da olmayınca, 1983’te Yunan hükümeti Suudi Arabistan’ın hazırladığı Atina’da bir cami projesi için Marusi bölgesinde arazi tahsis etme kararı aldı. İtirazlar üzerine caminin Koropi semtinde yapılması önerildi ancak bu proje de hayata geçirilmedi. Daha sonra 2000 yılında Olimpiyat Oyunları kapsamında Atina’nın banliyölerinden Peyania bölgesinde bünyesinde ibadet yeri de bulunması öngörülen bir İslam kültür merkezi yapımı kararlaştırıldı.
İtirazlar üzerine bu da gerçekleşmeyince 2006’da çıkarılan bir kanun ile Atina’daki Votanikos semtinde Eğitim Bakanlığı’nın denetiminde Müslümanlar için bir ibadet yeri inşa edilmesi planlandı. İlgili karar ve yasalarda “Temenos – İbadet yeri” olarak tanımlanan caminin inşası için 7 yıllık aradan sonra 2013 yılının Nisan ayında ihale yapıldı. Ancak devlet tarafından gerçekleştirilecek olan cami inşasına karşı açılan itiraz davaları ve bürokratik engeller ileri sürülerek projeye başlanamadı.
Camisi bulunmayan Atina’da, sayıları her geçen gün artan Müslümanlar, namazlarını garajlarda, bodrum katlarında kılmak zorunda kalıyor.
Kaynak: http://burasibatitrakya.com/