ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanı’ndan İstanbul ziyaretinde Helenizm açıklaması

20.02.2020

Halit Habip Oğlu: “Batı Trakya Türk toplumu olarak antlaşmalarla garanti altına alınmış olan dini ve eğitim özerkliğimizi ortadan kaldırmaya yönelik uygulamalara derhal son verilmesini talep ediyoruz.”
 
Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanı Niki Kerameos, 14 Şubat 2020 tarihinde İstanbul’da yaşayan Rum Ortodoks azınlığının dini ve eğitim kurumlarını ziyaret etti. Zapyon, Zoğrafyon ve Fener Rum Liselerini ve ardından Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’ni ziyaret eden Bakan Karameos, burada Patrik Bartholomeos ve Kutsal Sinod üyeleri ile görüştü. Bakan Karameos, Patrikhane ziyaretinde, “Helenizm burada (Türkiye’de) kilise ve okullarımız sayesinde ayakta duruyor” açıklamasında bulunurken, Rum Ortodoks okullarını ziyaret etme nedenlerinden birinin de bu konuda net bir mesaj vermek olduğunu ifade etti.
 
Konuya ilişkin olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Bizlerde de aynı Rum Ortodoks azınlığında olduğu gibi Türk azınlık okullarımız ve müftülüklerimiz Türklüğümüzün teminatıdır. Ancak ülkemiz Yunanistan, anavatanımız Türkiye’nin Rum Ortodoks azınlığına yönelik olumlu uygulamalarına tam zıt şekilde müftülüklerimizi sıradan bir devlet dairesine dönüştürerek seçtiğimiz müftülerimizi tanımamakta, ana dilimiz Türkçe’nin öğretildiği okullarımızı kapatmaktadır. Batı Trakya Türk toplumu olarak antlaşmalarla garanti altına alınmış olan din ve eğitim özerkliğimizi ortadan kaldırmaya yönelik uygulamalara derhal son verilmesini talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.

*Fotoğraf: http://milletgazetesi.gr

GALERİ