ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Atina Olimpiyatlarının toplam maliyeti 11 milyar euroyu aşabilir.

10.12.2004
Yunanistan'ın 2005 bütçesi, 2004 Atina Olimpiyatlarının toplam maliyetinin Oyunlara başlangıçta ayrılan miktarın iki katını da aşarak 11 milyar euroyu geçebileceğini gösteriyor.

Maliye Bakanı Yorgos Alogoskufis'in 18 Kasım Perşembe günü meclise sunduğu Yunanistan'ın 2005 bütçesi, Atina Olimpiyatlarının maliyetinin başlangıçtaki tahminlerin iki katını da aşarak 11 milyar euroyu geçeceğini gösteriyor.

Başlangıçta, Yunanistan Yaz Oyunları için 4,6 milyar euro harcamayı planlamıştı. 13 Ağustos'taki resmi açılışa iki aydan az bir süre kala, Alogoskufis faturanın büyük olasılıkla 6 milyar euroya vuracağını açıkladı. Daha sonra bu rakamın da çok üzerine çıkıldı.

Maliye bakanı geçtiğimiz hafta gazetecilere verdiği demeçte "Oyunların maliyetini 8,95 milyar euroya ulaşması bekleniyor," derken, bütün rakamların kesin olmadığını da kabul ediyordu.

2005 bütçesindeki 2,37 milyar euroluk bölümün de eklenmesiyle Oyunların gerçek maliyeti 11 milyar euronun üzerine çıkacak. AP'ye göre bu ekstra meblağ altyapı projelerini ve ilk Olimpiyat bütçesine dahil edilmemiş olan diğer dolaylı kamu sektörü harcamalarını kapsıyor.

Alogoskufis, geçen hafta duyurduğu 9 milyar euro ile yeni rakam arasındaki farkı, Olimpiyatlar için "ivedi şekilde gerçekleştirilen metro ilavesi gibi diğer maliyetlerin" dahil edilmediği "son derece muhafazakar bir tahminin" sonucu şeklinde açıkladı.

2005 bütçesinde metro uzatma projesi için verilen maliyet 484 milyon euro. Diğerleri arasında geri kalan inşaat maliyetlerinin oluşturduğu 600 milyon euro, banliyö trenyolu hattı için harcanan 560 milyon euro ve "geniş kamu sektörüne ait işletme ve sektörlere" harcanan tahmini 731 milyon euro yer alıyor.

Ancak son rakama, özellikle Olimpiyatlar için inşa edilen tramvay hattı için harcandığı bildirilen yaklaşık 267 milyon euroluk meblağ dahil değil.

Yapım çalışmalarında yaşanan birkaç yıllık gecikme sonrasında, Yunanistan teslim tarihlerini tutturabilmek için zamana karşı yarışmak sorunda kaldı. Giderek artan maliyetler faturayı daha da şişirerek ülke açığını yüzde 5,3'e, AB tarafından belirlenmiş yüzde 3 tavanının çok üzerine taşıdı.

Perşembe günü konuşan Alogoskufis, bu oranı 2005'te yüzde 2,8'e düşürereceğine söz verdi.

Reuters ajansı, bakanın 2005 bütçesinin son halini sunumunda gazetecilere verdiği demeçteki şu sözlerini kaydetti: "Açığı azaltma hedefimizde oldukça iddialıyız, bunu yumuşak bir ayarlamayla başarmak için her türlü çabayı sarf edeceğiz."

AB'deki ortaklarına ülkenin bloğun kurallarına olan bağlılığı hakkında yeniden güvence vermek isteyen Yunanlılar, Perşembe günü 2005 bütçesinde kısmen harcamalar kısılmak suretiyle mali disiplinin geri getirileceğine söz verdiler.

Yeni bütçeye göre harcamalar önümüzdeki yıl yalnızca yüzde 4,8 artış gösterirken, gelirlerde yüzde 7,4'lük bir yükselme yaşanacak. Diğer bütçe hedefleri arasında, 2005 yılında GSYİH'da bu yıl için hedeflenen yüzde 3,7'den yüzde 3,9'a bir artış da yer alıyor. Enflasyonun 2003 yılındaki yüzde 3,4, bu yılki yüzde 3,1'den önümüzdeki yıl yüzde 2,9'a düşmesi bekleniyor.

Ekonominin karşı karşıya olduğu bir diğer sorun da işsizlik. İşsizliğin 2005 yılında yüzde 10,5'e yükselmesi, ardından da 2006'da yüzde 9,8'e düşmesi bekleniyor.