ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu BM ECOSOC´a Kabul Edildi

30.07.2006
Avrupa çapında kurulu 29 Batı Trakya Türk Derneği´nin çatı kuruluşu olan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi´nde temsil hakkı kazandı. ABTTF Konsey´e üye 7. Türk kuruluşu olarak kayıtlara geçti.

1988 yılında kuruluşundan bugüne Batı Trakya Türklerinin Avrupa´da gönüllü elçiliği görevini yürüten Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi´ne 7. Türk sivil toplum örgütü olarak kabul edildi. ABTTF , Birleşmiş Milletlerce tanınmış ilk Batı Trakya Türk kuruluşu olma özelliğini de taşıyor. Federasyon Birleşmiş Milletler´in merkezlerinin bulunduğu New York , Viyana ve Cenevre kentlerinde temsilcilik açabilecek. Özel statülü sivil toplum örgütü olarak ECOSOC´a dahil olan ABTTF , azınlıklar ve Batı Trakya Türk azınlığını ilgilendiren konularda BM´ye danışmanlık yapacak, elde edilen yeni statü ile ABTTF Birleşmiş Milletler´in uluslararası toplantılarında yer alarak, sunum yapabilecek.

Yunanistan´a En İyi Cevap

“Türk” adının kamusal alanda kullanımının yasaklanıp, “Türk” adını taşıyan derneklerin faaliyetlerine resmen izin verilmeyen Yunanistan´a en iyi cevabın, Birleşmiş Milletler´den “Türk” ismini taşıyan kuruluşlarının resmen tanınmasıyla verildiğini söyleyen ABTTF BAşkanı Halit Habipoğlu, “Ülkemiz Yunanistan yıllardır, uluslararası alanda marjinal gösterip, barışçıl hak arama mücadelemizi lekelemeye çalıştı. Federasyon olarak Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler´e bağlı örgütlerde gösterdiğimiz faaliyetlerle, kendimizi en doğru biçimde anlatmayı başardık. Birleşmiş Milletlerin ABTTF ´yi tanınmış sivil toplum örgütü ilan etmesi, azınlığımızın barışçıl hak arama mücadelesinin uluslararası alanda tasdikidir. Yunanistan´ın bunu görerek girdiği hatalı yoldan dönmesini umut ediyoruz” diye konuştu.

Uluslararası alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları için en yüksek platform olan ECOSOC tüm dünyadan 2719 sivil toplum kuruluşuna temsili statü vermiş bulunuyor. Konseyé dahil olacak sivil toplum kuruluşlarının hükümetlerden bağımsız, kar amacı gütmeyen, demokratik karar alma mekanizmalarına sahip, barışçıl örgütler olmaları gerekiyor. ECOSOC üyesi örgütler resmi yazışmalarında, kendilerine güçlü bir uluslararası meşruiyet sağlayan “Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi´nde Özel Temsil Statüsüne Sahip Sivil Toplum Kuruluşu” ibaresini kullanabiliyorlar.
GALERİ