ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Başbakan Miçotakis: “Hukukun üstünlüğü ile ilgili yıllık raporda yer alan tavsiyeleri çok ciddiye alıyoruz”

16.04.2024

ABTTF Başkanı: “Ülkemiz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’ndaki üç derneğimizle ilgili aleyhindeki kararları 16 yıldır ısrarla uygulamayarak toplumumuzun örgütlenme özgürlüğünü ihlal etmeyi sürdürmektedir. Ülkemiz, Avrupa Mahkemesi’nin söz konusu kararlarını ivedilikle uygulayarak hukukun üstünlüğü ilkesine sözde değil özde tam saygı gösterdiğini ispatlamalıdır.”

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 15 Nisan Pazartesi günü Atina’da Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Değerler ve Şeffaflıktan Sorumlu Başkan Yardımcısı Věra Jourová ile yaptığı görüşmede, Yunanistan’ın AB Komisyonu’nun hukukun üstünlüğüne ilişkin yıllık raporundaki tavsiyeleri her zaman çok ciddiye aldığını ve bunlara mümkün olan en iyi şekilde uymaya çalıştığını ileri sürdü.

Avrupa makamlarıyla mükemmel iş birliği içinde olduklarını belirten Miçotakis, Yunanistan’da AB Komisyonu tarafından da kabul gören önemli bir ilerleme kaydedildiğini iddia etti.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Başbakan Miçotakis, ülkemiz hükümetindeki bakanları gibi ülkemiz Yunanistan’da hukukun üstünlüğünün durumunun giderek kötüleşmesine dair son dönemde Avrupa’dan gelen samimi ve yapıcı uyarı ve eleştirileri görmezden gelerek gerçekleri inkar yoluna gitmiştir. Zira Avrupa Parlamentosu 7 Şubat 2024’te aldığı kararda ülkemizde hukukun üstünlüğünün tehdit altında olduğu yönünde ciddi endişeleri olduğunu belirterek AB Komisyonu’nu harekete geçmeye çağırmıştır. Yine keza ülkemizde faaliyet gösteren bağımsız sivil toplum kuruluşları da ülkemizde hukukun üstünlüğünün sürekli ihlal edilmesini ve kurumsal gerilemeyi AB Komisyonu’na rapor etmişlerdir. Batı Trakya Türk toplumu da ülkemizde hukukun üstünlüğünün sistematik olarak ihlal edilmesinin olumsuz etkilerini bizzat yaşamaktadır. Ülkemiz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’ndaki üç derneğimizle ilgili aleyhindeki kararları 16 yıldır ısrarla uygulamayarak toplumumuzun örgütlenme özgürlüğünü ihlal etmeyi sürdürmektedir. Ülkemiz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin söz konusu kararlarını ivedilikle uygulayarak hukukun üstünlüğü ilkesine sözde değil özde tam saygı gösterdiğini ispatlamalıdır.” açıklamasında bulundu.

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com 

GALERİ