ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Dinleme skandalı Yunanistan’da derin devletin ülkenin yönetiminde etkisini gösterdi

11.08.2022

ABTTF Başkanı: „Gerçek demokrasilerde ulusal azınlıklar çok kültürlü ve çok dilli yapı içerisinde zenginlik olarak kabul edilirken ülkemizde ulusal azınlıklar ve Batı Trakya Türk toplumu konusu bir tabu olup ulusal güvenlik ve kamusal düzene tehdit olarak muamele ediliyor! Bu nedenle ülkede gerçek anlamda demokratik dönüşüm siyaseten mümkün olamıyor, çünkü derin devlet bu konularda her zaman öncelikli ve sorgulanamaz bir role sahip!”

Yunanistan‘da Ulusal İstihbarat Teşkilatı (EYP)’nin PASOK-KİNAL Başkanı ve Avrupa Parlamentosu Milletvekili Nikos Androulakis ve gazeteci Thanasis Koukakis‘in telefonlarının dinlendiğinin ortaya çıkmasıyla yaşanan skandal büyüyor. 

EYP Başkanı Panagiotis Kontoleon ile Başbakanlık Genel Sekreteri Grigoris Dimitriadis’in istifası ile sonuçlanan skandala ilişkin olarak Başbakan Kyriakos Miçotakis dinlemenin yasal olarak yapılmasına karşın siyasi olarak kabul edilemeyeceğini belirtmiş, durumun bilgisi dışında geliştiğini belirtmişti. 

Miçotakis’in açıklamasının ardından Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu, devlet işlerinde şeffaflık ilkesinin demokrasinin göstergesi olduğunu belirterek konunun kapsamlı şekilde soruşturulmasını istedi, EYP’nin işleyişinin iyileştirilmesi çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı, ulusal güvenlik gerekçesiyle özel hayatın gizliliği yasalarında uygulanacak istisnaların orantılı ve hukukun temel prensipleriyle uyumlu olması gerektiğini hatırlattı. Avrupa Birliği Komisyonu da Yunanistan’da hükümetin derinlemesine bir soruşturma yapmasını beklediklerini ifade etti. 

Miçotakis’in açıklamaları karşısında Nikos Andrulakis, bir parti lideri olarak gizliliğinin açıkça ihlal edildiğini kaydederek Miçotakis’in kurulan derin devlet düzeni hakkında açıklama yapmaktan düzenli şekilde kaçındığını söyledi. Andrulakis, dinlenmesine ilişkin olarak EYP’nin açık ve net şekilde açıklama yapması talebinde bulundu.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Andrulakis ve Koukakis’in dinlenme olayı ile patlak veren skandal ile ülkemizin görünürde demokratik, gerçekte ise başka bir yüzü olduğu ortaya çıktı. Ulusal güvenlik gerekçesi ile yasal olarak yapıldığı belirtilen dinleme skandalında demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri göz ardı ediliyor. Yeni Demokrasi iktidarında EYP’nin doğrudan Başbakan’a bağlanmış olmasını göz önünde bulundurursak Başbakan, bu skandalda birinci derecede sorumluluk taşıyor. Dinlemenin Miçotakis’in bilgisi dışında gerçekleştiğini kabul edersek ise istihbaratın bir parti liderini ülkenin başbakanının bilgisi dışında dinleyebildiği şartlar altında derin devlet dediğimiz kadroların bölgemizde, ülkemizde başka neler yaptığı sorusu akıllara geliyor. Derin devletin demokratikleşmenin önünde büyük bir engel oluşturduğunun farkındayız. Zira gerçek demokrasilerde ulusal azınlıklar çok kültürlü ve çok dilli yapı içerisinde zenginlik olarak kabul edilirken ülkemizde ulusal azınlıklar ve Batı Trakya Türk toplumu konusu bir tabu olup ulusal güvenlik ve kamusal düzene tehdit olarak muamele ediliyor! Bu nedenle ülkede gerçek anlamda demokratik dönüşüm siyaseten mümkün olamıyor, çünkü derin devlet bu konularda her zaman öncelikli ve sorgulanamaz bir role sahip! Hükümet bu skandala ilişkin olarak ciddi bir inceleme yürütmeli ve bu skandal ülkenin yönetiminde demokratik dönüşüm için bir adım olmalı” dedi. 

*Fotoğraf: https://haber.aa.com.tr/

GALERİ