ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunan diplomatik kaynaklar Lozan’ı yanlış okuyor, yanlış paralellik kuruyor!

16.06.2022

ABTTF Başkanı: “Lozan’a göre ülkemizdeki Müslüman azınlık ile Türkiye’deki gayri-Müslim azınlık eğitim ve din özerkliğine sahip! Türkiye’de müftülerin nasıl belirlendiği ya da nasıl atandığı Batı Trakya Türk toplumu ile kıyaslanamaz. Lozan’ı esas alacaksak Türkiye’de patrik de, haham da cemaatler tarafından belirleniyor. Oysa ülkemizde müftülerimiz devlet tarafından atanıyor!”

Kathimerini gazetesi, 14 Haziran 2022 tarihli sayısında Yunanistan’ın Atina-Makedonya Haber Ajansı (AMNA)’nın Yunan diplomatik kaynaklarına dayandırdığı haberinde Türkiye’de 7 Haziran 2022 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılan müftü atamalarına atıfta bulunarak Batı Trakya’da müftülerin devlet tarafından atanmasının Türkiye tarafından eleştirilmesinin  iki yüzlülük olduğunu iddia etti. 

Türkiye’nin kendi ülkesindeki müftüleri seçimle değil Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile devlet eliyle atadığı ifade edilen haberde Türkiye ve Yunanistan arasında paralellik kurularak Türkiye’nin Yunanistan ile aynı şekilde müftüleri atadığı ama buna karşılık Yunanistan’dan Batı Trakya’daki müftülerin seçilmesini talep ettiği belirtildi. 

Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Yunanistan diplomatik kaynaklarına dayandırarak yayınlanan haberde Batı Trakya Türk toplumunun dini liderleri olan müftülerin seçimle değil devlet eliyle atanmasının Türkiye’de müftülerin atanması ile kıyaslanması akıl alır gibi değil. Son dönemde sıkça gördüğümüz üzere ülkemiz Lozan’ı istediği şekilde yorumluyor! Lozan’a göre ülkemizdeki Müslüman azınlık ile Türkiye’deki gayri-Müslim azınlık eğitim ve din özerkliğine sahip! Türkiye’de müftülerin nasıl belirlendiği ya da nasıl atandığı Batı Trakya Türk toplumu ile kıyaslanamaz. Lozan’ı esas alacaksak Türkiye’de patrik de, haham da cemaatler tarafından belirleniyor. Oysa ülkemizde müftülerimiz devlet tarafından atanıyor! Eger ülkemizdeki diğer dini cemaatler ile kıyas yapacaksak devletin hakim dini olan Ortodoks Kilisesi’nde dahi devlet din adamlarını atamıyor. Ülkemizde Ermeniler de, Yahudiler de kendi dini liderlerini kendiler seçiyorlar. Ama konu biz olunca ülkemiz Lozan’ı istediği gibi yorumluyor, yetmiyor Türkiye’deki ve diğer Müslüman ülkelerde müftülerin belirlenmesi usülü ile Batı Trakya Türk toplumunu karşılaştırıyor. Son yıllarda yapılan yasa değişiklikleri ile ülkemiz antlaşmalara aykırı hareket etmeye devam ederek kasıtlı bir biçimde müftülüklerin yetkilerini azaltmaya devam ediyor, görünen o ki dini özerkliğimizi tamamen ortadan kaldırana dek buna devam edecek.”dedi. 

GALERİ