ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Başkanı, AKPM Almanya Ulusal Heyeti Başkanı Frank Schwabe ile görüştü

04.04.2024

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, 4 Nisan 2024 tarihinde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Almanya Ulusal Heyeti Başkanı, Alman Federal Meclisi (Bundestag) Üyesi Frank Schwabe ile görüştü. Görüşme, Schwabe’nin Almanya’nın Recklinghausen şehrindeki seçim bölgesi ofisinde gerçekleşti.

Görüşmede örgütlenme özgürlüğü ile ilgili olanlar başta olmak üzere Batı Trakya Türk toplumunun güncel sorunlarını aktaran Habip Oğlu, Yunanistan’ın ülkede Türk toplumunun varlığını inkar ettiğini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği ile ilgili aleyhindeki kararlarını Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin tüm uyarılarına rağmen 16 yıldır uygulamadığını ifade etti. 

ABTTF başta olmak üzere Batı Trakya Türk toplumunun temsil eden kuruluşların ve Türk toplumuna mensup milletvekilleri ve belediye başkanlarının medyada hedef gösterildiğini ve damgalandığını belirten Habip Oğlu, Batı Trakya Türk toplumunun kendi ülkesinde siyaset ve ana akım medyada “tehdit” ve “tehlike” olarak gösterildiğini kaydetti.

Habip Oğlu, Yunanistan’da son dönemde hukukun üstünlüğünün sistematik olarak ihlal edildiğini, son yapılan bir ankete göre ülkede her 10 kişiden yalnızca 3’ünün adalete ve yargıçlara güvendiğini söylediğini belirterek, Yunanistan’ın üyesi olduğu Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği’nin (AB) bu olumsuz durumu yakından takip ettiğine dikkat çekti. Avrupa Parlamentosu’nun Şubat 2024’te Yunanistan’da hukukun üstünlüğünü tehdit eden ciddi gelişmeler hakkında karar aldığını ve AB Komisyonu’nu harekete geçmeye çağırdığını not eden Habip Oğlu, kararda da belirtildiği üzere Yunanistan’da demokrasi, hukukun üstünlüğü ve temel hakların son dönemde ciddi tehdit altında olduğunu söyledi.

GALERİ