ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Ülkemiz ve anavatanımız arasındaki gerilim yine Lozan Antlaşması’nı gündeme getirdi

03.06.2022

ABTTF Başkanı: “Ülkemiz, söz konusu Türk toplumu olunca uluslararası hukuku ve taraf olduğu uluslararası antlaşmaları tam olarak uygulamamakta ısrar ediyor.”

Son günlerde ülkemiz Yunanistan ve anavatanımız Türkiye arasında Onikiadalar’a ilişkin yaşanan tartışma, 1923 Lozan Barış Antlaşması ve ülkemizdeki Türk toplumunu bir kez daha gündeme getirdi. Ülkemiz, Lozan Antlaşması ile statüsü belirlenen Batı Trakya Türk toplumunun haklarına yıllardır tam olarak saygı göstermeyerek Antlaşma hükümlerine tam olarak uymamakta, “Türk” kimliğini reddettiği Batı Trakya Türk toplumu ve Onikiadalar’daki Türk toplumunun haklarını ihlal etmektedir. 

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı Halit Habip Oğlu (ABTTF), “Ülkemizin başbakanı ve anavatanımızın cumhurbaşkanının geçen mart ayında İstanbul’da yaptıkları görüşmenin ardından oldukça umutluyduk. Ancak görüşme sonrası oluşan olumlu hava son gelişmelerle maalesef çok geçmeden yine bozuldu. Son günlerde ülkemizin ve anavatanımızın açıklamaları ile 1923 Lozan Barış Antlaşması ve 1947 Paris Barış Antlaşması yine pek çok kez gündeme geldi. Lozan Antlaşması ile Batı Trakya Türk toplumu ile İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada’daki Rum Ortodoks azınlığın, Paris Antlaşması ile de Rodos ve İstanköy başta Onikiadalar’daki Türk toplumunun eğitim ve dini özerkliği güvence altına alındı. Ancak çeşitli düzenleme ve bakanlık kararlarıyla eğitim ve dini özerkliğimiz önemli ölçüde zayıflatıldı. 1923’ten günümüze yüzün üzerinde ilkokulumuz kapatıldı. Seçtiğimiz müftülerimiz ülkemiz tarafından tanınmıyor ve keyfi adli kovuşturmalara uğruyor. ‘Türk’ isimli derneklerimizi kapatan ülkemiz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarını 14 yıldır uygulamıyor. Onikiadalar’da ise şimdi ne bir Türk okulu ne de bir müftü var. Ülkemiz, söz konusu Türk toplumu olunca uluslararası hukuku ve taraf olduğu uluslararası antlaşmaları tam olarak uygulamamakta ısrar ediyor.” dedi.