ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya’da kanser tedavisinde kullanılan ilaçlarda sıkıntı!

09.09.2013
Batı Trakya’nın İskeçe (Xanthi), Rodop ve Evros illerindeki eczacı birlikleri, Yunanistan Sağlık Bakanlığı’na gönderdikleri mektupla kanser hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçların tedariki konusunda yaşadıkları sorunu aktardılar. Eczacılar, söz konusu ilaçları Kuzey Yunanistan’da sadece AHEPA Hastanesi’nin eczanesinden temin edebildiklerini ifade ediyorlar.

Bahsekonu ilaçlar sadece ve bizzat eczacılara verildiği için bölge eczacıları bu ilaçları temin edebilmek için Selanik’e kadar gitmek zorunda kalıyorlar.

Batı Trakya’daki eczacı birlikleri tarafından Sağlık Bakanlığı’na gönderilen mektupta “Bu, bölgemizdeki bir eczanenin bağımlılık yapan madde içeren bir ilacı temin edebilmesi veya tarihi geçmiş ilaçları iade etmesi için, bir gününü ayırarak Selanik’e bizzat gitmesini gerektiyor. Tabii, bahsekonu ilaçları temin edebilmesi için de Selanik’e gideceği gün Selanik'teki AHEPA Hastanesi’nin eczanesin stokunda istenen ilaçların bulunması gerekiyor” ifadelerine yer verildi.

Mektup “Bu oldukça zorlu süreç nedeniyle bölgedeki birçok eczane bahsekonu ilaçları tedarik etmekte zorluk çekiyor ve böylece (Batı) Trakya’nın her ilinde ilaç sıkıntısı yaşanıyor ve kamu sağlığı tehlikeye sokuluyor. Bahsekonu ilaçların, kanserin son aşamasındaki hastalar gibi ciddi vakalar için kullanıldığını belirtmekte fayda var” ifadeleriyle devam ediyor.

Rodop, İskeçe ve Evros eczacı birlikleri kanser ilaçlarının Batı Trakya’daki bir devlet hastanesi tarafından da temin edilmesini talep ederken, bu hastanenin Dedeağaç (Alexandroupoli) Üniversite Hastanesi olabileceği ifade edildi. Geçmişte de Dedeağaç Üniversite Hastanesi’nin bu ilaçları temin etmesi için talimat verildiğini hatırlatan Batı Trakyalı eczacılar, ancak bu talimatın hiçbir zaman uygulanmadığına dikkat çektiler.

Kaynak: trakyadan.com