ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı’ndan Bozcaada Rumlarına destek açıklaması

04.09.2019

Halit Habip Oğlu: “Lozan’a göre Gökçeada ve Bozcaada’da yaşayan Hristiyanlar ne kadar Rum kökenli ise bizler de öyleyse Batı Trakya’da o kadar Türk’üz!”

Yunanistan’ın Diaspora’daki Yunanlardan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Antonis Diamataris, Bozcaadalılar Derneği Başkanı Christos Kalfas ve Genel Sekreter Panagiotis Okumas’ı kabulünde yaptığı açıklamada Bozcaada Rumlarını desteklemenin Yunanistan için “kutsal görev” olduğunu ifade etti ve adayı yakın zamanda ziyaret etme sözü verdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, dernek başkanı Kalfas görüşmede, 1923’ten günümüze Bozcaada’nın tarihi hakkında bilgilendirme bulunurken Bozcaada’da Hristiyan nüfusun yaşadığı temel sorunları ve bunlar arasında en önemlisi sayılan adadaki Rum toplumunun korunması meselesini Bakan Yardımcısı Diamataris’e aktardı. Dernek başkanı Kalfas ayrıca, Bakan Yardımcısı’ndan geçmişte adadan göç eden Rumların adaya dönüşlerinin sağlanmasında Yunan devletinin yardım etmesi talebinde bulundu.

Konuya ilişkin olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemiz Yunanistan’ın Dışişleri Bakan Yardımcısı’nın açıklamalarını iyi analiz etmek gerek. Her ne kadar 1923 Lozan Barış Antlaşması’nda gayrimüslimlerden söz edilse de Gökçeada ve Bozcaada’da yaşayan Hristiyanlar Rum kökenli. Bundan dolayı da Gökçeada’da 2015 yılında yeniden açılan okulun adı Rum Azınlık Okulu. Öte yandan bizler Batı Trakya’da Türk kimliğimizle yaşıyoruz ancak Yunan devleti Batı Trakya Türk toplumunun varlığını inkar ediyor. Okullarımız her yıl birer birer kapatılıyor. Gökçeada ve Bozcaada’da yaşayan Hristiyanlar Rum kökenli olduğuna göre bizler de Batı Trakya’da o kadar Türk’üz! Umarım yeni hükümet tarafından Batı Trakya’da Türk kimliğini inkar politikası bir an önce sona erdirilerek bu yanlıştan dönülür!” açıklamasında bulundu.