ABTTF Başkanı: “Anavatanımız, bir zenginlik unsuru olarak gördüğü Rum Ortodoks azınlığın haklarının iyileştirilmesi yönünde son yıllarda birçok somut adım atarken ve atmaya devam ederken ülkemiz Yunanistan ise azınlığımızın sorunlarını çözmek bir yana bizleri iç tehlike olarak görmekte, yeni sorunlar üretmektedir. Başpiskoposu Elpidoforos’a dini özgürlükler ve insan haklarının sadece belli bir azınlık grubu için seçici olarak uygulanamayacağını, herkes için aynı şekilde geçerli ve evrensel olduğunu bu vesileyle hatırlatmak isteriz.”
İstanbul’da doğan Amerika Ortodoks Başpiskoposu Elpidoforos, Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması hakkında açıklamada bulundu.
Heybeliada Ruhban Okulu meselesinin yalnızca Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi ve Ortodoksluk açısından ele alınmaması gerektiğini belirten Elpidoforos, meselenin daha geniş anlamda dini özgürlükler ve insan haklarının korunmasıyla bağlantılı olduğunu ileri sürdü.
Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “1923 Lozan Antlaşması ile Batı Trakya Türk Azınlığı ve anavatanımız Türkiye’deki Rum Ortodoks azınlığın statüsü belirlenmiş, eğitim ve dini özerkliği teminat altına alınıştır. Anavatanımız, bir zenginlik unsuru olarak gördüğü Rum Ortodoks azınlığın haklarının iyileştirilmesi yönünde son yıllarda birçok somut adım atarken ve atmaya devam ederken ülkemiz Yunanistan ise azınlığımızın sorunlarını çözmek bir yana bizleri iç tehlike olarak görmekte, yeni sorunlar üretmektedir. Azınlığımızın kendi özgür iradesiyle seçtiği müftüleri tanımayan ve dini özerkliğimize aykırı şekilde müftüler atayan ülkemiz, 4964/2022 sayılı yasa ile özerk yapıdaki müftülüklerimizi aleni devlet dairelerine dönüştürmüş, dini özerkliğimizi gasp etmiştir. Başpiskopos Elpidoforos’a, dini özgürlükler ve insan haklarının sadece belli bir azınlık grubu için seçici olarak uygulanamayacağını, herkes için aynı şekilde geçerli ve evrensel olduğunu bu vesileyle hatırlatmak isteriz.” dedi.
*Fotoğraf: www.anadoluimages.com