ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan’daki sivil toplum kuruluşlarından ülkede hukukun üstünlüğünün giderek kötüleşmesine dair AB Komisyonu’na rapor

04.04.2024

ABTTF Başkanı: “Artık takke düştü, kel göründü! Hükümet, uluslararası alanda ülkemizin itibarına çok ciddi zararlar veren hukukun üstünlüğü ile ilgili bu olumsuz durumla ilgili ülkenin içinden ve Avrupa’dan gelen uyarı ve eleştirileri mutlaka dikkate almalı, AB’nin eski bir üyesi olarak gerçeklere sırt çevirmeden gerekli adımları ivedilikle atmalıdır.”

Aralarında Yunanistan İnsan Hakları Birliği ve Vouliwatch’un da bulunduğu bağımsız sivil toplum kuruluşları, Yunanistan’da hukukun üstünlüğünün sürekli ihlal edilmesini ve ülkedeki kurumsal gerilemeyi Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na rapor etti. 

Geçen mart ayında AB Komisyonu’na iletilen raporda, Yunanistan’da hukukun üstünlüğü ilkesinin sürekli ihlal edildiğine dikkat çekilerek, ülkedeki kamu kurumlarında kaydedilen gerilemenin endişe verici boyuta ulaştığı kaydediliyor. Bu bağlamda Yunanistan İnsan Hakları Birliği AB Komisyonu’nu, hukukun üstünlüğü ilkesi ve AB değerlerine etkin bir şekilde uyum sağlaması için Yunanistan’a özel ve katı tavsiyelerde bulunmaya çağırıyor.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemiz Yunanistan’da faaliyet gösteren bağımsız sivil toplum kuruluşlarının ülkemizde hukukun üstünlüğü ilkesinin sistematik olarak ihlal edilmesine karşı AB Komisyonu’nu adım atmaya çağırması hükümete çok ciddi uyarı niteliğindedir. Avrupa Parlamentosu’nun konuyla ilgili kararı ve Avrupa’dan gelen sert eleştirilere ilaveten şimdi de doğrudan ülke içinden yapılan bu uyarı, malumun ilanıdır. Ülkemizde son yıllarda hukukun üstünlüğü ve demokrasi büyük tehdit altında ancak hükümet hala bu konuda adım atmak yerine gerçekleri örtbas etme derdinde. Ülkemizde siyasallaşan yüksek yargı, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin tüm uyarılarına rağmen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin toplumumuzun dernekleri ile ilgili kararlarını 16 yıldır yok sayarak uygulamıyor. Artık takke düştü, kel göründü! Hükümet, uluslararası alanda ülkemizin itibarına çok ciddi zararlar veren hukukun üstünlüğü ile ilgili bu olumsuz durumla ilgili ülkenin içinden ve Avrupa’dan gelen uyarı ve eleştirileri mutlaka dikkate almalı, AB’nin eski bir üyesi olarak gerçeklere sırt çevirmeden gerekli adımları ivedilikle atmalıdır.” dedi.

*Fotoğraf: www.anadoluimages.com 

GALERİ