ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Skandal: Türk köyü Gökçepınar’da asker sokağa indi!

13.08.2020

ABTTF Başkanı: “AB’ye ve AB Konseyi Dönem Başkanı Almanya’ya sesleniyorum: İnsan ve azınlık haklarının böylesine ayaklar altına alınması, AB üyesi bir ülkenin kendi vatandaşlarının can güvenliğini askerleri sokağa indirme yoluyla tehdit etmesi karşısında ne yapacaksınız?

Batı Trakya’nın Türk köylerinden Gökçepınar(Glafki)’da 12 Ağustos 2020 tarihinde İskeçe’deki 4. Kolordu’ya bağlı askeri birlik köy içinde askeri tatbikat ve eğitim yaptı. Silahlı ve teçhizatlı komandoların köy içinde ve köy mezarlığında tatbikat ve eğitim yapması Batı Trakya Türklerini korkuttu.

Batı Trakya Türk toplumunun anavatanı Türkiye Cumhuriyeti ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de yaşanan siyasi gerilimde sıcak çatışma endişesinin hakim olduğu bir dönemde sabah evlerinden çıkıp silahlı askerlerle karşılaşan köy sakinleri ve çocuklar büyük bir korku yaşadı. 

Gündem’in haberine göre Gökçepınar’ın  bağlı olduğu Mustafaçova Belediye Başkanı Rıdvan Delihüseyin tatbikat olayını doğrulamakla birlikte tatbikat ve askeri eğitim hakkında köy halkına herhangi bir bilgi verilmediğini söyledi. 

Birlik’in haberine göre ise Gökçepınar’ın yanı sıra bir diğer Türk köyü olan İskeçe’nin Şahin(Echinos) köyünde de askeri hareketlilik yaşandı. Edinilen bilgiye göre Şahin’de köy girişine kadar gelen askeri araçlar bir süre burada konuşlandıktan  sonra ayrıldılar. 

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Gökçepınar’da komando birliğinin bir Türk köyüne gelerek köy içinde ve köy mezarlığında silahlı tatbikat ve eğitim yapması kelimenin tam manasıyla bir skandal! Çok büyük bir skandal! Hangi ülkede askeri birlikler sivil vatandaşların yaşadığı bir yerleşim biriminde sokaklara inerek silahlı eğitim yapabilir? Kaldı ki burası bir Türk köyü! Anavatanımız ile ülkemiz arasında Doğu Akdeniz nedeniyle yaşanan siyasi gerilimin sıcak çatışmaya dönmesi ihtimalinden endişe ettiğimiz bu dönemde ülkemiz, yüzyıllardır yaşadığımız bu topraklarda askerini sokağa göndererek kime  mesaj vermek istiyor? Bizlere mi, anavatanımıza mı? Bizler bu ülkenin vatandaşlarıyız! Yunanistan ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin gerildiği  bir dönemde askeri sokaklara indirerek Batı Trakya Türk toplumunu korkutmak akıl alır gibi değil! Demokrasi ve insan hakları temelinde kurulmuş Avrupa Birliği’ne üye bir ülkede bunları yaşamak çok korkutucu! Bu noktada Batı Trakya Türk toplumunun bir üyesi olarak, ABTTF Başkanı olarak AB’ye ve AB Konseyi Dönem Başkanı Almanya’ya sesleniyorum: İnsan ve azınlık haklarının böylesine ayaklar altına alınması, AB üyesi bir ülkenin kendi vatandaşlarının can güvenliğini asker aracılığıyla tehdit etmesi  karşısında ne yapacaksınız?” dedi. 

*Fotoğraf: www.gundemgazetesi.comwww.birlikgazetesi.org

GALERİ